szemerősítő szemcsepp

Szemerősítő szemcsepp

4+1 tipp szemproblémákra: szemerősítő szemcseppek

A szemünk az egyik legérzékenyebb és legfontosabb érzékszervünk, amely azonnal jelez, ha bántja valami. A  szemerősítő szemcseppek enyhíthetik a leggyakoribb szemproblémák tüneteit: a szemszárazságot, a viszketést és a vörösséget is, de nem mindegy, hogy milyen típusú szemcseppet használunk.

A következőkben 4+1 tippet adunk a különféle szemproblémák kezelésére!

Műkönny elsősorban szemszárazság ellen

A műkönnyek enyhíthetik a rövid ideig tartó szemszárazságot. A szem kiszáradhat például a hosszas számítógépezéstől, a kinti szeles időjárástól, vagy akár a kontaktlencse viselésétől is. Olykor a monitor előtt ülve elfeledkezünk a pislogásról és szemünk máris jelez.

A műkönnyek nagy része nemcsak a könny vizes fázisát pótolják, hanem a természetes könnyben is megtalálható összetevőket is tartalmazzák, amely biztosítja a könnyfilm tapadását a szaruhártyához. Ha gyakorta van szükségünk műkönnyre válasszunk tartósítószer mentes változatot a szem védelme érdekében!

Kontaktlencse viselés esetén szakember segítségével a lencse típusának és a szemérzékenységnek megfelelő műkönnyet válasszunk.

Krónikus, azaz folyamatosan jelentkező és nem múló szemszárazság esetén haladéktalanul forduljunk szakorvoshoz!

Allergia elleni szemcsepp

Viszketés, vörösség, könnyezés és duzzadt szemek esetén nagy eséllyel allergiás tünetekkel állunk szemben. Amennyiben ezt a szakorvos megerősíti, az allergia elleni antihisztamin tartalmú szemcseppek és a nedvesítő típusú műkönnyek, cseppek segíthetnek enyhíteni a kínzó tüneteket.

Fontos tudni, hogy az úgynevezett dekongesztáns cseppeket – amelyek érösszehúzó hatással rendelkeznek –, nem szabad egy hétnél tovább használni. Feltétlenül konzultáljunk szakorvossal, ha ilyen típusú cseppet alkalmazunk.

Piros, véreres szem elleni szemcsepp

A piros, rózsaszínes, erezett szem a kötőhártya-gyulladás tipikus tünete lehet.

A kötőhártya-gyulladás vírusok, baktériumok vagy allergia miatt is kialakulhat, ennek elkülönítése az orvos feladata.

A rendkívül fertőző vírusos kötőhártya-gyulladás esetén jó szolgálatot tehetnek a síkosító, nedvesítő szemcseppek, míg a bakteriális eredetű gyulladásra elsősorban az orvos ír fel antibiotikum tartalmú szemcseppet. A szem pirosságát szem váladékozása is kísérheti kötőhártya-gyulladás esetén.

Piros szemet okozhat a szemek fáradtsága, vagy kiszáradása is, ám olykor komoly betegség is állhat a tünet hátterében, ami alapos kivizsgálást igényel.

A dekongesztáns szemcseppek összehúzzák az apró ereket, így a szem pirossága is elmúlik, ám ezeket fertőzés esetén nem jó alkalmazni, mert elfedik a tényleges problémát, ráadásul néhány napon túl káros hatással lehetnek a szemre.

szemerősítő szemcsepp
Szemerősítő szemcsepp

Vitaminos szemcsepp – szemerősítő szemcseppek

A vizes oldatos szemerősítő szemcseppek tartalmazhatnak vitaminokat is. Az orvos a kötőhártyán és a szaruhártyán látható elváltozások kezelésére A-vitamin tartalmú műkönnyet írhat fel, amely segíti a szem regenerálódását.

+1. Szemerősítő vitaminok

A szem egészségéhez különösen fontos az A-, a C-, az E-vitaminokban, cinkben és luteinben gazdag ételek, vagy szemerősítő étrend-kiegészítő vitaminok fogyasztása. Az A-vitamin elővitaminja, a béta-karotin a szaruhártya egészséges működéséhez szükséges, míg a C- és az E-vitamin a szabadgyökök ellen veszi fel a harcot.

A lutein számos jótékony hatása mellett csökkenti a makula degeneráció kialakulásának esélyét.