Egyedi applikáció segít eligazodni a torinói egyiptomi kiállításon

0 926

A korábbihoz képest majdnem kétszeresére bővült kiállítási térben, multimédiás vezetéssel és Oscar-díjas tervező által készített díszletekkel nyitja újra kapuit április elsején a torinói egyiptomi múzeum öt évig tartó helyreállítás után.

A kairói után a torinói Museo Egizio a világ második legnagyobb egyiptomi gyűjteménye, a világon egyedül ezt a két múzeumot szentelték kizárólag az egyiptomi kultúrának. A négyemeletes múzeum kiállítótere az eddigi 6400 négyzetméterről 10 ezerre bővült. A gyűjtemény csaknem 30 ezer leletet tartalmaz, ezeknek azonban csak mintegy tizede tekinthető meg a kiállítótermekben.

A múzeumot 1824-ben alapították Vitaliano Donati olasz egyiptológus és az olasz királyi család, a Savoyai-ház gyűjteményeiből. Az első igazgató, Ernesto Schaiparelli újabb leleteket vásárolt és további ásatásokat vezetett Egyiptomba, így alakult ki a mintegy 30 ezer műalkotásból és használati tárgyból álló kollekció.

Az észak-olasz város egyiptomi gyűjteményének kiállítása teljesen megújult. A leletek új elhelyezést kaptak: a szarkofágok most a számukra emelt csarnokban, a szarkofággalériában sorakoznak.

A mozgólépcsővel összekötött négy emelet a Nílus folyását követi az Oscar-díjas Dante Ferretti tervezte díszletek között. A látogatókat okostelefonra és táblagépre letölthető alkalmazás is segíti az eligazodásban.

A multimédiás kínálatban szerepel a hieroglifákat olaszra fordító tolmácsgép. Újdonságnak számít, hogy a fülhallgatós idegenvezetés nyelvei között mostantól az arab is szerepel.

A múzeum legbecsesebb kincsei között tartják számon Kha és felesége, Merit sírját. Kha III. Amenhotep fáraó építésze volt. A 18. dinasztia korából származó díszes sírját teljes felszerelésével szállították Torinóba Egyiptomból. Rendkívüli leletnek számít az úgynevezett torinói papirusz is, amely az egyiptomi uralkodók névsorát tartalmazza.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá