CES 2015: SmartThings – Hello okosotthon!

0 1,856

Elsőre még kicsit futurisztikusan hangzik sokak számára, de idővel az otthonunkban is szinte mindent virtuálisan távolról irányíthatunk majd mindössze egyetlen készülékkel. Monitorozhatjuk az eseményeket, irányíthatjuk a villanyt, a zárakat, a garázskaput, a termosztátot, a hangszórókat és szinte bármit, ami el tudunk képzelni. Az Apple nemrég bejelentett HomeKit szolgáltatására a Samsung is lépett és még tavaly augusztusban felvásárolta a SmartThings okosotthon-kiegészítőket gyártó céget, az idei CES-en pedig még több információt tudhattunk meg az egész szolgáltatásról.

Az immár Samsung tulajdonában lévő SmartThings egy olyan nyílt, “okosotthon” platformot kínál a készülékgyártóknak, amihez bárki csatlakozhat és gyárthat vele kompatibilis termékeket, amiket lehetőségünk lesz a későbbiekben irányítani mindössze egyetlen applikáció segítségével. A SmartThings alapját egy SmartThings Hub egység adja, mely egy központi bázisállomás, amihez csatlakozhatnak a SmartThings kompatibilis eszközök. Ennek az egységnek a legújabb, továbbfejlesztett változatát a Samsung a minap mutatta be a CES-en. A kínálatban már most megtalálható pár eszköz, kezdve a Netgear kamerájától, a népszerű Philips Hue izzókon át egészen a Honeywell termosztátokig, de természetesen a jövőben számos kiegészítő érkezhet majd.

A rendszer irányítása pedig az iOS-re, Androidra és Windows Phone-ra ingyenesen elérhető SmartThings Mobile applikáción keresztül zajlik, így szinte minden okostelefonra vagy táblagépre le lehet tölteni. A manuális irányításon túl lehetőségünk van különböző akciókat is létrehozni, mellyel automatizálhatjuk a folyamatokat. Például, ha hazaérünk egy téli napon, akkor automatikusan kapcsoljon be a fűtés és a villany. A program ezenfelül képes minket értesíteni is egy bizonyos esemény következtében, például ha elindulunk otthonról, de égve maradt a lámpa, akkor jelez számunkra.

A SmartThings Hub legújabb generációjának az érkezése nagyjából áprilisra jósolható, viszont a készülék áráról egyelőre nincsenek információk.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá