Kipróbáltuk a Samsung 32 hüvelykes UHD monitorát

0 1,744

Az elmúlt években egy újabb trend indult útnak a megjelenítők terén, aminek hatására mindenki ebbe az irányba kezdett el tervezni és fejleszteni. Ez pedig nem más, mint az UHD, vagy más néven Ultra High Definition, avagy 4K néven is ismert felbontás, mely az utóbbi időben rohamosabb ütemben kezdett elterjedni szinte minden eszközön. A televíziók meghódítása után most az asztali monitorokon a sor, amiből persze a Samsung is kínál alternatívát a vásárlóinak.

Az Ultra High Definition felbontású kijelzők extrém magas, általában 3840 x 2160 pixel felbontással rendelkeznek. Ennek köszönhetően ezek a megjelenítők még élesebb, még részletgazdagabb képet eredményeznek, a tökéletes élmény elérése érdekében viszont természetesen szükséges, hogy a megjeleníteni kívánt tartalom is kellő felbontással rendelkezzen, különben értelmét veszti az egész.

A technológia véleményünk szerint még nagyon kezdeti stádiumban van, hiszen egyelőre még a 4K-s filmek száma is igen csekély, illetve a 4K-s videórögzítésre képes videókamerák és fotóapparátusok is csupán most bontogatják szárnyaikat, de ha a televíziókra gondolunk, hogy mennyi idő volt mire a HD és Full HD adások szélesebb körben is elterjedtek, akkor nagyjából ugyanennyit kell majd az ilyen felbontású műsorok sugárzására is várnunk.

A 4K-s televíziók nagyjából 300-400 ezer forinttól kezdődnek, de találkozhatunk bőven 2-3 millió forintos árcetlivel rendelkező modellel is. A monitorok esetében egy fokkal jobb a helyzet árazás tekintetében. A Samsung nemrég leleplezett modellje viszont első körben azokat a felhasználókat próbálja megcélozni, akik vágynak a 4K-s panellel felvértezett monitorokra, viszont pénztárcájuk ennek határt szab.

A napokban végre nekünk is sikerült kézhez kapnunk egy ilyen monitort, aminek persze rögtön megörültünk. Legújabb tesztalanyunk a Samsung U32D970Q típusjelzésű 31,5 hüvelykes UHD-s monitora, ami kétségkívül ár/érték arányban szinte az egyik legjobb a kategóriáján belül, persze némi kompromisszumot is kell ezért kötnünk.

Kijelző

A Samsung U32D970Q-s modell egy olyan 31,5 hüvelykes kijelzővel rendelkező UHD-s felbontású monitor, mely minden bizonnyal remek választás lehet a kezdő grafikus vagy videóvágással foglalkozó embereknek. A 16:9-es képaránnyal rendelkező kijelző tényleg a méretes kijelzők kategóriájába tartozik, így vásárlás előtt érdemes egy terepszemlét tartani az íróasztalunknál, mivel nekünk is épp, hogy befért a iratok és a hangszórók közé.

A Samsung az árat úgy tudta viszonylag lent tartani ennél a modellnél, hogy a monitor IPS helyett csupán egy LED TN panelt kapott, emiatt sajnos le kell mondanunk a magas kontrasztarányról, tehát az éjfekete színtől és persze a világosabb színek is magasabb fényerejűek. Aggodalomra persze semmi ok, hiszen cserébe kapunk pár extrát. Ilyen például az, hogy a kijelző 1 milliárd színárnyalat (Ture 10bit) megjelenítésére képes.

A 178°/178° betekintési szöggel rendelkező monitor természetesen egyéb ínyencségekkel is kecsegtet. Az egyik leghasznosabb ilyen funkció a PIP, azaz a Picture In Picture, ami magyarul a kép a képbent jelenti. Ennek köszönhetően több képet, ablakot is megjeleníthetünk eredeti formájában, illetve helyesen fogalmazva eredeti felbontásában, anélkül, hogy a monitor felskálázná. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a 31,5 hüvelykes felületen akár négy darab Full HD-s videót is lejátszhatunk egyszerre, eredeti méretben. De ugyanez a helyzet például a weboldalak esetén is.

A monitort akár 90 fokkal is elforgathatjuk, így a fotósok számára ez külön öröm lehet, hiszen így az állóképeket is képernyő teljes méretében élvezhetik. A MagicRotation Auto funkció pedig észleli az elforgatásérzékelővel rendelkező monitorok elfordulását, és ennek megfelelően forgatja el a Windows képernyőt. A képernyő elforgatásakor természetesen a képernyőmenü (OSD) elemei is automatikusan is elfordulnak.

Külső

Az U32D970Q-es monitor hátulján a mai kornak megfelelő csatlakozók várják a felhasználókat. Itt egy HDMI és két DisplayPort bemenet találunk, egy jack-dugót, egy hálózati csatlakozót és 4 USB portot. Láthatjuk, hogy kompatibilitással nem lesz gondja a felhasználóknak.

Samsung U32D970Q back

A monitort 30 fokban jobb és balra, illetve 20 fokkal meg is dönthetjük, illetve emellett még a magasságot is állíthatjuk. További érdekesség, hogy a monitor hátoldalán egy kábeltartó is helyet kapott, ahova szépen elvezethetjük a kábeleket, így nem fognak a levegőbe lógó kábelek rontani az összképen. Maga a talpazat és a készülékház is természetesen műanyag, viszont fémes hatású, ami elegáns megjelenést biztosít a monitornak.

U32D970Q

Verdikt

A Samsung U32D970Q-s monitor árát tekintve kétségkívül egy remek választás lehet bárkinek, aki vágyik a 4K-s élményre és ki is tudja használni a felbontás adta előnyöket. A Photoshop és egyéb videóvágó alkalmazások használata frenetikusan jó ezen a kijelzőn, hiszen bőséges terület áll a rendelkezésünkre. A legtöbb esetben viszont a Full HD-s felbontást fogjuk alkalmazni, hiszen a tényleges 3840 x 2160 pixel felbontásnak köszönhetően extrém kicsik lesznek az ikonok, illetve a szövegek is, aminek az eredménye csupán hunyorgás lesz a képernyő előtt, viszont egy 4K-s videót pixelre pontosan nézhetünk vissza, illetve vághatjuk meg.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá