Interjú: Lefogyni segít a díjnyertes, magyar alkalmazás

0 10,350

Vélhetően már sokatok hallott a Tep nevű alkalmazásról, mely abban segít, hogy a felhalmozódott zsírréteget eltüntessük egy zsiráffal. A csapat jelen volt (és előadást tartott) a 2015-ös SM konferencián, így interjút készítettünk Boros Ákossal, a Tep vezetőjével. A beszélgetésből megtudhatjátok, hogy miért pont egy zsiráfot kell életben tartani, de arra is választ kapunk, hogy a 30 ezer dolláros nyereményt elitta-e a csapat.

1. Hogyan jött a Tep, mint alkalmazás ötlete?

Az ötlet még 2013 tavaszán született meg egy Hackhaton-in-a-box versenyen. Itt állt elő Norbi, az Android fejlesztőnk az alapötlettel. Ő és a lakótársai sok más fitness alkalmazást kipróbáltak korábban, azonban mind ugyanaz volt: tömény számadatokkal bombázták a felhasználókat, és szerette volna ezt az egészet sokkal érdekesebbé tenni. Először egy cross-promotion rendszerben kezdtünk el gondolkodni, azonban mint a verseny alatt utólag bevallotta, volt neki egy ennél sokkal jobb ötlete is: ebből lett a Tep :).

2.Miért pont ezt a nevet kapta az applikáció?

Egy olyan nevet akartunk, amely könnyen megjegyezhető, rövid és utal az alkalmazásra is. A név egyébként már a versenyen is megvolt, egyszerűen megfordítottuk az angol pet (kisállat) szót – az már csak a ráadás volt, hogy ugyanúgy ejtik ki angolul a tap (érint) szót, ami egyébként is kötődik az okostelefonokhoz.

3.Kikből áll a Tep csapata?

Jelenleg nyolcan alkotjuk a Tep csapatát: Babarczi Katica, a kreatív vezető, Jandzsó Zsolt, a backend fejlesztőnk, Budincsevity Norbert, az Android fejlesztőnk, illetve Szabó Gábor a UX designerünk alkotta a Tep csapatát, Lajos Dávid tavaly ősszel csatlakozott hozzánk, mint iOS fejlesztő, én pedig főként a stratégiaalkotásért és az üzleti oldalért vagyok felelős. Néhány hete pedig két gyakornokkal bővültünk: Sebestény Csilla és Jake Williams a marketing feladatokba segítenek be.

4. berobbantatok a hazai és nemzetközi IT szcénában. Milyen érzés volt, amikor megtudtátok, hogy a Microsoft Imagine Cup dönőjében lehettek ott?

Rettentő jó érzés volt.  A Microsoft Imagine Cupon már eleve úgy indultunk el, hogy innen eredményekkel akarunk hazatérni. Az alkalmazásunk fejlődött és tudtuk, hogy hamarosan tovább kell lépnünk – egy versenyen elért jó helyezés pedig segíthet bennünket ebben. Persze első körben csak a nemzeti fordulót akartuk megnyerni, de amint ezt elértük már a seattle-i döntőben való bejutás volt a cél. Egyébként emlékszem, hogy éppen ébredeztem reggel, amikor arra lettem figyelmes, hogy van 4 nem fogadott hívásom, és az emailek között már ott várt, hogy utazunk Seattle-be.

5.Gondoltátok volna, hogy két díjat (és 30 ezer dollárt) fogtok hazahozni?

A dobogós helyezés természetesen cél volt, azonban az Appcampus Awardra nem számítottunk. Igaz a mi alkalmazásunk is rengeteg gamification elemmel bír, azonban a másik fele mégis csak egy fitness app, az Appcampus pedig kimondottan játékokat szokott felvenni a programjába, úgyhogy minket is meglepett, amikor a díj átadásakor a game kategória felé kémleltünk, és végül odajöttek hozzánk átadni a díjat :)

6.Milyen volt a hangulat a versenyen?

Ez volt az első alkalom, hogy a Tep-et nemzetközi környezetben mutattuk be, így minden teljesen új volt és meglepően közvetlen. A szervezőkkel és a zsűri tagokkal is tudtunk külön-külön beszélgetni, Bill Buxtonnak például annyira tetszett a design, hogy meghívott minket egy pohár borra és elmesélte, hogy ő végül miként kötött ki a UX Design mellett. A hangulathoz egyébként biztosan hozzájárult az is, hogy Seattle egy gyönyörű hely, nagyon élveztük a várost és a környezetet is.

7.Az egyik Indexes interjútokban felmerült, hogy a nyereményt elisszátok. Büszke lehet rátok Tibi atya vagy végül másra fordítottátok a pénzt?

És azóta is mindenki ezt kérdezi tőlünk (nevet). Természetesen megünnepeltük a második helyet, de a nyereménypénzt a fejlesztésekre költöttük el.

8.Miért pont egy zsiráfot választottatok, miért nem egy másik állatot?

Azt már az elején tudtuk, hogy olyan állatot nem akarunk, ami megosztja az embereket, mint például a kutya vagy a macska. Olyan állatot akartunk, ami jól formálható, és ha bármilyen változás történik vele, akkor az szembetűnő a felhasználók számára. Végül aztán ez a lény sárga színt kapott és elkezdett hasonlítani egy zsiráfra. A zsiráfokat nagyon sokan szeretik, az egész élőlényt körüllengi egyfajta hype a nyugati világban, és ami a legjobb, hogy nem futásra tervezték, de a Tepben mégis futhat. Ezzel is meg akarjuk mutatni az embereknek, hogy bárki elkezdheti, és soha nem késő mozogni.

9.Kockázati tőkések bejelentkeztek már nálatok?

Az Imagine Cup döntője alatt lehetőségünk nyílt néhány napig együtt dolgozni Kádas Péterrel, így nem volt kérdés számunkra, hogy a Traction Tribe-bal közösen szállunk szembe az elhízással.

10. Mik a terveitek a jövőre nézve?

Jelenleg a fókuszunk a májusban megjelenő iOS verzión van. Ebben mutatjuk be azt a szint- és történetrendszert, amin az elmúlt hónapok során dolgoztunk, és ami jelentősen bővíteni fogja a Tep univerzumát. Ezen túl szeretnénk, ha a jövőben minél több fitness eszközzel kompatibilis lenne az alkalmazás, illetve készülünk a következő befektetői körre is.

10+1. Más alkalmazáskészítőknek, akik nem futottak be ilyen gyorsan, mit javasolsz? Te tudod, hogy mi lehet a siker titkos receptje?

A csapat. A saját példánk is bizonyítja, ha van egy jól működő, összetartó és lelkes csapat, akkor nincs lehetetlen, és a kitűzött célokat el lehet érni.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá