Kipróbáltuk a bámulatos Samsung Galaxy S6 edge csúcskészüléket

0 6,540

A Samsung március elsején a Galaxy Unpacked 2015 rendezvény keretében lerántotta a leplet a legújabb generációs Galaxy S készülékeit, melyből a család történetében most először rögtön két variáns is érkezett. A Galaxy Note Edge különlegességét továbbfejlesztve a Galaxy S6 mellett egy mind a két oldalon ívelt kijelzővel büszkélkedő Galaxy S6 edge is bemutatkozott, melytől minden fanatikus lepadlózott.

Lássuk be, a Samsung egyik legnépszerűbb sorozatára, a Galaxy S-széria valóban ráfért egy alapos, egészen az alapoktól újratervezett komplett ráncfelvarrás, hiszen a tavalyi évben debütált Galaxy S5-ös modell sajnos nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Erre még rá is tett egy lapáttal, hogy a modell nem hozta az elvárt eladási számokat, ami persze a pénzügyi eredményeknél is meglátszott, így a dél-koreai óriásnak valami olyan észveszejtő újítást kellett véghezvinnie, amire az egész világ felfigyel majd.

Ha a mobilos szegmenst nézzük, akkor úgy néz ki, hogy ennek az időszaknak hamar vége szakad, hisz a nemrég bemutatott csúcskészülékek óriási népszerűségnek örvendenek. A bejelentést követően az előrendelési számok az egekbe szöktek és konkrétan minden korábbi rekordot megdöntöttek az üdvöskék. Az érdeklődés természetesen a Galaxy S6 edge iránt nagyobb volt, hiszen a modell titokzatos ívelt kijelzője minden rajongót ámulatba ejtett.

Abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy sikerült megkaparintanunk a Galaxy S6 edge-et, amit az elmúlt egy hétben folyamatosan nyújztunk is, hogy megnézzük, mennyire történt fejlődés az elődökhöz képest és persze, hogy mennyire is használható ez a lenyűgöző kijelző.

Külső

Az első 10 perc a kicsomagolástól konkrétan azzal telt el, hogy csak fogtuk és csodáltuk az új készüléket. A Samsung végre búcsút intett a műanyag háznak és a legújabb csúcskészülékeinél a fém és az üveget felhasználva igazi luxusterméket varázsolt. A készülék számunkra legszebb része maga a hátlap, ahol ugyanolyan Gorilla Glass 4-es technológiával készült üveg található, ami az előlapon is, mely amellett, hogy gyönyörű megjelenést biztosít a telefonnak, még kellő védelemmel is ellátja.

Galaxy S6 edge back

A Galaxy Note 4 és Galaxy Alpha után a Galaxy S6 edge oldala is hasonló keretet kapott. A készülék váza a 6013-as alumínium ötvözetből készültek, amit többek között a repülőgépgyártásban is használnak, ezáltal nagyon strapabíróak és persze meghajlani sem fognak.

Kijelző

Az üdvöskében egy 5,1 hüvelykes Quad HD felbontású Super AMOLED kijelző található, mely extrém magas, mintegy 577 pixel per hüvelyk (ppi) képpontsűrűséggel büszkélkedhet. Ez az érték majdnem kétszerese az Apple által korábban sokszor emlegetett 300 ppi-s értéknek, mely felett már “retina” kijelzőnek nevezhetjük a megjelenítőket. Ez az érték továbbá 77%-kal több pixelt jelent, mint amennyivel a Galaxy S5-ben található kijelző rendelkezik. További érdekesség, hogy a Galaxy S6 és Galaxy S6 edge-ben lévő kijelző emellett nagyjából 20%-kal energiatakarékosabb is. A 0,01 ms-os válaszidő és 100000:1 kontrasztarány csupán hab a tortán.

A Galaxy S6 edge legérdekesebb része azonban kétségkívül az oldalsó kijelző, mely természetesen nem egy különálló panel, hanem úgymond a szélek fele lejt a kijelző. Ez az oldalsó rész képes különböző színben felvillanni, amennyiben a készülékünk kijelzővel lefelé van fordítva és egy hívásunk érkezik vagy üzenetet kapunk. Ezeket külön csoportok szerint és személyek szerint is beállíthatjuk, tehát például piros a főnöknek, kék a barátoknak és zöld a rokonoknak.

Galaxy S6 edge side

Ezen felül természetesen külön-külön beállíthatjuk, hogy melyik értesítés jelenlen meg az oldalsó kijelzőn: email, üzenetek, és elmulasztott hívások. A My People menüben van lehetőségünk hozzáadni kontaktokat, amiket a People edge menüben aktiválni is tudunk, így a kijelző oldalán ezek a személyek különböző színű sávot kapnak. Ha beállítunk egy ébresztőt, akkor ezen a sávon fog megjelenni, hogy mennyi időnk van még hátra az ébresztésig. További érdekesség, hogy akár a legfrissebb hírekről, Twitter-bejegyzésekről is ezen a panelen értesülhetünk.

Lehetőségünk van azt is kiválasztani, hogy melyik oldalon jelenjenek meg az értesítések, így az alapértelmezett jobb oldal helyett akár a bal oldalra is áttehetjük. Ha épp egy tárgyaláson vagyunk vagy nem tudjük felvenni a hívást, akkor lehetőségünk van egy előre beállított válasz üzenet küldésére is a hívó félnek. Ehhez csupán a pulzusmérő szenzorra kell helyeznünk az ujjunkat 2 másodpercre.

Kamera

A Galaxy S6 és Galaxy S6 edge készülékekben a legkorszerűbb CMOS optika kapott helyet. A 16 megapixeles Sony IMX240 szenzor 1,4x nagyobb, mint ami az elődben volt megtalálható, így sokkal tisztább és fényesebb képeket exponálhatunk, mint korábban. Ezenfelül pedig immár a lencse F1.9-es rekeszértékű (a Galaxy S5 F2.2-je helyett), aminek eredményeképp még rosszabb fényviszonyok között is jobb eredményeket érhetünk el, plusz a nagy rekesznyílásnak köszönhetően szép, elmosódott hátterű képeket készíthetünk. Az infravörös szenzort használó fehéregyensúly pedig csupán hab a tortán.

Galaxy S6 edge camera

Az előlapi optika pedig a Galaxy A-szériás készülékekkel együtt szintén 5 megapixeles, amivel akár Full HD videókat is rögzíthetünk. Az új készülékekkel nem kérdés a tökéletes szelfik készítése. A hátlapi kamerával pedig a Full HD mellett akár Ultra HD, azaz 4K felbontásban is videózhatunk, az optikai képstabilizátornak (OIS) köszönhetően pedig még a rezgéseket, bemozdulásokat is sikerül minimalizálni. A kamera alkalmazás elindítása mindössze 0,7 másodpercet vesz igénybe, és már lőhetjük is képeket, így mindig elkaphatjuk a legjobb pillanatokat.

Belső

A zászlóshajók a motorháztető alatt is egy alapos ráncfelvarráson estek át: a készülék belsejében az Exynos 7420-as 64 bites architektúrájú és 14 nm-es gyártástechnológiájú chip (ARM Cortex-A57 és Cortex-A53) duruzsol majd, mely 30-35 %-os teljesítménynövekedése mellett sokkal energiatakarékosabb is lett. Ehhez jön még a Mali-T760-as grafikus chip, mely játszi könnyedséggel birkózik meg a legjobb játékokkal. Az alkalmazásoknak pedig 3 GB RAM-ból kell majd gazdálkodnia.

Galaxy S6 edge top

További érdekesség, hogy az új modellek brutális sebességű memória chipet kaptak. Az új UFS 2.0 NAND standard egészen elképesztő eredményeket produkált és a mezőny összes tagját sikerült lealáznia. A technológia érdekessége, hogy egyszerre képes írni és olvasni is, ami az eMMC verziónál csupán egyidejűleg egy folyamatot jelentet. Az UFS 2.0 szekvenciális írási sebessége 350 MB/s, míg olvasási sebessége 150 MB/s. Ez 1,4 és 1,6 szoros sebességnövekedés az eMMC-hez képest, miközben nagyjából 50%-kal energiatakarékosabb is.

A megújult ujjlenyomat-olvasó

A Samsung okoskészülékeiben található ujjlenyomat-olvasót ezidáig úgy kellett használni, hogy az ujjunkkal egy fentről lefelé történő simítást kellett véghezvinnünk, hogy megtörténjen a leolvasás. A felhasználói visszajelzések alapján viszont ez a módszer sok esetben nem ment hibátlanul. Figyelni kellett a szögre, illetve arra is, hogy milyen gyorsan húzzuk le az ujjunkat a home gombon. A dél-koreai vállalat ennek érdekében pedig a legújabb generációs Galaxy S készülékeiben egy új módszert vezetett be.

Galaxy S6 egde bottom

A Galaxy S6 és a Galaxy S6 edge a Samsung első olyan készülékei, amiben már egy érintésalapú ujjlenyomat-olvasó szenzor található, ami ugyanazon az elve működik, mint az Apple üdvöskéi: elég csupán ráhelyeznünk az ujjunkat és már meg is történik a leolvasás. Kipróbáltuk és tényleg sokkal, de sokkal kényelmesebb és használhatóbb, mint a korábbi megoldás. Nem is értjük, miért nem ilyen egységet kaptak a korábbi modellek. Az új szenzor emellett pedig a Samsung legújabb mobilfizetési szolgáltatására, a Samsung Pay-re is használható lesz, ami a hírek szerint csupán az év második felében rajtol majd el.

Gyorstöltés

A Samsung mindig is büszke volt a Gyorstöltés funkciójára, amivel jelentősen fel tudjuk gyorsítani a töltési folyamatot. A Galaxy S6 és Galaxy S6 edge készülékek esetében ez az érték még jobb lett, így csupán 10 percnyi töltéssel további 4 óra készenléti időt vagy 2 órányi filmezést biztosít az okostelefonunk. A mai rohanó világunkban ez roppant hasznos funkció lehet, ha reggel esetleg arra eszmélünk, hogy este elfejeltettük volna a töltőre dugni a készülékünket.

Vezeték nélküli töltés

A Samsung a Wireless Power Consortium (WPC) nevű iparági szövetséggel együttműködve forradalmi mobil töltési lehetőséget kínál. A Samsung Galaxy S6 és az S6 edge a világon először kínálnak olyan beépített vezeték nélküli töltési technológiát, mely a különböző töltőállomásokkal is kompatibilis. Az IKEA például már piacra is dobta a legújabb lakberendezési termékeit, amikben már megtalálható a vezeték nélküli töltési technológia, így például az új éjjeliszekrények, lámpák vagy íróasztalok egyúttal töltőállomásként is szolgálnak. A cég egy speciális fűrészt is árul annak érdekében, ha esetleg valaki manuálisan szeretné beszerelni az otthoni bútorába.

Galaxy S6 edge vezeték nélküli töltő

Szabd testre a felhasználói felületet

A felhasználók a legújabb generációs Galaxy S készüléknél akár teljesen testre is szabhatják a felhasználói felületet köszönhetően a témázhatóságnak. Így ezentúl, ha valaki esetlen nem lenne elégedett a gyári alapértelmezett dizájnnal, akkor azt könnyen és gyorsan le is cserélheti.

A Galaxy S6 edge készülékeken immár egy Theme Store alkalmazás is felbukkant, aminek segítségével bárki a saját ízlése szerint alakíthatja a készülék felhasználói felületét, úgy, hogy a funkciók változatlanok maradnak. Az üdvöskékre alapértelmezetten már megtalálható néhány előre telepített téma, azonban a Theme Store-ban további témák várják a felhasználókat, amik között találunk ingyenes és persze fizetős csomagot is.

Összegzés

A Samsungnak most tényleg sikerült meglepnie az egész világot, hiszen végre-valahára egy ízig vérig felsőkategóriás készülékekkel rukkoltak elő, melyek várhatóan a cég pénzügyi eredményeire is jelentős hatással lesznek és újból átvehetik a korábbi vezető szerepüket. A Galaxy S6 edge kétségkívül egy lenyűgöző készülék a maga extravagáns oldalsó kijelzőjével, mely minden ember szemét odavonzza. Aki hezitál, hogy melyik csúcskészüléket válassza következő készülékének, annak bátran ajánljuk ezt a modellt, mely egy jelentős ideig bizony a legjobb készülékek sorát gazdagítja majd.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá