Sebkezelés otthon – sebgyógyulást segítő tényezők

Sebkezelés otthon – sebgyógyulást segítő tényezők

Kisebb-nagyobb balesetek még alapos odafigyelés mellett is előfordulhatnak a mindennapokban. Amennyiben egy pillanatnyi figyelmetlenség nem járt nagyobb sérüléssel, a sebkezelést egyértelműen otthon fogjuk megoldani. Sajnos azonban sokan nincsenek tisztában azzal, hogy miként kellene a sebet helyesen kezelni, a helytelen eljárás pedig gyulladáshoz, fertőzéshez vezethet. A sebkezelés folyamán ajánlott hidratálni a seb körüli bőrt, amiben segíthet a Sigfrid Wasser arctonik.

Sebkezelés otthon

  • Fontos, hogy mielőtt hozzányúlnak a sebhez, alaposan tisztítsuk meg a kezünket, mert éppen a saját kezünkről jut be a legtöbb kórokozó.
  • Törölgetés helyett folyó víz alatt mossuk ki a sebet, szappan nélkül.
  • Amennyiben vannak benne szennyeződések ezt azt távolítsd el, ha tudod, akár csipesz használatával, amit előtte szintén megtisztítottál.
  • Ezután jöhet némi fertőtlenítő kezelés, fertőtlenítő spray vagy oldat segítségével, csak óvatosan, steril gézlapot használva – a Sigfrid Wasser erre sokaknak bevált.
  • A kötözéshez olyan anyagot használj, ami nem fog beleragadni a sebedbe. Lazán fedd le, nem kell a kötést megszorítani.
  • Ügyelj arra, hogy a ragasztó magához a sebhez ne érjen hozzá, csak a környezetéhez.
  • Naponta javasolt a fertőtlenítés, valamint az újrakötözés, amíg a seb be nem záródik.

Mikor fordulj orvoshoz

Általában már a sérülés keletkezésekor lehet látni, hogy mi az, amivel nem fogunk tudni magunk megbirkózni.

Ilyen az, ha a seb túl mély, nagyon vérzik, és nem tudjuk a vérzést elállítani, ha idegentest van benne, vagy nagyon sok szennyeződés, amit nem tudunk eltávolítani. Ok az orvos felkeresésére az is, ha a seb érzékeny helyen van, például a szemet érinti, vagy ha mindenképpen különleges ellátást igényel, például harapott seb.

Sebkezelés - mikor fordulj orvoshoz
Sebkezelés – mikor fordulj orvoshoz

Akkor is fel kell keresni az orvost, ha egy kicsinek, kezelhetőnek tűnő seb mégis begyullad, bepirosodik, jobban fáj, esetleg láz is társul az állapothoz. Amennyiben a sebből pirosas csíkot látunk elindulni, és ez folyamatosan egyre hosszabb lesz, az tetanusz mérgezésre utal, ez szintén orvosi ellátást igényel.

Sebkezelés eszközei

A sebkezelés legalapvetőbb eszköze a sebtapasz. Tapaszból különféle méretűek léteznek, így kisebb és nagyobb sebekre egyaránt találhatunk megfelelő méretet. Más jellegű sérülések ellátására a gézlap, pólya is hasznos lehet, ezeket ragtapasszal lehet rögzíteni, de olyanok is akadnak, amik öntapadósak. Természetesen a fertőtlenítő is alapfelszerelés.

Sebgyógyulás fázisai

Sebgyógyulásnak három fázisa van:

  • A tisztulás fázisa során a fehérvérsejtek eljutnak a sebbe, hogy védekezzenek a fertőzésekkel szemben, valamint tisztítsák a sebet.
  • A szövetek újra épülésének fázisa úgy néz ki, hogy belülről kifelé építi fel a szervezet az új szöveteket- Ilyenkor fontos a seb védelme, valamint a kiszáradásának a megelőzése.
  • A harmadik a regenerációs fázis: itt záródik a seb, a bőr működése szinte teljes.

Hány nap alatt gyógyul a seb

Az, hogy ez a folyamat hány napig tart, függ a seb méretétől és mélységétől. Enyhébb, kisebb sérülések esetén néhány nap alatt le is zajlik, míg mélyebb, súlyosabb sérüléseknél heteket is igénybe vehet a folyamat.

Egy másik tényező, amitől ez függ, a beteg életkora, illetve általános állapota: a gyerekek gyorsan gyógyulnak, az idősebbeknek azonban lényegesen lassabb a sebgyógyulás.

Sebkezelés – Sebgyógyulás elősegítése

A sebgyógyulásért mi magunk azt tehetjük, hogy tisztán tartjuk a sebet, gondoskodunk a fertőtlenítésről, valamint nedves környezetet biztosítunk. A seb körül célszerű hidratálni a bőrt, a Sigfrid Wasser arctonik például segít megtartani a bőr természetes nedvességtartalmának egyensúlyát, emellett serkenti a bőr vérkeringését is, és sejtregeneráló hatása van.

Régebben azt gondolták, hogy a sebet ki kell szárítani ahhoz, hogy meggyógyuljon, mostanra azonban ez a teória megdőlt, tudjuk, hogy nedves környezet kell a megfelelő sebgyógyuláshoz.