Csak pár lépés, és világrekorder lehet a 87 éves magyar sakkmesternő!

0 3,222

A legtöbb szimultán mérkőzés nem regisztrált világrekordját a legendás kubai sakkozó, José Raúl Capablanca tartja, aki közel 100 évvel ezelőtt, az 1920-as években összesen 13 545 szimultán mérkőzést játszott. Sinka Brigitta, a Békésszentandrásról származó 87 éves sakkmester évek óta azon dolgozik, hogy felülmúlja ezt a kimagasló teljesítményt, és felállítsa a legtöbb szimultán bonyolított sakkmérkőzés rekordját. Élvezhetné a nyugodt időskort, de ő e helyett járja az országot, újabb és újabb partikat vállal, hogy valóra váltsa az álmát.


A bajnoknő 13 600 mérkőzéssel kívánja beállítani az új rekordot, azonban ennek eléréséhez még több mint ezer meccset kell lejátszania. Mindehhez rengeteg időre, komoly szervezőmunkára és sok-sok megtett kilométerre lenne szükség. Bici néni nagyra törő vállalkozását a Telekom karolta fel, hogy kényelmesen, utazgatás nélkül, a gyors 4G mobilinternet segítségével minél előbb elérhesse célját. A 4gsakk.hu oldalon várják azok jelentkezését, akik szívesen csatlakoznak hozzá számítógépükről, táblagépükről vagy okostelefonjukról egy parti erejére és támogatják őt álma megvalósulásában.

Bici néni, aki a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjének kitüntetettje, kétszer volt ezüstérmes a magyar női sakkbajnokságon, két ízben pedig a sakkolimpiára is nevezték. Bő fél évszázados profi sakkozói pályáján számos világsztárral került kapcsolatba, többek között Bobby Fischer, Borisz Szpasszkij és Mihail Tal sakkvilágbajnokokkal is játszott. Bici néni mindig fontosnak tartotta a fiatal tehetségek felkutatását, a sakk iránti szeretet terjesztését a kicsik körében, pályafutása során több tízezer gyermek sakkszimultán-versenyét szervezte meg.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá