Csuklónkon a Samsung Gear S2

0 62,317

A Samsung az okosóra piacon mondhatni a kezdetek óta jelen van. 2013-ban a dél-koreai cég bemutatta az első hordható készülékét, a Galaxy Gear-t, mely persze egy elég kezdetleges produktum volt és az emberek is rettentő furcsán néztek a szíjon helyet kapó dudorra – mely egyébként az optikát takarta -, viszont idővel azért kezdtek belejönni és ráérezni a dologra.

A vállalat büszkélkedhet ezen a területen a legtöbb termékkel, hiszen jelenleg már 5 okos hordható kiegészítővel rendelkezik és szinte már minden opciót ki is próbáltak, ami lehetséges. A Gear 2-nél orvosolták azokat a dolgokat, amiket az első generációnál elrontottak, a Gear 2 Neo-nál pedig száműzték a kamerát, a Gear Fit-et pedig elsősorban a sportolók számára készítették. A csúcsot a Gear S jelentette, amibe aztán tényleg belepakoltak mindent: SIM-kártya, 3G-s mobilinternet, webböngészés, meg nagyjából minden, amit egy mobil tud.

Samsung-smartwatch

Az igazat megvallva ezek közül egyedül a Gear 2-re mondtuk azt, hogy egy ilyen készüléket szívesen hordanánk minden nap a karunkon. Az óra nem volt túl nagy, a szálcsiszolt ház pedig elegáns megjelenést adott a készüléknek, viszont a viselése is kényelmes volt a gumiszíjnak köszönhetően. És persze olyan extravagáns funkciókkal kecsegtetett, mint például a TV vagy set top box távirányítása, de akár HD felbontású videókat is rögzíthettünk a kamerával.

A Gear S-nél viszont már azt éreztük, hogy ez már túl sok. Az óra baromi nagy volt, kicsit kényelmetlen is, az ívelt kijelzőt hosszabb időn keresztül nézni pedig fárasztó volt a szemnek és néha a becsillanások is frusztrálóak voltak. A webböngészés jópofa volt, de szinte használhatatlan. Az Opera Mini relatív elég jól megbirkózott a weboldalakkal – igaz az SWorld betöltésénél elbukott -, viszont annyira kicsi volt a képernyő, hogy értelmét vesztette az egész és persze a görgetés is nehézkes volt.

Láthatjuk, hogy a Samsung szinte mindent megpróbált az okosórák sikeressége érdekében, viszont egy kulcsfontosságú dologra sosem figyeltek. Mégpedig arra, hogy ezeknek a kütyüknek az elsődleges feladata az lenne, hogy csupán kiegészítőként szolgáljanak számunkra: tehát ha jön egy SMS vagy egy Facebook értesítés, akkor ne kelljen elővenni az okostelefonunkat, hanem rögtön értesülhessünk róla, ha az órára pillantunk és esetleg gyorsan reagáljunk is rá, ha úgy adódik.

Az emberek nem fognak egy több ezer karakteres cikket az órán elolvasni vagy netalán a Facebook hírfolyamot naphosszat böngészni, szimplán azért, mert nem kényelmes. Legtöbbször még az okostelefon helyet is kényelmesebb a médiafogyasztás egy táblagépen vagy laptopon, így egy okosórán pedig végképp kényelmetlen. Úgy tűnik azonban, hogy a cégnél is érzékelték ezeket, és elgondolkodtak, hogy milyen irányba is lenne érdemes fejleszteni.

A cég természetesen idén sem hagyta cserben a rajongókat, ugyanis ebben az évben egy nagyon-nagyon különleges órával rukkoltak elő. A legújabb generációs modelljük, mely a Gear S2 nevet kapta végre tényleg egy olyan készülék lett, amire az emberek már régóta vágynak.

Samsung Gear S2

Még a Galaxy Note 5 és Galaxy S6 edge+ bemutatójakor publikált a Samsung egy beharangozó mozgóképes anyagot a Gear S2-ről, mely teljes mértékben felborzolta a kedélyeket. Magáról az óráról akkor még nem sok információ derült ki, viszont azt már akkor is lehetett tudni, hogy az üdvöske egy kör alakú kijelzővel érkezik majd, amihez egy vadonatúj rendszer és kezelőfelület is debütál.

Nem kellett sokat várni, és szeptember 1-jén végre megérkezett a Samsung Gear S2, mely a cég első kör alakú órája. Bizony, végre a cég abbahagyott a korábbi négyzet és téglalap alakú kijelzőkkel és egy kör alakú panelt tettek az újdonságba, akárcsak a Moto360-nál vagy a Huawei Watch-nál.

Samsung-Gear-S2-classic

A dolog érdekessége, hogy jelen esetben nem csupán egy modellről van szó, hanem rögtön 2 féle variánsról is. A Samsung Gear S2 Classic a hagyományos óradizájn vonalát viszi tovább, amihez egy bőr szíj társul, a Gear S2-nél pedig inkább a modern, minimalista, sportos irány felé vették az irányt.

Külső

A Gear S2 méreteit tekintve a mérnökök nagyon eltalálták a paramétereket. Az okosóra külsőre teljesen akkora, mint egy hagyományos, mechanikus karóra, tehát a viselése roppant kényelmes. Az kör alakú előlap rozsdamentes acélból készült, ami elég ellenállónak néz ki. A Gear S2 Classic esetében viszont egy kicsit másképp néz ki ez a panel és ott ugye bőrszíjat kapunk a műanyag helyett. Ez persze nem jelenti azt, hogy a Gear S2 “gagyibb” hatást kelt, hiszen ott is minőségi anyagból készültek az alkatrészek.

Az óra legnagyobb érdekessége a kijelző körül található forgatható panel, mely leginkább a búvárkaróráknál alkalmazott búvárlünettára emlékeztet. Ennek a karimának a tekerése közben apró kattanásokat is hallunk, és a forgatásával tudunk többek között a menüben lépkedni az egyes menüpontok között vagy akár az alkalmazások között is navigálhatunk.

Gear-S2

Természetesen az érintőképernyőn minden művelet végrehajtható, tehát ugyanúgy tudunk lapozni az ujjunk segítségével is, viszont valóban egy roppant hasznos kis kiegészítő ez, amire pár napnyi használat után teljesen rászoktunk, annyira kényelmes vele a navigáció. De tényleg.

A készülékházon kapott helyet még két gomb is, melyek közül az egyik “Home” gombként szolgál, azaz megnyomásával a kezdőoldalra ugorhatunk, illetve ezzel tudjuk be- és kikapcsolni az órát, míg a másik gombbal a menüben tudunk egyet visszalépni. Az órán található még egy mikrofon is, viszont ez nem a telefonálás végett lett elhelyezve, hanem a hangutasítás miatt.

gear-s2-button

Az előlapon egy 1,2 hüvelykes, 360 x 360 pixeles felbontású Super AMOLED panel kapott helyet, mely 302 ppi-s képsűrűségével tűéles olvashatóságot biztosít. Valóban gyönyörű képe van és az óta egy utcai üzemmódot is kapott, ami automatikusan felveszi a fényerőt, amint a szabadba érünk, így nem kell azzal bajlódnunk, hogy egy verőfényes napsütéses napon hogy vegyük feljebb a fényerőt.

Belső

A Samsung úgy tűnik, hogy egyre nagyobb szerepet kíván adni a saját fejlesztésű Tizen platformjának, így a Gear S2 készülékek operációs rendszere is a Tizen lett. Ehhez pedig egy teljesen új és egyedi felhasználói felületet is kaptunk, ami a kör alakú kijelzőre van optimalizálva. Az optimalizálás pedig remekül sikerült, hiszen végre nem takar ki semmit az ujjunk, és látjuk, hogy mit is nyomunk meg a képernyőn.

A motorháztető alatt egy kétmagos 1 Ghz-es órajelű processzor duruzsol, melyhez 512 MB rendszermemória társul. Háttértárból az órák 4 GB-ot kaptak, ennyi tárhely áll rendelkezésre az alkalmazások, zenék és képek számára. A Gear S2 Wi-Fi, Bluetooth és NFC vevőt is kapott. Érdekesség, hogy a Wi-Fi modulnak köszönhetően pedig nincs szükségünk állandó kapcsolatra a mobilkészülékünkkel, így például az időjárás lekérdezést maga az óra is el tudja végezni, de akár a CNN legfrissebb híreit is könnyen átfuthatjuk.

gear-s2-pulzusmero

A gyártó szerint pedig a 250 mAh-s akkumulátor 2-3 napos üzemidőt biztosít. A készülékek por- és vízállóak, illetve a fitneszfunkciók terén sincs mire szégyenkezniük, ugyanis pulzusmérő, gyorsulásmérő, giroszkóp és még barométer szenzort is kaptak.

Szoftver, alkalmazások

El is érkeztünk ahhoz, hogy megnézzük, hogy egyáltalán mit is tud az óra. Fontos megjegyezni, hogy eddig a Samsung Gear órák csupán a Galaxy okostelefonokkal működtek, most viszont ennek vége és megnyílt a kapu a többi Androidos készülék előtt is. A kritériumnak annyit adtak meg, hogy az Android 4.4 operációs rendszer legyen rajta és legalább 1,5 GB RAM-mal rendelkezzen. A kompatibilis készülékek listáját ide kattintva tekintetitek meg. Jó hír, hogy elvileg az iPhone készülékekkel is működni fog, viszont a Gear Manager alkalmazás iOS verziójára még várnunk kell.

A Gear S2 alkalmazásai között találjuk alapértelmezetten az S Health, Nike, S Voice, CNN, Bloomberg programjait, de természetesen az alkalmazásboltban további applikációkat tölthetünk le. De találunk még is időzítő, stopper, hangjegyzet, időjárás, naptár vagy email alkalmazásokat is, sőt még a Here térképalkalmazással is megnézhetjük, hogy merre vagyunk.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá