Teljes megfigyelés alatt tart minket a Facebook a jövőben

2 16,902

A legnépszerűbb közösségi oldal, a Facebook a napokban újabb paragrafusokkal bővítette az adatvédelmi szabályzatát, mely olyan újdonságokról is ír, ami többeket is felháboríthat. Ennek értelmében a Facebook-felhasználók a jövőben sokkal jobban lesznek megfigyelve, így a óriásvállalat már azt is monitorozza majd, hogy milyen egyéb weboldalakat olvasunk, mennyi időt töltünk ott, tehát minden tevékenységünket követi majd.

Miután megjelentek a Facebook hirdetések az oldalon, várható volt, hogy a Facebook idővel szeretné, ha jobban pozicionált hirdetésekkel bombázhatná a felhasználókat. Ehhez pedig arra van szükség, hogy azt is megfigyelhessék, hogy a közösségi oldalon töltött idő mellett milyen témájú tartalmakat olvasnak a felhasználók, és egyáltalán mi iránt érdeklődnek. A dolog érdekessége, hogy ehhez semmilyen hozzájárulásunkat nem kérik, hanem automatikusan életbe lépett és ennek kikapcsolása is kicsit körülményes.

A Facebook közleménye szerint az új adatvédelmi szabályzatban leírtak szerint elsődlegesen a felhasználóknak szeretnének ezzel kedvezni, hiszen így célorientált hirdetések jelennek majd meg a hírfolyamon, ám az igazság inkább az, hogy a hirdetők így világosabb képet kaphatnának arról, hogy mire mennyi pénzt is adnak ki.

Sokakat persze felháboríthat ez a dolog, viszont ha belegondolunk a Google már évek hasonló módszerekkel szerzi meg a felhasználók böngészési szokásait és egyéb érdeklődéseit. Ez persze hozzátartozik ahhoz, hogy egy ingyenes szolgáltatást használhassanak a felhasználók, amiért cserébe némi információt kérnek az emberekről. Ti mit gondoltok erről?

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2 hozzászólás

  1. Engem nagyon zavar a célzatosság. Olyan oldalakat fogok majd kapni, amit eddig is ismertem. Én meg számomra új dolgokra lennék kíváncsi, nem tudományos értekezéshez gyűjtök anyagot bizonyos témákban. Már most is bosszantó, hogy a látogatott oldal reklámjait, általam megnézett fotókat látom viszont nap, mint nap!

Szólj hozzá