A vártnál alacsonyabb az érdeklődés a Samsung Z1 iránt

0 3,207

Korábban már számtalanszor írtunk itt az oldalon a Samsung Z1-ről, az első Tizen operációs rendszert futtató okostelefonról, mely első körben Indiában debütált. A legnyerőbb tulajdonsága maga a készülék ára, hiszen átszámítva durván 20-25 ezer forintért már hozzájuthatnak egy ilyen készülékért a helyi lakosok, amiért egy relatíve ár/érték arányban nem rossz kis telefont kapnak a vásárlók, de úgy látszik a Z1 nem váltotta be a dél-koreai vállalat reményeit és az eladási számok is gyengén muzsikálnak jelenleg.

Az első hátráltató tényező maga a Tizen operációs rendszer lehet, hiszen jelen pillanatban az alkalmazások kínálata elég csekély. A Samsung persze számolt ezzel és lehetőséget biztosított arra, hogy egy ACL (Application Compatibility Layer) alkalmazáson keresztül a felhasználók Android programokat tudjanak futtatni, így igazából ez sem jelent problémát. A Tizen rendszer viszont belépőszintű Androidos készülékeket megszégyenítő módon fut, olyan játszi könnyedséggel, hogy öröm nézni, de tényleg. A Tizennek sokkal kevesebb RAM-ra van szüksége a rendszer futtatásához, ezáltal nagyon gördülékenyül fut még gyengébb hardveren is.

Emellett persze számos ínyencséggel is csábít a rendszer, hiszen ott a témázhatóság, tehát teljesen lecserélhetjük a felhasználói felület színeit, de még az ikonokat is. A pénzünkért kapunk egy 4 hüvelykes WVGA (800 x 480 pixel) felbontású PLS TFT panelt, egy kétmagos és 1,2 Ghz-es órajelű processzort, 768 MB rendszermemóriát és 4 GB háttértárat, ami természetesen microSD kártyával 64 GB-ig tovább bővíthető, illetve egy 3,1 megapixeles optikát – láthatjuk, hogy napjainkban ez a belépőszintű készüléknek felel meg, viszont a Tizennek ez tökéletesen elég.

Valószínűleg az áll az egész hátterében, hogy az emberek félnek az újdonság felé nyitni és inkább maradnak a jól bevált iOS, Android platformoknál, pedig láthatjuk, hogy alkalmazás terén, tehát Facebook, Instagram, WhatsApp és egyéb mai fiatal számára alapértelmezett program szintén futtatható, ráadásul felhasználói élményben ennyi pénzért olyat kínál, amire mi is csak elismerően tudunk bólintani. A rendszer még bontogatja szárnyait, akárcsak a Firefox OS, viszont ha azt nézzük, hogy 2015-ben a legtöbb Samsung okostelevízió Tizen rendszerrel érkezik, láthatjuk, hogy az ökoszisztéma kezd kialakulni, csupán idő kérdése az egész.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá