Adja az ívet a Samsung 48 hüvelykes SUHD 4K TV-je

0 2,698

Ha valaki televízió vásárlásán gondolkodik, annak szinte biztos, hogy a listáján a Samsung neve is fel fog tűnni, ami nem is véletlen, hiszen a dél-koreai cég a LED TV-k rohamosabb terjedésénél szinte az első helyen szerepelt az eladási statisztikákban és pillanatok alatt a vásárlók egyik kedvenc márkájává avanzsált. Az ok persze érthető, hiszen a készülékekben használt kristálytiszta panel kellő kontrasztaránnyal és fényerővel rendelkezik, melyhez a cég számos kényelmi funkciót is ad, mellyel igazi élményé válik a tartalomfogyasztás.

 

 

Idővel megjelentek a Smart TV-k is, ami annyit takar, hogy a televíziónkat már a világhálóra is csatlakoztatni tudjuk és a set-top boxok összekapcsolása sem jelent problémát. Ezeknél a készülékeknél sokkal inkább előtérbe helyezik az online jelenlétet és lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy egy adott platformhoz tartozó további alkalmazásokat telepítsenek és futtassanak.

A napokban a Samsung 48 hüvelykes (121 cm) 4K TV-jét teszteltünk, melyről már a dobozból való kivétel után látszott, hogy egy vérbeli nagypályás darabról van szó. A családban jelenlegi tesztalanyunk a legkisebb tag, melyből létezik egy 55 hüvelykes variáns is. Árukat tekintve a család legkisebb tagja 599 900 Ft, míg a nagyobb 55 hüvelykes (138 cm-es) modellért 799 900 forintot kell kifizetnünk. Láthatjuk, hogy ezek a modellek a prémium kategóriába tartoznak, hiszen az igazi erejük leginkább a Ultra HD filmeknél és a konzolos játékoknál mutatkoznak meg. A 4K-s élmény jelenleg persze még drága, viszont az árért természetesen minden kényelmi funkciót megkapunk, amit szem kívánhat.

Külső

Ahogy az évek teltek, a gyártók egyre vékonyabb és vékonyabb kávájú megjelenítőket dobtak piacra, tehát a készülék széle és maga a kijelző közötti rést sikerült fokozatosan redukálni. Ez egyfajta optika csalódást is kiváltott, hiszen ha két hasonló képátlójú készüléket helyezünk egymás mellé, melynél az egyiknek vastagabb a kávája, akkor első ránézésre a vékonyabb modellre mondanánk azt, hogy az rendelkezik nagyon képátlóval.

Ez persze egy nem rossz irány, hisz ennek köszönhetően a vásárlók is “nagyobbnak” érzik a kisebb megjelenítővel felvértezett variánsokat. Ez a jelenlegi tesztalanyukra is teljesen igaz, hiszen miután kivettük a dobozból a 48 hüvelykes képátlójú készüléket, rögtön nagyobbnak éreztük. És ez persze nem csupán külsőre hat így, hanem amikor egy filmet is lejátszunk rajta, úgy érezzük, mintha a levegőben csak magát a tartalmat látnánk. Ez a Samsung Aero Design-jának köszönhető, aminek eredményeképp a felhasználó csak a tartalomra koncentrál, minden egyéb zavaró tényező nélkül.

Samsung TV

A dél-koreaiak az évek során tökélyre fényezték a dizájn és szinte szebb készüléket az ember e kívánhatna magának. A készülék gyönyörű, vékony, kecsesen áll a polcon. A JS8500 típusjelzésű készülék súlyát tekintve 19 kilogramm, melyből a talp maga csak 3 kg, mely biztosítja, hogy a televízió ne dölöngéljen.

A készülék hátlapján a mai kornak megfelelő kimeneteket sorakoznak, tehát kapunk Digitális Audio kimenetet (Optikai), 3 USB-t, 4 HDMI-t (melyből az egyik kifejezetten STB, tehát a set-top-boxoknak szolgál), Ethernet (LAN), Komponens be (Y/Pb/Pr), Kompozit be (AV), CI nyílás stb.

Kijelző, extrák

El is érkeztünk a készülék legfontosabb részéhez, magához a megjelenítőhöz. A kijelzőrő tényleg szemkápráztató látványvilággal kecsegtet. A nanokristály technológiának köszönhetően a kijelző gazdag színvilággal kecsegtet. A PurColor technológia (mely a Samsung speciális színtechnológiája) pedig mégtöbb árnyalatot jelenít meg a kijelzőn, aminek eredményeképp a felhasználó mindent úgy láthat, mint a valóságban. Élethű színek, kellően kontrasztos kép, a fekete az tényleg fekete. Az UHD dimming technológiának köszönhetően pedig a színek sokkal élénkebbek lesznek.

Samsung UHD televízió 3840 x 2160 pixel felbontás megjelenítésére képes, mely négyszer nagyobb felbontást kínál, mint a Full HD. Itt merülhet fel rögtön a kérdés, hogy egy ekkora méretű és felbontású televízió mennyire ronthatja a tévécsatornák által sugárzott műsorokat. Nos, itt jön képbe a Samsung UHD Picture Engine innovatív képfeldolgozója, mely feljavítja a TV-műsorok és filmek közvetítését, így majdnem 4K szintű képminőséggel élvezhetjük a különféle, alacsonyabb felbontású tartalmakat.

Samsung UHD TV

Egy ekkora felületet persze akár több részre is oszthatunk, ha szeretnénk. A Multi-Link Screen funkció például lehetővé teszi, hogy a kijelzőt 4 különböző részre osszuk, amiket akár egyidejűleg is lehetőségünk van nézni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy például az egyiken nézhetjük a TV-műsort, a másikon szörfölhetünk a weben, a maradék kettőn pedig akár Youtube-videókat és egyéb tartalmakat tehetünk be.

Egy ilyen kaliberű televíziónál persze természetesen a hangalapú vezérlés is. Míg korábban csupán egy-egy vezényszóra reagáltak az okostévék, addig a legújabb Voice Interaction már több szavas utasításokat is megért és képes végrehajtani. Ennek segítségével lehetőségünk van filmeket is keresni: csupán mondjuk ki a film címét a “keress” és a “film” szó közé. A hangutasításon felül akár kézmozdulatokkal is vezérelhetjük a televíziónkat. A Motion Controlnak köszönhetően akár a kezünkkel, sőt az ujjunkkal is változtathatjuk a hangerőt, vagy ugorhatunk a csatornák között.

Samsung 4K TV

A Samsung Easy Sharing funkciónak köszönhetően pedig vezeték nélküli kapcsolatot alakíthatunk ki a mobilkészülékünk és a televíziónk között. A dolog érdekessége, hogy nem csak egy irányba működik ez, hanem mind a kettőbe, tehát nemcsak a mobilkészülékünkön található médiatartalmakat játszhatjuk le a TV-n, hanem fordítva is igaz ez, tehát az okostelefonon is nézhetjük például a kedvenc sorozatunkat.

A Samsung Smart TV-k igazi előnye persze a különböző alkalmazásokban és játékokban is megmutatkozik. A hírolvasó, időjárás-előrejelző és főzős alkalmazáson felül jónéhány játékot is letölthetünk a készülékre, mely egy gamepad csatlakoztatásával még izgalmasabb játékélményt kínál a felhasználóknak.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá