Házimunka okosan: 10-ből 9 magyar főzőcskézik naponta

0 9,406

A mobiltelefonok után a takarításhoz, illetve a főzéshez használt elektronikus eszközök találhatóak meg legnagyobb számban a magyar otthonokban. 10-ből csaknem 9 háztartás naponta használja a konyhai gépeket, mosni, illetve takarítani viszont inkább csak heti rendszerességgel szoktunk – derül ki a Samsung Techonomic Index 2015 kutatásából. A főzőműsorok, sztárséfek növekvő népszerűségének is köszönhetően egyre többet időzünk a konyhában: 2014-hez képest 15 perccel többet, átlagosan 1 óra 14 percet fordítunk egy-egy alkalommal a főzésre.

Az elektronikus konyhai gépeknél és takarító, illetve tisztító eszközöknél csak a mobiltelefonok elterjedtebbek Magyarországon. Mobiltelefon ma már minden háztartásban található, elektromos tisztító eszközzel (pl. porszívó, mosógép, mosogatógép) a magyar otthonok 99%-a, elektronikus főző eszközzel (pl. főzőlap, sütő, mikrohullámú) pedig 98%-a rendelkezik. A Samsung Techonomic Index 2015 kutatás adatai szerint egy magyar háztartásra átlagosan 2,23 darab elektronikus tisztítóeszköz, és 1,87 főzőeszköz jut – összehasonlításképp ez az átlag a mobiltelefonok esetében 2,86 darab.

A Samsung kutatásából az is kiderül, hogy a magyarok 86%-a főz napi rendszerességgel valamilyen elektromos eszköz segítségével, ami 20 százalékpontos növekedés 2014-hez képest. Ez jól mutatja az egyre népszerűbb szakácsműsorok, gasztrobloggerek hatását is, amelynek köszönhetően egyre több magyar próbál ki otthon új recepteket és sztárséfektől ellesett fortélyokat. Takarító, illetve tisztító eszközöket ezzel szemben csak feleannyian (42%) használnak naponta, ami így is 19 százalékpontos növekedést jelent 2014-hez képest. Mosni, takarítani inkább heti rendszerességgel szoktak a magyarok: az erre szolgáló elektronikus eszközöket a válaszadók 98%-a használja legalább heti egyszer. Egy-egy alkalommal átlagosan 1 óra 14 percet töltünk főzéssel, 15 perccel többet, mint tavaly. A tisztító- illetve takarító eszközöket átlagosan 1 óra 27 percet használjuk, ami 29 perccel több, mint tavaly.

Mindennek megfelelően a háztartási eszközök iránti vásárlói igény is növekedett tavalyhoz képest: a megkérdezettek takarító eszközt másfélszer annyian (11%), konyhai gépet pedig kétszer annyian (szintén 11%) terveztek vásárolni a közeljövőben, mint tavaly ilyenkor. Más elektronikai eszközökkel összehasonlítva a tisztítóeszközök beszerzésénél csak az új mobil vásárlását tervezik többen Magyarországon (23%).

Az új háztartási eszköz beszerzésének leggyakoribb indoka, hogy a meglévő eszköz már nem működik úgy, ahogy kellene: a főző eszköz vásárlást tervezők 38%-a, a tisztítóeszköz beszerzésen gondolkodók 46%-a ezt jelölte meg fő okként. A konyhai gépekre átlagosan 77 ezer forintot, tisztító eszközökre 69 ezer forintot költenének a vásárlást tervezők.

„A háztartási eszközök esetében a hosszabb termék életciklus miatt nem beszélhetünk olyan látványos és gyorsan változó trendekről, mint mondjuk a mobil eszközök esetében. Ugyanakkor a meghibásodást követően a második leggyakoribb indok a háztartási eszközök cseréjénél – 17 % főzőeszközök, 19 % a tisztítóeszközök esetében – hogy valami újabb funkcióval felvértezett, modernebb berendezésre tegyenek szert. Pozitív tendencia, hogy a termékek kiválasztásánál az ár után már a második szempont, hogy milyen energiatakarékos az adott készülék, vagyis egyre többen hajlandóak először többet fizetni a későbbi kisebb fogyasztásért cserébe” – mondta el Nyilas Orsolya, a Samsung Electronics Magyar Zrt. vállalati kommunikációs vezetője a kutatás eredményeihez kapcsolódóan.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá