Ezeket vedd figyelembe, ha Wi-Fi routert vásárolsz

0 5,330

Folyton hibaüzenetet dob a Facebook? Szaggat a YouTube lejátszás közben? Bár a wifi nem egyenlő az internettel, a két technológia napjainkra szinte teljesen összeforrt, hiszen senki sem szeret a szoba közepén kihúzott kábelen böngészni, egy tipikus táblagépről internetezni pedig eleve csak vezeték nélkül lehet, de a laptoposok és okostelefonosok is előszeretettel használják. Persze csak akkor, ha az elvárt minőségben működik, és nem dobálja le folyamatosan használóját, mert az újracsatlakozás ikonjára kattintgatni cseppet sem szórakoztató. Ha megfogadod az Extreme Digital szakértőinek tanácsait, saját wifid is hibátlanul működik majd.

A legtöbb wifihálózat 2,4 gigahertzes frekvenciájú rádióhullámokat használ: az tiéd és a szomszédodé is. Ezen belül tizenhárom csatornára lehet hangolni a lakást internettel lefedő eszközt, a routert. A beállítások között érdemes olyan csatornára állítani az eszközt, amit a legkevesebb szomszéd használ: ezt PC-n egyébként egy segédprogrammal, Androidon egy alkalmazással, iOS-en pedig az Aiport Utilityvel lehet megnézni.

.
Mivel egy zsúfoltabb utcában könnyen lehet, hogy mindegyik csatorna zsúfolt lesz, a gyártók kitalálták, hogy 5 gigahertzes sávban is lehessen wifizni. Ezt ma még nem támogatja minden eszköz, ezért olyan routert kell választani, amelyik a régi sávon kommunikáló eszközökkel is használható, amely ma már nem számít extrának. Minél kevésbé zavarja wifijét a többi szomszédos hálózat, annál stabilabban fog működni.

Mindenki a lehető leggyorsabb wifire vágyik, hiszen egy lassú hálózaton szaggatnak a videók és csigalassan lehet fájlokat másolni. A gyorsításhoz le kell cserélni a régi routert olyanra, amelyik támogatja a 802.11ac nevű szabványt – ennek nevét kell keresni a termék leírásában, vagy legalább a kicsivel régebbi és lassabb 802.11n-t. Magyarországon akár már fél gigabites otthoni internet is elérhető, míg a legolcsóbb wifis eszközök ennek csak a töredékével tudnak elboldogulni. Ha szupergyors internetjét ki akarja használni, érdemes szaküzletben érdeklődni arról, melyik wifiberendezés alkalmas erre.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá