CES 2015: Bemutatkozott a bivalyerős Nvidia Tegra X1

0 1,025

A Las Vegasban zajló 2015-ös CES kiállításon az Nvidia is egy jelentős mértékű bejelentéssel készült, amit szinte biztos, hogy még pár napig az összes médium le fog hozni, hiszen jelentős szerepet fog játszani a jövő készülékeiben. A cég tegnap hivatalosan bejelentette legújabb fejlesztését, a Tegra X1-et, mely amellett, hogy energiatakarékosabb lett a korábbi generációkhoz képest, még egészen brutális teljesítményre lesz képes, a 4K-s videók kezelése szó szerint meg se kottyan neki.

Hogy mégis milyen szörnyeteget építettek a fejlesztők? Nos, a Tegra X1 az első olyan mobilkészülékekbe szánt chip, mely 1 teraflopos teljesítmény elérésére képes, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az egység másodpercenként 1 000 000 000 000 műveletet végez el. Ez az adat egy átlagos felhasználó számára biztos most nem mond sokat, viszont viszonyításképp érdemes megemlíteni például egy Xbox One konzolt, mely 1,3 teraflopos teljesítményre képes. Így már egy kicsit érezhető az az erő, ami a 20 nm-es csíkszélességű gyártástechnológiával készült Tegra X1-ben lakozik.

A Tegra X1 belsejében egy nyolcmagos (4 db Cortex-A57-es és 4 db Cortex-A53-as) 64 bites architektúrájú processzor dübörög, energiaigényét tekintve pedig mindössze 10 wattot fogyaszt. A chip 60 képkocka per másodperc sebességgel képes lejátszani az Ultra HD (4K) felbontású mozgóképes anyagokat és támogatja az OpenGL 4.4, NVIDIA CUDA®, OpenGL ES 3.1-at. A hírek szerint a szinte körömnyi nagyságú chip előreláthatóan az év második felében érkező csúcskészülékekben debütálhat majd.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá