5G hálózaton 1 másodperc lesz letölteni egy HD filmet

4 3,982

A Samsung és Dél-Korea egyik legnagyobb mobilszolgáltatója, az SK Telekom a jövő héten Barcelonában megrendezésre kerülő MWC (Mobile World Congress) rendezvény keretében mutathatja be a nagyközönség számára is az 5G-s technológiáját, mely hihetetlen letöltési sebességet képes produkálni. Igaz a technológia még kísérleti fázisban van és a szélesebb elterjedésére még 5 évet várnunk kell, viszont a fejlesztések már most elkezdődtek.

A Samsung tesztelései során az 5G hálózatnál 7.5Gbps-os adatátviteli sebességet sikerült elérniük, mely 30x gyorsabb a jelenlegi 4G LTE hálózatnál! Hogy pontosan ez mit is jelent? Az LTE-A maximális sebessége 225 Mbps, ami egy 800 megás HD film letöltése esetén 28,4 másodpercet vesz igénybe. Ugyanez az anyag letöltése 5G hálózaton kevesebb mint 1 másodpercet jelent majd, mellyel a leggyorsabb mobilkommunikációs technológia lesz. Döbbenet!

Ez a sebesség olyan funkciók megvalósítását teszi lehetővé a jövőben, amire eddig még nem is gondoltunk. Olyanokat, mint például a hologramos 3D-s videóbeszélgetés, ami így elsőre még eléggé futurisztikusan hangzik, de csupán idő kérdése minden. A legújabb generációs hálózat érkezésére azonban még várni kell, a hírek szerint csupán 2020-re jósolható a szélesebb körben való elterjedés, mindenesetre érdekes látni, hogy merre tart a világ, mire lesznek képesek a jövő készülékei.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

4 hozzászólás

  • Egyetértek veled, hány perces az a 800 MB-os HD film? Milyen felbontású a HD? hülyeséget én is tudok írni, amint látszik…

   • Egy YouTube-on lévő másfél órás HD (tehát 1280×720 pixel felbontású) film 800-900 MB adatforgalmat generál.

 1. A mobilszolgáltatók pedig 2050-re érik utol a készülékeket. Az országban még csak nyomokban fellelhető a 3G, a 4G-t pedig felejtsük is el.

Szólj hozzá