Radikális változásra szánta el magát a YouTube

0 8,672

A Google nagyjából 5 éve jelentette be, hogy a YouTube-videókat ezentúl már nemcsak Adobe Flash, hanem HTML5 használatával is megtekinthetjük. A keresőóriás kifejlesztett egy olyan HTML5-lejátszót, mely szinte ugyanúgy nézett ki, mint a már megszokott lejátszó, azonban a HTML5 technológiának köszönhetően jelentősen kevesebb erőforrás szükséges a videók lejátszásához, ami egy notebook készülék esetén akár órákat is jelentett a készenléti időből. A felhasználóknak így lehetőségük volt kérni, hogy a HTML5 lejátszó legyen az alapértelmezett, amennyiben lehetséges.

A YouTube fejlesztői a minap bejelentették, hogy 5 év után végérvényesen száműzik az Adobe Flasht és alapértelmezett lejátszási módnak állítják be a HTML5-öt. Úgy látszik a böngészők is megérettek arra a szintre, hogy ezt a lépést megtehesse a Google, aminek mi persze nagyon is örülünk, hiszen így különböző pluginok telepítése nélkül rögtön megtekinthetőek lesznek a YouTube-videók egy új számítógép vásárlása esetén.

YouTube HTML5

A trendek szerint a webfejlesztők is napjainkban próbálják teljesen kiűzni az Adobe Flash jelenlétét, és inkább HTML5-ben megvalósítani. Ma már számos böngésző támogatja a HTML5 videó részét, és a H.264 videokodeket vagy a WebM formátumot. A legnagyobb támogatottságő webböngésző természetesen a Google Chrome, az Apple Safari például a WebM formátumot nem kezeli. A frissítés folyamatban van, azonban, ha meg szeretnénk nézni, hogy a böngészőnk megfelel-e a kritériumoknak, akkor azt a www.YouTube.com/html5 weboldalra látogatva tehetjük meg.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá