Vigyázz, nem tudod törölni Androidon a személyes adataid

0 4,778

Amennyiben mostanában szeretnéd eladni Androidos telefonod vagy táblagéped, jól nézd meg, hogy mindent sikerült-e letörölnöd a készülékről. A Cambridge-i Egyetem kutatói rájöttek arra, hogy a gyári állapotba való visszaállítás nem távolít el minden személyes adatot a készülékről. Ez egy súlyos biztonsági rés, ami több mint 500 millió okoskütyüt érinthet.

A gyári állapotba való visszaállítás után a belső rendszerpartíción semmilyen egyedi, személyes adat nem lehetne, azonban ez most nincs így. A probléma alapja, hogy a nagy cégek nem telepítik előre azokat a drivereket, amik megoldhatnák ezt a problémát. Egy átlagfelhasználónak pedig eszébe sem jut az, hogy esetleg valami maradhatott a készüléken.

Összesen 5 gyártó, 21 okostelefonján próbálták ki és azt tapasztalták, hogy mindegyik eszköz megtartotta az adatok egy részét. Képeket, videókat, SMS és e-mail üzeneteket, valamint névjegyzékekben szereplő információkat. De az sem volt egyedi, hogy harmadik féltől származó alkalmazásokban megadott személyes adatok maradtak a készülékben.

Az esetek többségében – mintegy 80%-ban – képesek voltak a kutatók lehívni a mester tokent, amellyel el lehet érni a Google felhasználói adatokat. Ennek fényében úgy gondolják, hogy nagyjából 500 millió Androidos készülék lehet veszélyben. Természetesen az adatlopás elkerülhető, csak mindenki nézze át eladás előtt a telefonját.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá