Teszten a villámgyors Samsung 850 EVO SSD

0 3,906

Óriási változás ment végbe a számítógépekbe szerelt háttértárolók szegmensében, hiszen a korábbi mágneses elven működő merevlemezeket (HDD) nyugdíjba küldte az újult erővel felvértezett félvezetős memóriát használó adattároló eszközök, azaz a szilárdtest-meghajtók, ismertebb nevén az SSD-k.

Míg egy általános HDD olvasási sebessége 300 MB/sec, írási sebessége 150 MB/sec körüli, addig napjaink SSD-éi már 500 MB/s feletti szekvenciális írási és olvasási teljesítményt képesek produkálni, amivel tényleg jelentősen felgyorsult a munkavégzésünk ideje, hiszen a programok indítási ideje hihetetlen módon lerövidült, illetve a munkafolyamatok is eszméletlen módon felgyorsultak. Produktivitás növelő hatása miatt szinte mindenki imádja az SSD-ket, ami érhető is, hiszen a várakozási idő jelentősen lerövidült, ami kevesebb idegeskedést okoz a felhasználóknak.

Kezdetben persze egész borsos áron kerültek forgalomba ezek az egységek és a GB-ot is mondhatni aranyáron mérték, hiszen a kisebb tárolókapacitású variánsok nagyjából annyiba kerültek, mint egy 3-4x nagyobb háttértárú HDD, sőt. Ennek eredményeképp a gyártók első körben csupán pár GB-os kiszerelésben építették bele a notebook készülékekbe, amik kifejezetten az operációs rendszer számára voltak fenntartva a gyorsabb bekapcsolás/rendszerindítás végett. Így a rendszer játszi könnyedséggel futott a számítógépen, míg a dokumentumokra, zenékre, filmekre, stb, továbbra is ott volt egy nagyobb kapacitású HDD.

Az igazi áttörés azonban 2010-ben történt, amikor is a Samsung bemutatta vállalati környezetbe szánt SSD-it, amik 64, 128 és 256 GB-os kapacitással érkeztek. Az árak természetesen szép lassan, de enyhülni kezdtek és a gyártók is egyre nagyobb variánst pakoltak az egyes notebookokba, illetve a vásárlók is nyitottabbak lettek egy-egy példány beszerzésére. Napjainkra már mondhatni teljesen nyugdíjba küldtük a HDD-ket, hiszen a 256, 512 GB-os kapacitású SSD-k előszeretettel bukkannak fel notebookokban, de akár 1 terabyte-os verzióban is már lehetőségünk van kérni.

Az SSD-nek természetesen számos előnye van a merevlemezekkel szemben. Elsőként szokták említeni a mozgó alkatrészek teljes hiányát (nincs tehát például motor vagy fej), aminek eredményeképp egyrészt képes elviselni a szélsőséges ütést vagy vibrációt, illetve ezeknek a készülékeknek egyáltalán nincs hangja/zaja. Az alacsony áramfelvételnek köszönhetően pedig hosszabb üzemidőt képesek produkálni, mint HDD-s társaik. A legnagyobb előny természetesen a többszörös olvasási/írási sebesség, mely egy egészen új világgal kecsegtet a felhasználóknak – de tényleg. A sebesség természetesen az idő előrehaladtával egyre csak nőni fog, a határa pedig a csillagos ég.

Samsung 850 EVO

A Samsung az SSD-k piacán természetesen – ahogy korábban is említettük – az élen járnak és a konkurens gyártók notebook készülékeiben is gyakran előfordulnak köszönhetően a megbízhatóságuknak és kiemelkedő teljesítményüknek, amihez egy kedvező árfekvés is társul. A tavalyi évben mutatkozott be a Samsung 850 Pro család, ami egy vadonatúj gyártástechnológiával is kecsegtetett. Most pedig megérkezett a kistestvére, EVO változat, mely számos erényt örökölt.

A Samsung 850 EVO SSD család tagjai ugyanúgy megkapták a 3D-VNAND típusú memóriachipeket, mely 32 cella réteget halmoz egymás tetejére, a cellák hosszának és szélességének csökkentése helyett annak érdekében, hogy illeszkedjen a mai egyre zsugorodó kivitelhez. Az eredmény nagyobb sűrűség és teljesítmény, kevesebb helyhasználat és valódi áttörés a hagyományos síkbeli NAND memóriák sűrűség-határértékének leküzdésében. A Pro-val ellentétben azonban az EVO esetében már nem MLC szervezésű, hanem a korábbi 840 EVO-hoz hasonlóan TLC-s a NAND chip.

Samsung 850 EVO SSD

A SATA III (6 GB/s) csatlakozóval kompatibilis SSD meghajtókból 120 GB-os, 250 GB-os, 500 GB-os, illetve 1 TB-os háttértárú verzió is létezik. Igen, sajnos a 750 GB-os kiszerelés megszűnt, így vagy akik erre vártak, azoknak vagy a 500 GB-os, vagy a kétszer akkora tárolókapacitású modellt kell választania. Míg a család legtöbb tagja duplamagos MGX vezérlővel érkezik, addig a legnagyobb, 1 TB-os variáns már hárommagos MEX vezérlővel. A chipek érdekessége, hogy nagyjából 25-30 százalékkal energiatakarékosabb előző generációs társaiknál, ami természetesen jelentős javulást eredményez az üzemidőben. A Samsung 850 EVO fizikai méreteit nézve 2,5 hüvelyk és 7 mm vastag, így teljes mértékben be tudnak illeszkedni a notebookok készülékháza alá. Az újdonságok között megtalálható egyértelműen a TRIM, de 256 bites AES titkosításra is lehetőségünk van.

A Samsung 850 EVO-széria tagjai 540 MB/s-os szekvenciális olvasási sebesség és 520 MB/s-os írási sebesség elérésére képesek. A 120 GB-os modell esetében a gyorsítótár csupán 256 MB, míg a 250 és 500 GB-os variánsoknál ez az érték már 512 MB, ám az 1 TB-os modell 1 GB-os LPDDR2 gyorsítótárral rendelkezik. További érdekesség, hogy míg a kisebb modellek (120 GB, 250 GB) élete során nagyjából 75 TB írásmennyiséget visel el, ami napi 41 GB-ot jelenet, addig a nagyobb variánsok (500 GB, 1 TB) már 150 TB-ot, ami napi 82 GB írásmennyiséget jelent.

Összegzés

A Samsung 850 EVO-széria kétségkívül egy megbízható és kellően gyors SSD, ami valamelyest olcsóbb is, mint a Pro család és a legtöbb vásárló számára bőven kielégíti az elvárásokat. További pozitív tulajdonság, hogy az 500 MB/s-os feletti szekvenciális olvasási és írási sebességet nem csupán a nagyobb kapacitású modellek képesek elérni, hanem akár a 250 GB-os verzió is, így akiknek elegendő a kisebb tárhely is, azoknak nem kell lemondaniuk a sebesség csökkenéséről. Az 5 év garancia, ami pedig jár a 850 EVO-hoz már elég indok lehet arra, hogy a Samsung termékét válassza a vásárló.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá