Autista gyerekeknek és szüleiknek segít a díjnyertes magyar alkalmazás

0 9,793

Ismételten egy interjúval jelentkezünk, ugyanis Bogdán Viktóriával és Kupás Tiborral beszélgettünk, akiknek a Gubbiot köszönhetjük. Lehet, hogy még nem hallottál a Gubbióról, hiszen az alkalmazás tesztelési fázisban van, azonban máris egy komoly díjjal büszkélkedhetnek a készítők. Ami pedig külön kiemelendő: autista gyerekeknek és szüleiknek próbál segíteni a csapat.

A Gubbio projektből az is kiderül, hogy az életben a véletleneknek nagyon sok mindent lehet köszönni. Viktória és Tibor a gyerekeik által ismerik egymást, akik az iskolában már a legelső napon egymás mellé ültek, s azóta is a legjobb barátok. Viktória a koncepción és a design-on dolgozik, míg Tibor végzi az üzleti részt és az operatív munkát. Az interjúban Viki meséli el, hogy miként született meg a Gubbio.

1. Honnan jött az ötlet, hogy az autista gyerekeknek és szüleiknek szeretnétek segíteni?

A gyermekeim integrált óvodába járnak, és a csoportban találkoztunk autisztikus gyerekekkel. Látva, hogy a szülők hogyan próbáltak pálcika figurákkal segíteni a gyermekeknek az információ átadásban, megfogant az ötlet, hogyan tudnánk ezen hatékonyabban segíteni. Ebben az időben kezdtem el épp iPadre mesekönyvet tervezni, így összekapcsoltam az eszköz gondolatát a problémával, és hosszas kutatások eredményeként megszületett a Gubbio. (A mesekönyv félbe is maradt.)

2. Miért pont Gubbio lett az alkalmazás neve?

A történet úgy teljes, hogy Szent Ubald/Ubaldo (Gubbio püspöke), bár nem annyira ismert, mint Keresztelő Szent János, akit sokszor “a beteg gyermekek védőszentje”-ként emlegetnek, de a lényeg, hogy Ubald (is) a gyermekbetegségek, valamint az idegi betegségek védőszentje, a kapcsolat pedig pont ez: A város, ahonnan a gyerekbetegségek védőszentje származik = Gubbio.

3. Egy komplex vagy több különálló alkalmazás fejlesztését tervezitek?

Mindenképpen több alkalmazásban gondolkodunk. Az első alkalmazás egy komplex segítség lenne a mindennapokra, amit leginkább a szülőknek és a kisebb gyerekeknek szánjuk. Ezután pedig azoknak a gyerekeknek, akik már önállóan is használnak tabletet, telefont.

4. Az első programotok miként tud segíteni a szülőknek?

Egyrészt rajzokkal, személyre szabható képekkel segít vizuálisan alátámasztani az információt, amit a gyermekekhez szeretne eljuttatni a szülő, pl.: vacsora következik, vagy öltözködés, kabátot, csizmát, sapkát kell venni, mert hideg van. Másrészt egy strukturált napirendet is ad a gyermeknek, amit szintén személyre szabhat. Számukra ez biztonságot, kiszámíthatóságot ad. Továbbá segít abban, hogy ha gyermekének valamilyen fájdalma van, azt tudják definiálni, mivel a gyerekek gyakran nem tudják megmondani, milyük fáj, és sajnos magukon se tudják elmutogatni, viszont egy általuk létrehozott és azonosult figurán már meg tudják mutatni a fájdalom forrását.

5. Szeretnénk gratulálni Nektek, mert úgy hallottuk részt vettetek a CEE Women Startup versenyen, ahol ráadásul Ti nyeretek. Mesélnétek erről egy kicsit?

Köszönjük. Nagyon izgalmas 5 nap volt számunkra. A 2 perces pitch műfaj számunkra teljesen új volt, és éppen emiatt én rengeteget készültem rá. Sok munkánk van benne, hogy abban a bizonyos 2 percben a legfontosabb és leglényegibb információkat adjuk át a közönségnek úgy, hogy számukra is átjöjjön, mennyire eltökélten dolgozunk a projekten.  11 csapat jutott be a végső 5 napos tréningre. Remek csapatokkal ismerkedtünk meg ez alatt a tréning alatt, ahol volt alkalmunk felkészülni a pitch-re, és mentorokkal is beszélhettünk a saját startupunk lehetőségeiről. Meglátogattuk a számunkra példaértékű magyar startupokból kinőtt világsikeres cégeket, mint Ustream, és ugye a Prezi.

De nagyon klassz napokat töltöttünk a Google Ground-on is. A verseny végső nagy megmérettetése volt a hétfői prezentáció, ahol hazai és külföldi befektetők is felvették velünk a kapcsolatot. Nagy öröm volt számunkra az első helyezés, de az igazi öröm akkor lesz, amikor ennek a 100 millió autistának könnyebbé tudjuk tenni az életét. Ezért mi már teljes erőbedobással dolgozunk a következő lépéseken.

6. A Gubbio projektben számos elismert autizmus szakértő is dolgozik. Kik ők és milyen segítséget kaptok tőlük?

Nagyon fontosnak éreztem a kezdetekkor, hogy hazai elismert szakembert vonjunk be a csapatba, méghozzá olyan szakembert, aki nyitott, tudatos, és aki figyeli a világ rezgéseit, nemzetközi kapcsolatokkal bír. Így találtam rá Sajó Eszterre autizmus szakértőnkre, aki a Cseperedő Alapítvány egyik alapítója, klinikai gyermek szakpszichológus.  Az ő alapítványuk az egyike azon 5 intézménynek, akik ma Magyarországon diagnosztizálnak autizmust. Továbbá nemzetközi és hazai konferenciákat is szerveznek.

Eszter ajánlásával ismertük meg nagy örömünkre Szilvásy Zsuzsannát, Zsut, aki az Autism Europe elnöke, aki Indiától Peruig rendelkezik kapcsolatokkal. Mind a ketten nagyon vidáman, és mélyen beleássák magukat a kérdéseinkbe, rendszeres megbeszéléseket tartunk hetente, itt dőlnek el a legfontosabb irányok az alkalmazás tervezésével kapcsolatban.

7. Túl vagytok az első teszteken. Milyen visszajelzések érkeztek az applikációval kapcsolatban?

Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk. Szülőknek és szakembereknek is bemutattuk a prototípusunkat. Szülők számára tesztelési lehetőséget biztosítottunk, moderált és nem moderált teszteléssel és korábban kérdőíveket is küldtünk ki számukra. Minden olyan plusz funkciót, lehetőséget, amit a szülők kezdeményeztek azt később szakemberekkel is megvitattunk. Több olyan alapítvány is megkeresett minket, akik nem autizmussal foglalkoznak, de számukra is hasznos lehet az applikációnk. Egy dolgot hiányolnak a szülők leginkább, mégpedig, hogy miért nincs már készen az alkalmazás.

8. Miként fogadták a szülők ezt az innovatív megoldást? És a szakma?

A szülők, ahogy említettem, nagyon lelkesek, segítőkészek. Sokan több órát utaztak vonattal, hogy tesztelhessenek. A szakma pedig már régóta kutatja, miért van az, hogy autista gyerekek könnyebben tanulnak gépektől, mint emberektől. És emiatt, hogyan lehet ennek a lehetőségét kihasználva hasznos eszközöket fejleszteni számukra. Szeretnénk az alkalmazás eredményeit megosztani kutatókkal, szakemberekkel is, így ez számukra is újabb lehetőséget biztosítana az autista gyerekek szokásainak vizsgálatával kapcsolatban.

9. Várhatóan mikor lesz az alkalmazás elérhető a Google Play-en és az AppStore-ban?

Első lépésként AppStore-ban lehet elérni az alkalmazást. Tavaszra terveztük a launch-ot, de valószínűleg még pár hónapot várni kell rá. Ebben az évben pedig szeretnénk, ha már Google Play-en is megvásárolható legyen az app.

10. Májusban részt vesztek a Autism Europe konferencián. Ez a rendezvény miről szól?
Az Autism Europe konferenciára Európa több, mint 30 országából érkeznek olyan szülők, szakemberek, akik autista gyermekeket nevelnek. Amire mi meghívást kaptunk, az az idei éves rendszeres megbeszélésük. Itt fogjuk fél órában bemutatni a Gubbiot, egy éles teszteléssel összekötve. Továbbá ellátogatunk Autisme La Garriga-ba, egy felnőtt autista bentlakásos intézménybe is. A szervezet alapvetően az autisták jogaival és lehetőségeivel foglalkozik.

10+1. A Samsung is szeretne az autista gyerekeknek segíteni. Ezért fejlesztették ki a Look at me-t. Szakmai szemmel, milyen alkalmazásnak találjátok?  

Szerintem (és itt hozzáteszem, hogy én nem vagyok autizmus szakértő, pszichológus, sem érintett anyuka, viszont másfél éve aktívan foglalkozó megfigyelő) minden ilyen kezdeményezés üdvözítő, hasznos. Amit én meg tudok ítélni, az az, hogy ez egy fejlesztő alkalmazás, bizonyos részterületeket fejleszt. Pontosan az az alapja, amire már utaltam, hogy az autistáknak nehezen értelmezhető az emberi arc, kiszámíthatatlan, és nagyon bonyolult rendszer. Emiatt egy gép bevonása, könnyebbé teheti az arcon megjelenő érzelmek értelmezését.

Ha további érdekességeket szeretnél megtudni a Gubbio projektről látogass el az SM 2015-re, ugyanis Vikiék előadására is beülhetsz! Az SM 2015 összesen több mint 100 hazai és nemzetközi szinten jegyzett előadót vonultat fel, hogy bemutassa a mobilpiac, a smart technológia, a közösségi finanszírozás, a viselhető eszközök, a hazai startup világ és egyetemi innovációs tevékenység aktualitásait. További információ és regisztráció SM 2015: www.smconf.hu

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá