Bitang jó tablet a Galaxy Tab S2

0 32,283

A Samsung az okostelefonok mellett a tabletpiacon is jelentős népszerűségre tett szert és az évek alatt annyi táblagépet dobott piacra, hogy szinte minden ember megtalálhatta a számára legideálisabb készüléket. A napokban a legújabb generációs Galaxy Tab S2-t vettük górcső alá, mely olyannyira elnyerte a tetszésünket, hogy bátran kijelenthetjük, hogy ez a modell bizony a Samsung kínálatában lévő legjobb ár/érték arányú tablet.

Külső

A Galaxy Tab S2 modellek jelentős ráncfelvarráson estek keresztül és az új tabletek külsőre prémium köntöst kaptak. A hátlap egy mattos borítást kapott, ami azért is jó hír, mert szerencsére ez nem gyűjti az ujjlenyomatokat. A készülék kereteként szolgáló alumínium élek pedig még jobban érzékeltetik, hogy egy felsőkategóriás készülékről van szó.

A tablet jobb oldalán találjuk a bekapcsológombot illetve a hangerőszabályzó gombokat, alul pedig a sztereó hangszórókat, a jack aljzatot és a töltőnyílást. A készülék előlapján a legnagyobb újdonság a megújult ujjlenyomat-olvasó, mely megkapta a Galaxy S6-os okostelefonnál már megismert panelt.

Galaxy Tab S2 bottom

Az új szenzornak köszönhetően pedig elég csak az ujjbegyünket a leolvasóra helyezni és már a kezdőoldalon találjuk magunkat. Korábban ugye a készülék feloldása sokkal macerásabb volt, mert a régebbi technológiánál végig kellett húzni az ujjunkat, ami sok esetben eredménytelen volt és legtöbbször csak bosszankodást okozott. De szerencsére ennek vége és most már játszi könnyedséggel oldhatjuk majd fel a táblagépet.

A Galaxy Tab S2 családban ugyanúgy két készülék debütált, ám azzal a különbséggel, hogy a korábbi 8,4 és 10,5 hüvelykes kijelzők helyett most az üdvöskék egy 8, illetve egy 9,7 hüvelykes kijelzővel érkeztek. További érdekesség, hogy a 8 hüvelykes Galaxy Tab S2 a nagyobb, 9,7 hüvelykes testvérével együtt a legvékonyabb tabletek sorát gazdagítják, hiszen a maguk 5,6 mm-es vastagságukkal le is nyomták az iPad Air 2-t, ami 6,1 mm vastag. Súly tekintetében a kisebb modell 272 gramm, a nagyobbik variáns pedig 389 gramm.

Kijelző

Anno a Galaxy Tab S készüléket a kijelzők tesztelésére szakosodott DisplayMate például a legszebb kijelzővel felvértezett tabletnek nevezte, és ez szerencsére a második generációnál sem változott. Az új modell is szemkápráztató Super AMOLED panellel büszkélkedhet, mely minden irányból és szögből tökéletes betekintést nyújt.

Még január elején keltek szárnyra olyan pletykák, hogy a jövőben érkező Samsung tabletek kijelzői már 4:3-as képarányúak lesznek. Ezt az arányt alkalmazza többek között az Apple az iPad-szériáinál, illetve a Google a Nexus 9-nél, ám az Androidos tabletek többsége inkább a 16:10-es képarányt preferálja. Úgy tűnik azonban, hogy a Samsung változtatni kíván ezen, hiszen a Galaxy Tab S2 is már 4:3-as képarányú megjelenítővel érkezett, melynek számos előnye van.

Galaxy Tab S2

A kijelző tekintetében sem lehet okunk a panaszra, ugyanis az üdvöskék egy 2048 x 1536 pixeles 4:3-as képarányú Super AMOLED megjelenítővel vannak ellátva. Érdekesség, hogy ez a felbontás igaz a 8 és a 9,7 hüvelykes variánsra is, így a kisebb modell esetében magasabb (320 ppi vs. 263 ppi) képpontsűrűséget kapunk. Mi a 9,7 hüvelykes verziót kaptuk meg tesztelésre, de a kijelzővel tökéletesen meg voltunk elégedve, és szerintünk a különbség szabad szemmel szinte alig észrevehető, ha esetleg valakinek ez fontos kritérium lenne a vásárlásnál.

Ahogy korábban említettük az új 4:3-as képaránynak köszönhetően például sokkal kényelmesebb a webböngészés, vagy az ebookok olvasása, hiszen fektetett módban több tartalom fér el a kijelzőn, mint a 16:10-es képarányú tableteknél.

Hardver

A Galaxy Tab S2 tervezésekor a mérnökök a lehető legjobb specifikációt állították össze. A táblagép motorháztetője alatt a Samsung Exynos chipje duruzsol, ami már a big.LITTLE konfigurációt tartalmazza négy Cortex-A57-es és négy Cortex-A53-as maggal, amihez 3 GB RAM társul. Igen, jól olvasták, a Galaxy Tab S2 3 GB RAM-mal van felvértezve, így a tableten futó Android operációs rendszer olyan könnyedén fut, hogy öröm nézni. Valóban tökéletesen fut minden alkalmazás, és akadással se találkoztunk. A Mali-T760MP6-os GPU teljes mértékben megbirkózik bármilyen grafikai feladattal.

Galaxy-Tab-S2-back

A tablet hátoldalán egy 8 megapixeles optika kapott helyet, mellyel 30 FPS-es QHD videókat is rögzíthetünk. Az előlapon pedig egy 2,1 megapixeles szenzorral lőhetjük magunkról a szelfiket. A lencse egyébként egy minimálisan nagyobb rekeszértékre is képes, mint korábban, így rosszabb fényviszonyok között egy minimálisan világosabb képeket exponálhatunk, mint a korábbi generációs modellel.

A Galaxy Tab S2 fekete és fehér színvariációban kerülnek forgalomba, illetve 32 GB és 64 GB tárhelykapacitással, sőt még Wi-Fi és Wi-Fi + LTE modell közül is választhatunk, így mindenki megtalálja a saját igényének megfelelő verziót.

Akkumulátor

A táblagépek messze híresek a hosszabb készenléti idejükről, és ez a Galaxy Tab S2 esetén sem változott. A 8 hüvelykes variánsba egy 4000 mAh-s akkumulátor került, míg a 9,7 hüvelykes modellbe 5870 mAh-s. Ám a kisebb kijelzőnek köszönhetően a 8 hüvelykes készülék 10 órás, a 9,7 hüvelykes pedig 8 órás Wi-Fi-s webböngészést ígér. A hétköznapi életben persze mind a két készülék üzemidejével meg leszünk elégedve, hiszen a tableteket bőven elég csak 2-3 naponta töltenünk.

Összegzés

A Galaxy Tab S2 véleményünk szerint az idei év egyik legjobb tabletje, a Samsung táblagépek közül pedig messze a legjobb ár/érték arányú készülék. A 4:3-as képaránynak pedig kifejezetten örültünk, hiszen sokkal kényelmesebb volt a webböngészés így. Mi bátran ajánljuk mindenkinek a készüléket, aki szeretne egy kiváló tabletet magának az elkövetkezendő pár évre.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá