Még pengébb lett a Galaxy A3 (2016) és a Galaxy A5 (2016)

0 64,675

A Samsung az idei évben egy kicsit változtatott a mobilkészülékeinek a frissítésén. Ebben az évben ugyanis a dél-koreai vállalat inkább azt az utat választotta, hogy több, korábban már piacon lévő okostelefonjait fogta, és kívülről és belülről teljesen felújította. Így született meg az az új irány, miszerint a régi modellekből egy “2016”-os verziót készített. A névadással sem volt gond, hiszen a “(2016)” jelzőt biggyesztette az új készülékekre, utalva ezzel arra, hogy a cég a korábbi modellekből egy felújított, idei variánst dobott piacra.

Korábban már lehetett arról hallani, hogy a Samsung arra készül, hogy frissíti a “szelfimobiljainak” nevezett Galaxy A-szériás okostelefonjait, és úgy tűnik a pletykák igaznak bizonyultak, hiszen a cég még januárban be is mutatta az legújabb generációs modelleket. Az elnevezésük pedig Galaxy A3 (2016), Galaxy A5 (2016) és Galaxy A7 (2016) lett, de nézzük milyen újdonsággal is kecsegtetnek a vér frissített variánsok.

Külső

A Galaxy A-szériás készülékek esetében már eddig is pozitívum volt a dizájn, most viszont a mérnökök egy kicsit tovább csiszolták a megjelenést, és ha megfigyeljük, akkor egy-egy ismert vonal feltűnhet a Galaxy S6-ból vagy a Galaxy Note 5-ből. A készülékek hátlapján ugyanolyan üveg található, mint az előlapon, mely roppant elegáns megjelenést biztosít a készülékeknek és emellé jön még a fémváz, mellyel valóban prémium érzésünk lesz, ha kézbe vesszük.

Galaxy-A5-side

Azt kell mondanunk, hogy a középkategóriás szegmensbe jelenleg ezek a készülékek néznek ki a legjobban. Tényleg felsőkategóriás készülékeknél megismert külsőt kaptak a mobilok, az illesztések nem recsegnek, ropognak. Némi negatívum, hogy a hátlap az üvegnek köszönhetően előszeretettel gyűjti az ujjlenyomatot, bár ez legyen a legnagyobb gondja annak, aki egy ilyen modell vásárlására adja a fejét. Külön kiemelendő, hogy a home gomb körüli fémes gyűrű baromi jó összhatást ad az előlapnak.

Belső

A Galaxy A5 (2016) esetében történt a legnagyobb változás, ugyanis ez a modellek megkapta az ujjlenyomat-olvasós szenzort és az optikai képstabilizátort a kameránál, míg a család legkisebb tagjából, a Galaxy A3-ból ezek kimaradtak. Így a legkisebb modellben tehát marad a hagyományos jelszóbepötyögés, illetve le kell mondanunk a Samsung mobilfizetési szolgáltatásáról is, a Samsung Pay-ről, illetve a videózás során is egy fokkal remegősebb lesz a felvétel.

A jó hír viszont, hogy közös tulajdonságuk, hogy mindegyik modellben egy 13 megapixeles hátlapi optika került, míg elől 5 megapixeles szenzorral lőhetjük a szelfiket. Így tehát mind a két készülékkel ugyanolyan jó minőségű képeket készíthetünk, nem kell tehát lemondania annak a minőségről, akinek a kisebb modell jobban kézre áll, esetleg jobban favorizálja a kisebb méretet.

Galaxy-A5-dizajn

Különlegesség, hogy a optikák F/1,9-es rekeszértékűek, tehát rosszabb fényviszonyok mellett is relatív világos, részletgazdag képeket készíthetünk majd. Ha viszont nagyon sötét van már, akkor pedig remek szolgálatot biztosítanak a LED villanók, amiket kipróbáltunk, és azt kell mondanunk, hogy rendkívül jó fényerejűek, így jól be fogják világítani a tárgyakat, arcokat.

Képernyőméret tekintetben a Samsung nem változtatott a korábbi modellektől, így a Galaxy A3 (2016) is egy 4.7 hüvelykes, míg a Galaxy A5 (2016) egy 5,2 hüvelykes Super AMOLED panellel büszkélkedhet. Érdekesség viszont, hogy a nagytesónál Full HD felbontású, viszont a Galaxy A3-ban lévő egység csupán HD felbontású, így a pixeleket ott jobban lehet látni.

Galaxy-A3-galaxy-a5

El is érkeztünk a legfontosabb részhez, mégpedig, hogy mi található a motorháztető alatt, azaz, hogy milyen hardverek hajtják meg a készülékeket. Jó hír, hogy mind a két készülék elég combos lett ahhoz, hogy akadásmentes legyen az operációs rendszer, és a TouchWiz felület, és persze az alkalmazások is pöccre induljanak.

A Galaxy A5 (2016)-ban egy nyolcmagos 1,6 Ghz-es órajelű processzor duruzsol, a legkisebb variánsba, a Galaxy A3 (2016)-ban pedig egy négymagos, 1,5 Ghz-es órajelű egység tevékenykedik. A teszt során a készülékek tették a dolgukat, minden utasítást végrehajtottak és nem volt fagyás sem.

Galaxy-A5-(2016)

Rendszermemóriából a Galaxy A3-asba a mérnökök 1,5 GB-ot, míg a Galaxy A5-ösbe 2 GB-ot pakoltak. A gyakorlatban ennek köszönhetően az A5 egy fokkal fürgébb is volt, hiszen az alkalmazások számára nagyobb memória áll rendelkezésre.

Érdemes megemlíteni, hogy a Galaxy A5 (2016)-ban egy 2900 mAh-s akksi biztosítja az energiaellátást, míg az A3-ban 2300 mAh-s, melynek köszönhetően egyrészt egy minimálisan vastagabb lett a készülék az elődhöz képest, ám ami ennél fontosabb, hogy nőt az üzemidő is, így bőven kibír 2 napot.

Galaxy-A3-back

Verdikt

Összeségében a Galaxy A3 (2016) és Galaxy A5 (2016) véleményünk szerint a piacon kapható jelenleg legszebb középkategóriás készülékek. Hardveresen sem kell szégyenkezniük, hiszen kamera tekintetében príma képeket és videókat készítenek, a processzor és rendszermemória páros pedig zökkenőmentes működést biztosít.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá