Kipróbáltunk a Samsung szelfitelefonjait, a Galaxy A3 és a Galaxy A5 készüléket

0 5,392

Végre-valahára hazánkba is megérkeztek a Samsung legújabb Galaxy A-széirás “szelfimobilok”, melyből a Galaxy A3 és a Galaxy A5 is megtalálható a hazai mobilszolgáltatók kínálatában. Ennek apropójából rögtön le is csaptunk az üdvöskékre, hogy alaposan is szemügyre vegyünk, illetve megnézzük, hogy valóban olyan borotvaéles önfotókat készíthetünk-e vele, mint azt a hírek állítják.

Már többször is beszámoltunk róla, hogy a Samsung mobilos részlege mostanában nem áll valami fényesen. Hallottunk már arról, hogy csökkentek a bevételek, majd arról is érkeztek információk, hogy radikális változásokra lehet számítani ezen a területen. A 2014-es év nem a Samsung éve volt, legalábbis, ami a mobilos szegmenst illeti. A Samsung Galaxy S-széria ötödik generációja iránti kereslet jelentősen lecsökkent az előző modelléhez képest, így a Samsungnak elő kellett rukkolnia valamivel, amivel ismét belophatja magát az emberek szívébe.

Abban szerintünk mindenki egyetért, hogy a Samsung kicsit túllőtt a tervezéseket és szinte egymás után, egymás hátára érkeztek az újabbnál-újabb modellek. Az emberek szinte már alig tudtak különbséget tenni az egyes modellek között, ami leginkább a táblagépek szegmensében figyelhető meg, ahol egy modellből több hüvelykes variáns is létezik, amik között pár hüvelyk eltérés van. Ez egyrészt a vásárlók számára is bizonytalanságot generált, hiszen a kínálat már túlságosan is bőséges volt, így a választás sem volt egyszerű, másrészt az eladási számokra is hatással volt.

Ha minden igaz, ebben az évben a Samsung nagyjából 20-30 százalékkal kevesebb készüléket fog majd piacra dobni és a telefonok elnevezése terén is radikális változásokra lehet számítani, ami már most is érzékelhető. Kicsit rendet csinálnak a mobilos szegmensben, ami reméljük a felhasználók javára szolgál majd.

Ennek a szele már a Galaxy Alphával berobbant, amit legutóbb nekünk is sikerült górcső alá vennünk, és őszintén elnyerte már akkor is a tetszésünket. Az Alpha esetén a Samsung egy teljesen új dizájnnal rukkolt elő: a gyönyörű fém vázzal körbefogott unibody ház kétségkívül az eleganciára utalt. Ezt a vonalat kívánta a dél-koreai cég továbbvinni, aminek eredményeképp megszületett a Galaxy A család, ami külsőre nagy hasonlóságot mutat az Alphával, viszont a különböző méretű és tudású variánsnak köszönhetően mindenki megtalálja a számára tökéletes verziót.

Galaxy A3

A Samsung legújabb Galaxy A-szériás készülékeket elsősorban a középkategóriának szánja a cég, viszont felépítését tekintve egyértelműen megüti a felsőkategóriás készülékek minőségét. Ennek köszönhetően még a család legkisebb tagja, a Galaxy A3 is külsőre is nagyon megnyerő készülékházzal büszkélkedhet. Kézbe véve pedig érezzük, hogy végre nem egy recsegő-ropogó műanyag készülékkel van dolgok, hanem egy markánst fogást biztosítő csúcskészülékről.

A Galaxy A3 mindössze 110 gramm, fizikai méreteit tekintve pedig 130 milliméter magas, 65,5 milliméter széles és csupán 6,9 mm vastag. A dolog érdekessége, hogy a középső testvér, a Galaxy A5 viszont 2mm-rel vékonyabb, ő például 6,7 mm-es vastagsággal büszkélkedhet. Ha már itt tartunk, akkor érdemes megemlíteni a csúcstartót is, a széria csúcskészülékét, a Galaxy A7-et, aki pedig még kevesebb, mindössze 6,3 mm vastag.

A széria legkisebb tagjának előlapján egy 4.5 hüvelykes qHD (960×540 pixel) felbontású Super AMOLED kijelző terpeszkedik. Ha kiszámoljuk, akkor ez 245 PPI (pixel per inch) képpontsűrűséget eredményez, ami igaz, hogy nem éri el a 300 ppi-s “retina” szintet, viszont annyira nem is észrevehetőek a pixelek.

A készülék belsejében egy 1,2 Ghz-es órajelű négymagos (Cortex-A53) processzor teljesít szolgálatot, melyhez 1,5 GB RAM társul. Háttértárból 16 GB-ot kapunk, amit természetesen microSD kártyával további maximum 64 GB-tal bővíthetünk. A Galaxy A-szériás készülékek újdonsága, hogy mivel a készülékház egy unibody kialakítású, ezáltal a SIM-kártya, illetve a microSD bemenet is a készülék jobb oldalán kapott helyett, mivel a hátlapot nem lehet levenni. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az akkumulátort sem tudjuk mi kicserélni.

A készülék hátoldalán található még egy 8 megapixeles optika egy LED villanó társaságában, míg elől a fiatalok legnagyobb örömére egy 5 megapixeles lencse biztosítja a megállás nélküli szelfiket. A Samsung pontosan tudta, hogy szelfik gyártásának szinte semmi sem szab határt, viszont ha már tényleg ennyire népszerű, akkor miért ne legyenek ezek a felvételek legalább jobb minőségűek? Így kerültek a vadonatúj 5 megapixeles lencsék a Galaxy A-szériás készülékekbe.

Galaxy A5

A család középső tagjánál már egy nagyobb, pontosan 5 hüvelykes HD (1280 x 720 pixeles) felbontású Super AMOLED megjelenítőn élvezhetjük a képeket és a videókat. A motorháztető alatt itt nem történt változás, tehát ugyanazt a Snapdragon 410-es 1,2 Ghz-es órajelű chipet kapjuk, mint az A3-nál, azonban itt már 2 GB RAM áll rendelkezésre és ebből kell gazdálkodnia a rendszernek. A processzornak viszont ebben az esetben már egy HD felbontású kijelzőt kell meghajtania, ráadásul a képernyőméret is nőt, ezáltal ebből az következik, hogy a Galaxy A3 jobb eredményeket produkált a teszteken.

A Galaxy A5 tárhelye 16 GB, ami további 64 GB-os microSD kártyával növelhető. Ez a modell optika terén is javult, aminek eredményeképp itt már egy 13 megapixeles szenzorral fotózhatunk, illetve videózhatunk Full HD felbontásban, az előlapi fényleső pedig maradt szintén 5 megapixeles. Mind a két Androidos készülék szélesebb látószögű optikával van ellátva, így még nagyobb teret lefedő önarcképeket készíthetünk vele. A fényképes extrák közül pedig a “Szép arc” funkció sem maradhatott ki.

Mind a Galaxy A3 és az A5 képes a 4G hálózatot kezelni, ezáltal a fényképek megosztása is villám sebességgel történhet. Az új készülék olyan újdonságokat is megkapnak, mint az Ultra-Power Saving üzemmód, amivel akár 10%-os töltöttségi szint esetén is akár egy teljes napos készenléti időt képes biztosítani, vagy a Privat mód és a Multiscreen. További érdekesség még, hogy a Galaxy A-szériás készülékek FM-rádiót is kaptak, így aki korábban hiányolta a Samsung modellekből, azok most megkapják.

Szoftver

A Galaxy A-szériás készülékek természetesen Android 4.4.4 KitKat operációs rendszerrel érkeznek, így a részleteket már mindenki ismeri, viszont érezzük, hogy a készülékek szinte alig várják, hogy megérkezzen az Android Lollipop frissítés hozzájuk. Persze nem azért, mert a jelenlegi rendszeren nem futnának tökéletesen, hanem azért, mert a gyönyörű külcsín mellé ugyanazt a rendszert kapjuk, amit már két éve adott ki a Google és a tökéletes összképhez hiányzik egy friss rendszer is. Ez persze nem a Samsung hibája, viszont reméljük hamarosan azért megkapják a Material dizájnos újdonságot.

Összegzés

A Galaxy A család megalkotásával a Samsung ismét megmutatta, hogy képes meglepni a rajongókat. A telefonok végre nem a korábbi, sokak által gyakran kritizált műanyag készülékházat kapták, hanem egy prémium érzetet keltő fémes külsőt. Még a család legkisebb tagjánál, a Galaxy A3-nál sem érezzük azt, hogy bármiben gyengébb lenne, mint a nagyobb variánsok, így úgy gondoljuk talán ez a modell lesz a legnépszerűbb, hiszen a kategóriáján belül jelentős előnyre tehet szert. Ami pedig az árat illeti, egy kicsit drágábban kerülnek forgalomba, mint a hasonló specifikációkkal rendelkező készülékek, ami persze a külső miatt van, ám a hazai mobilszolgáltató kínálatában számos kedvező konstrukcióban csaphatunk le rájuk.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá