A Samsung legújabb fejlesztése figyeli az agyvérzés előjeleit

0 1,871

Az utóbbi időben egy mérnökökből álló csapat egy Early Detection Sensor & Algorithm Package (EDSAP) nevezetű viselhető eszközön dolgozott a Samsungnál, mely képes lesz figyelmeztetni minket egy közelgő stroke esetén. A stroke a fejlettebb országokban a harmadik leggyakoribb oka az elhalálozásnak, így ezzel a készülékkel jelentősen csökkenteni lehetne, illetve meg lehetne előzni ezeket.

A jelenleg még csak prototípus készülék monitorozza az agyhullámokat annak érdekében, hogy feltárja a stroke korai előjeleit és figyelmeztesse a felhasználókat erről az okostelefonukon és táblagépeiken keresztül. A rendszer két részből áll: egy hordható készülékből, melyen számos szenzor figyeli és regisztrálja az agy elektromos impulzusait, illetve egy mobilos applikációból, mely a beérkező adatokból kevesebb mint egy perc alatt kiszűri a bajt.

A projekt a Samsung Creative Lab-nél indult el nagyjából 2 éve, amikor is 5 mérnök gyűlt össze, hogy feltérképezzék a stroke problémáit. A Samsung C-Lab segít, hogy az alkalmazottak ötletei meg is valósulhassanak, így született meg végül a EDSAP. A készülék a közelgő agyvérzés mellett képes az alvásunkat is monitorozni, így a későbbiekben az alvászavar és egyéb stressz megértéséhez is segítséget nyújthat majd.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a készülék nem tud közbeavatkozni egy baj esetén, csupán csak előrejelezni tud, ám sok esetben ez akár életet is menthet, ha időben még segítséget tudunk hívni.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá