Nem fogja kitalálni melyik volt a legnépszerűbb jelszó 2014-ben

2 12,001

Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizalmas adataink megvédése érdekében mindig jól átgondolt jelszavat használjunk. Ehhez képest a legtöbb ember fittyet hányva az egészre, olyan jelszavakat ad meg, mely jelentősen megkönnyíti a hackerek számára a felhasználói fiókok feltörését.

A SplashData minden évben készít egy statisztikát arról, hogy abban az évben melyek voltak a legnépszerűbb jelszavak, illetve ebben a helyzetben a legrosszabban kiválasztott jelszavak, amiket az emberek adtak meg. A tavalyi évből több mint 3 millió jelszóból állították össze a TOP 25-ös listát, melyből kiderül, hogy melyek voltak a legegyszerűbben megfejthető, ezáltal pillanatok alatt feltörhető jelszavak. Íme a 10 legrosszabb jelszó:

 1. 123456
 2. password
 3. 12345
 4. 12345678
 5. qwerty
 6. 123456789
 7. 1234
 8. baseball
 9. dragon
 10. football

A legtöbb ember most bizonyára a fejét fogja, ami érthető is. Láthatjuk, hogy a listában 10-ből 5 jelszó csupa egymást követő számsort tartalmaz, amik között csupán a karakterszám különbözik. Mindegyik 1-től indul és van, amelyik a 9-ig is eljut. Láthatjuk, hogy roppant meggondolatlan döntés volt ezeknek a személyeknek egy ennyire egyszerű és könnyen kitalálható jelszót megadni.

A konklúzió tehát, hogy válasszunk minél komplikáltabb jelszót (persze amit meg is tudunk jegyezni) és kombináljuk a számok, kis- és nagybetűket, de akár különböző karaktereket is hozzátehetünk. Napjainkban a legtöbb helyen már megkövetelik ezeket, viszont a legtöbb esetben az emberek mégis a könnyebb utat választják, tehát a tipikus vezetéknév és születési dátum kombinációt felejtsük el.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 hozzászólás

 1. hello! egy kérdés honann tudja a jelszavakat tudttomal titkos ha feltörte büncselekmény vagy csak hasara vágás hogy olvassák a ciket? Érdekes!!!

  • Kedves Zoltán! A SplashData már több mint 10 éve foglalkozik biztonsági alkalmazásokkal és szolgáltatásokkal. Azokat a jelszavakat gyűjtik össze és csinálnak belőle egy toplistát minden évben, amiket a hackereknek sikerült feltörniük és közzé is tették a weben.

Szólj hozzá