Elképesztően sokat segít ez a weboldal az önkormányzatoknak

0 2,201

A városi hibák kijavításában jár élen a Járókelő.hu oldal, ahol a felhasználók jelenthetik, ha a fővárosban (és Nyíregyházán) valami problémával találkoznak. Ilyen például a szemetelés, a graffiti, úthibák, illetve számos, előre nem látható gond. A 2015-ös SM konferencián előadást tart Le Marietta, a weboldal alapítója. Ennek örömére készítettünk vele egy interjút, ahol elmesélte milyen érzés volt, amikor felkerült a Forbes “30 under 30” listájára, de megtudtuk azt is, hogy dr. Kocsis Máté (a VIII. kerületi polgármester) annyira komolyan veszi a weboldalt, hogy mindig a címzettek között kell szerepelnie, ha valamilyen bejelentést küldenek az önkormányzatnak.

1. Hogyan pattant ki a fejedből Járókelő.hu ötlete?

Régóta szerettem volna valamilyen fórumot, ahol az emberek beleszólhatnak abba, hogyan épül, alakul körülöttük a város. Szerintem nagyon fontos, hogy ne menjünk el szó nélkül azok mellett a dolgok mellett, amelyek zavarnak: a Járókelőn már egy fénykép elküldésével is el tudod indítani ezt a folyamatot.

2. Egyedül indítottad a weboldat, vagy voltak segítőid?

Amellett, hogy a szlovák anyaoldal elindítója, a Slovak Governance Institute segített, Barkóczi Dávid (Emarsys) és Balog Zsolt (Média Centrum Egyesület) voltak a segítségemre az indulásnál.

3. Milyen célt szolgál pontosan a Járókelő.hu weboldal

Ez egy kommunikációs felület a városlakók, önkormányzatok és a városi szolgáltatók számára. A közterületi problémák megoldását segíti elő, mert a városlakók ezekről küldenek nekünk fotókat és leírásokat. Emellett a város tervezésében is segíthet a döntéshozóknak, hiszen gyakran nem apró problémák merülnek fel, hanem nagyobb beavatkozást, rendszerszintű megoldásokat kívánó ügyek is.

4. Melyik az a TOP3 kerület, ahol a legsegítőkészebbek a városvezetés részéről?

Az évek során nagyon jó kapcsolat alakult ki a VIII. kerülletel, a II. kerülettel és a III. kerülettel is, de egyre több önkormányzat veszi észre, milyen jó PR-t is jelent az, ha pozitívan reagálnak a bejelentésekre.

5. Melyik az a TOP3 kerület, ahonnan a legtöbb bejelentés érkezik?

A XVII. kerület, a III. kerület és a XIV. kerület. Azt azért szeretném kiemelni, hogy a legtöbb bejelentés, amit kezelünk, illetékesség szerint a BKK-hoz tartozik. Ők az abszolút number one mindenben.

6. Budapesten  kívül miért pont Nyíregyházán van bejelentési lehetőség?

Itt volt alkalmunk kipróbálni a bővítést egy helyi önkéntes segítségével. Azt szerettük volna megnézni, milyen erőforrás-igénye van egy új város felvételének és kezelésének, ha csak a saját kapacitásainkat vesszük igénybe.

7. Volt már olyan, hogy személyesen a polgármester járt közben egy-egy ügy megoldása érdekében?

Előfordult, hogy olyan válaszlevelet kaptunk, amelyet a polgármester írt alá. Szerintem ez a zuglói bejelentés nagyon szép példája annak, hogyan tudnak a helyiek és a helyi önkormányzat együttműködni. Örömmel láttuk, hogy Zuglóban ilyen lelkesen fogadja az új polgármester a városlakók jelzéseit. Az is egy jó gyakorlat, hogy a VIII. kerületben a polgármester e-mail fiókját is mindig másolatban kell tartanunk, amikor elküldjük a bejelentést az önkormányzat részére, ezt a beállítást ők kérték tőlünk, mikor elindítottuk az oldalt.

8. A tavalyi évben SozialMarie-díjat nyertetek. Mesélnél erről egy kicsit?

A SozialMarie-díjat olyan kezdeményezések kapják, amelyek új megközelítést alkalmaznak valamilyen társadalmi téma kezelésében. Nagyon érdekes volt, hogy a zsűri az indoklásában kiemelte: a Járókelő azt jelenti, hogy értelmet adunk annak, hogy az ember járja a várost. Nem céltalan egyetlen séta, vagy autóút sem, mert ha egy problémán megakad a szemed, tudsz jelezni és tenni a megoldásért. Nagyon örültünk annak, hogy díjazták a munkánkat, fontos visszajelzés volt ez arról, hogy jól végezzük a dolgunkat.

9. Nemrég felkerültél a Forbes “30 under 30” listájára. Mit éreztél amikor kiderült, hogy Te is helyet kaptál az impozáns magazin hasábjain?

Nagyon örültem neki, és büszke is voltam, mert ez egy nagyon fontos szakmai elismerés. Számomra azt jelentette, hogy mint vezető nemcsak megálltam a helyem a Járókelő indulása óta, hanem jól is végeztem a munkám, mert kézben tartottam egy sok szereplő munkáját érintő társadalmi vállalkozást. Ahogy a Forbes-cikk is hangsúlyozta, a Járókelő erősen közösségi, civil kezdeményezés, ami nagyon fontos szolgáltatást nyújt mind a városlakók, mind az önkormányzatok számára. Az, hogy az üzleti szektor felfigyelt a Járókelőre, azt bizonyítja, hogy jó szakmai munkát végzünk, és van értelme skálázni a szolgáltatást.

10. Vannak városvezetési ambícióid? 

Inkább úgy mondanám, hogy vannak vezetői ambícióim és ehhez a Járókelő olyan háttertudást biztosít, amellyel egy város üzemeltetésében jól megállnám a helyem. Azért fogalmazok így, hogy “üzemeltetés”, mert valójában a Járókelőn keresztül úgy is tekinthetünk a városra, mint egy nagyvállalatra, amelynek sokféle szolgáltatása és működési folyamata van, amiket ráadásul mind össze kell hangolni. Ha lenne Budapestnek Chief Operations Officer álláshirdetése, biztosan jelentkeznék.

10+1 Visszagondolva van olyan sztori a Járókelők.hu-val kapcsolatban, ami örök élmény? 

Amellett, hogy mindig nagy örömmel tölt el, mikor személyesen találkozom egy-egy felhasználóval, aki napi szinten használja az oldalt, és semmilyen hiba mellett nem megy el fénykép készítése nélkül a városban, az is mindig emlékezetes, mikor egy önkormányzatból azt válaszolják, hogy nemcsak köszönik a jelzéseinket, hanem a továbbiakban is örömmel várják a segítségünket. Elismerik, hogy komoly segítséget nyújtunk nekik a munkavégzésben.

A Magyar Telekom főtámogatásával megvalósuló SM 2015 minden eddiginél erősebb tematikával és nemzetközi felhozatallal mutatja be a mobilpiac, a smart technológia, a közösségi finanszírozás, a viselhető eszközök, a hazai startup világ és egyetemi innovációs tevékenység aktualitásait 2015. április 8-9-én. Az összesen több mint 150 hazai és nemzetközi előadót felvonultató rendezvényen olyan cégek szakemberei is megosztják tapasztalataikat mint a Twitter, az IBM, a Prezi, a Deutsche Telekom vagy a PayPal. További információkat a http://smconf.hu oldalon találsz!.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá