Egyre több cég használja ki a mobilos hirdetésben rejlő lehetőségeket

0 1,147

Tavalyi évhez hasonlóan, az Sworld idén is médiatámogatója a legnagyobb mobil technológiával és startupokkal foglalkozó konferencia sorozatának, az SM-nek. A 2015-ös program annyira változatos és érdekes, hogy úgy gondoltuk: minden egyes előadóval – aki elfogadja felkérésünket – készítünk egy-egy interjút, így már most rá tudtok hangolódni az SM 2015-re! Elsőként ismerjétek meg Szántai Évát, aki a Madhouse csapatát erősíti. A Madhouse egy független mobilhirdetési–hálózat, így az interjúban főként a telefonokra optimalizált reklámok világát ismerhetitek meg kicsivel jobban.

Szántai Éva az egyetemi évei alatt a hirdetési világot brand szemszögből ismerete meg a Nestlénél, ahol a ‘csoki’ csapat marketing táborát erősítette. Ezután a szakma más oldalára pártolt, így került 2011-ben a Madhouse kötelékébe, ahol megtanulta a mobilhirdetés csínját-bínját. Később tett egy rövid kitérőt Németországba, ahol megtapasztalta a mobilhirdetés más dimenzióit, erre a berlini hirdetési piac kitűnő alapnak bizonyult. Jelenleg több mint három év elteltével koordinálja és fejleszti a termékoldalt a Madhouse csapatában.

1. Miért érdemes mobilon hirdetnie valakinek?

A kérdés inkább, hogy miért ne lenne az. Az emberek nagy részének a kezében már ott van az okostelefon, aligha találunk olyan célcsoportot, amit nem lehet ezen a platformon elérni, sőt, egyre többen vannak, akiket hatékonyan és koncentráltan már csak ezen az eszközön találunk meg. Nem beszélve a széles targetálási lehetőségekről (akár operátor vagy lokáció alapon) és a mérhetőségről. Szerintem épp itt az ideje, hogy aki eddig nem tette, az most fontolóra vegye a mobilon való megjelenést.

2. A mobilos bannerek adnak-e bármilyen pluszt, mint az asztali méretre kalkulált hirdetések?

Nem mindig az a jó kérdés, hogy melyik eszköz, miben tud többet. Ez már nem erről szól. A célcsoportot érdemes megnézni, hogy hogyan fogyasztja a tartalmat, és persze, hogy hol. Abban már nincs vita, sőt talán nincs is olyan kutatás, ami ne azt mondaná, hogy a legtöbb embernél ne lenne mobil, ne fogyasztana ott tartalmat. Ezért nem a plusz a kérdés, hanem, hogy hogy szólítsuk meg őket, hogyan közvetítsük az üzenetünket ebben a speciális környezetben. Amiben azért eltér más eszköztől, hogy a lokáció fontos szerepet kap, van például kamerája, amit akár egy banner is tud használni, illetve nincs mégegy annyira személyes reklámhordozó, amit a jegygyűrűnktől is fontosabbnak tartunk. : )

3. Magyarországon közel 3 millióan használnak smartmobilt. A mobilos hirdetések mennyire képesek megszólítani ezeket az embereket?

Azzal nem árulok el nagy titkot, hogy azon az eszközön érdemes megszólítani a fogyasztót, amit használ és szeret is, ráadásul akár személyre szabott, egyedi üzenetekkel is el lehet érni őket. A mobilon megjelent hirdetések lassan a telefon minden funkcióját elérik és ki is tudják azt használni, ha a kampány koncepciója megkívánja. Észlelik, milyen az időjárás, az akkumulátor töltöttsége, nem beszélve a lokációról vagy akár készüléktargetálásokról. A minél pontosabban célzott hirdetések pedig látványosan jobb eredményeket érnek el.

4.  A mobilos felületekre még mindig csak kiegészítő megjelenési lehetőségként gondolkodnak az ügynökségek?

Igen, ez valóban így van. Ezzel nem is lenne még baj, ha ez mobilstratégiai gondolkodással egészülne ki, és kihasználnák a benne rejlő innovatív lehetőségeket. Amíg a médiatervek utolsó sorában szepel és az első, amikor ki kell húzni valamit, addig nehéz nagyobb változásokat elérni a mobilhirdetések piacán. De nem csüggedünk, mert a tavalyi év volt kb. az ami a webes piacon 2004, ha párhuzamot szeretnénk vonni, idén pedig már nem feltétlenül elsőnek húzzák ki, sőt néhány márka, termékcsoport esetében már legalább a médiaterv közepén tart, ami nem is olyan rossz teljesítmény néhány év alatt.

5. A mobilra szánt hirdetési büdzsé 2014-ben 143%-kal nőtt az IAB adatai alapján. Mi lehet szerinted ennek az oka?

Szerencsére – bár még messze állunk a mobilköltés tekintetében a nyugati országoktól – egyre többen használják ki a mobilban rejlő lehetőségeket. Központi helyet foglal el a médiatervekben a telco, a bank és az autós szektor szereplőinél a mobil. Sőt, több az új belépő FMCG piacokról is, ahol még nem beszélhetünk stratégiáról csak egy-egy kampányról, de az érdeklődés elkezdődött. Ami meglepő az a szórakoztatás szektor (filmforgalmazók), nagyon kis büdzsével dolgoznak (legalábbis amerikai kollégáikhoz képest), de gyakorlatilag nincs olyan kampányuk, amiben ne lenne mobil.

6. Az ügynökségek kreatívan kihasználják a mobilos felületekben rejlő lehetőségeket?

Nem a kreativitás a lényeg. Nem kell egyből rázásra kinyíló hirdetésben gondolkodni. Azt szoktuk mondani, hogy kezdjen bele az adott ügyfél, ismerje meg, lássa miben jó, miben kevésbé, mire kell figyelni. Egy kampány során egyből kiderül, van-e mobil landing page, a kreatív ügynökség tud-e kisebb méretben gondolkodni, mi az üzenet, ugyanaz-e mint weben vagy más eszközön, lehet-e / érdemes-e szegmentálni a célcsoportot (pl: drágább készülékre történő targetálással). Ezek után már könnyebb folytatni, beilleszteni a mixbe, és később akár egy-egy ötletesebb megoldásra is juthat erő és energia.

7. A legnagyobb hazai weboldalak mobilra optimalizált felületein legtöbbször hagyományos, statikus (esetleg GIF) bannerek jelennek meg HTML5 helyett. Véleményed szerint miért van ez így?

Az idei Smartmobil konferencián részletesen bemutatom ennek okait, de röviden: egyrészt az egységes specifikáció hiánya vagyis minden adszerver más és más kódot fogad el. Másrészt az emberi faktor az, ami itt a főbb problémát jelenti, kevesen tudnak kifejezetten HTML5 programnyelvben kódolni, akik pedig mégis, ők mobil bannerrel nem sokszor találkoztak eddig. Mi azon vagyunk, hogy egy szép animáció ne feltétlenül programozóhoz kapcsolódjon, azaz template-ekből is tudjunk dolgozni, és egységesen kiszolgálni a hirdetést. Valahol félúton vagyunk, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást erre. Ami biztos, hogy meglepően szép animációkat lehet már készíteni, amivel a banner észlelése nagyot tud “ugrani” a statikus anyagokhoz képest.

8. A HTML 5 bannerek általában jobban teljesítenek mint a hagyományos mobilos hirdetések, vagy csupán esztétikailag néznek ki jobban?

Ha odafigyelve készült, akkor valóban határozottan szebbek ezek a hirdetések, és ezzel a szemet is jobban vonzzák, előbb felfigyelünk egy ilyen megjelenésre, és gyakrabban vált ki belőlünk interakciót is. Gondoljunk bele, a legtöbb hazai- és nemzetközi mobil weboldal statikusan épül fel képekből és szövegekből. Ha egy ilyen oldalon egy látványos HTML5 hirdetéssel találkozunk, sokkal nagyobb bevonódást vált ki belőlünk. A saját belső méréseink alapján valóban azt modhatjuk, hogy jobban teljesítenek mint a hagyományos megoldások.

9. Mi a különbség a HTML5 és a Rich Media hirdetések között?

A HTML5 egy programnyelv, amely segítségével készül a rich media hirdetés. Tehát minden rich media megoldás HTML5 technológiával készül, de nem minden HTML5 megoldás egyben rich media is. Rich media onnantól számít annak, ha az átlagostól több kép jelenik meg a bannerben, akár galéria, videók futtathatóak, játék kerül bele, egyszóval a hagyományos bannertől jóval több és összetettebb megoldás. Ezek mind a HTML5 technológia segítségével készülnek. A vékony mezsgye a videó, amikor a bannerben csak videó van. Ez mobilon még nem természetes ugyan, de azt még videóhirdetésnek hívjuk, nem rich médiának.

10. A mobilos Rich Media hirdetések mennyire elterjedtek Magyarországon?

Azt tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a mobil rich media megoldás iránt, hiszen egyedi módon lehet bemutatni a hirdetni kívánt terméket, és akár mobil landing page tökéletes helyettesítője lehet. A mérésről nem is beszélve, gyakorlatilag minden interakciót tudunk mérni a banneren belül. A hátránya, hogy egyelőre drágának számítanak ezek a megoldások – hiszen a rich media adszerver díját is tartalmazza egy kampány.

10. +1 Elképzelhetőnek tartod, hogy a mobilos hirdetési felületek belátható időn belül többet érjenek, mint asztali felületen kialakított helyek?

Már most többet érnek, legalábbis ha a fajlagos költségét nézzük a mobilhirdetésnek. De a kihasználtság az még messze nem tart ott, ahol az asztali felületeken elhelyezett hirdetések. Véleményem szerint egy felület, amelyet lassan többen látogatnak mobilról mint desktopról, és ahol gyakorlatilag reklámzajmentesen érhetünk el számos értékes célcsoportot, annak még ennél is értékesebbnek és kihasználtabbnak kellene lennie. A számok, kutatások alapján viszont sűrű évek jönnek.

Az SM 2015 összesen több mint 100 hazai és nemzetközi szinten jegyzett előadót vonultat fel, hogy bemutassa a mobilpiac, a smart technológia, a közösségi finanszírozás, a viselhető eszközök, a hazai startup világ és egyetemi innovációs tevékenység aktualitásait. További információ és regisztráció SM 2015: www.smconf.hu

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá