Kipróbáltuk a Gear S okosórát

0 1,952

Végre hozzánk is megérkezett a Gear S, az okosórák legújabb generációja, mely egyenesen a Samsung mérnökök kezei közül került ki és ami teljesen megreformálhatja az okosórákról alkotott véleményünket. Azt kell, hogy mondjuk, hogy nagyjából a most érkeztünk el arra pontra, amikor az okosórák már egy elfogadható és egyben használható hordható készülékként állják meg a helyüket, melyek jelentősen megkönnyíthetik a mindennapjainkat, a Gear S pedig a tesztidőszak alatt prímán remekelt, így egy rossz szavunk sem lehet rá.

Az okosórákból napjainkban már tényleg olyan sokféle variáció érhető el, mely szinte mindenki igényét kielégíti. Egy dolgot viszont még maguk a készülékgyártók sem tudnak szerintünk pontosan, mégpedig hogy milyen feladatokra vannak ezek a kütyük elsődlegesen kitalálva és milyen funkciókra fogják a felhasználók egyáltalán viselni és használni és milyen újdonságokat érdemes belepakolni, annak érdekében, hogy mindenki örömmel használhassa.

Ezidáig nagyjából egy irány felé pozicionált mindenki: az okosórák egyfajta kiegészítőként szolgáljanak, amiken az idő kijelzésén túl csupán néhány értesítés is jelenjen meg. Ehhez kellett egyrészt egy okostelefon vagy egy táblagép, folyamatos Bluetooth kapcsolat és ha érkezett egy hívásunk vagy egy szöveges üzenetünk, akkor az óra jelzett számunkra, mi pedig akár annak tartalmát elolvashattunk, vagy fel is vehettük a hívást.

A Samsung legújabb okosórájánál azonban a fejlesztők tovább mentek és úgy döntöttek, miért ne lehetne az órát is felruházni minden tulajdonsággal, amit az okostelefonok tudnak, így végre nem lenne szükség a folyamatos Bluetooth kapcsolatra sem és végre egy külön eszközként lehetne rá tekinteni, nem csupán egy kiegészítőnek. Így született meg végül a Gear S, mely az okosórák legújabb generációját is jelenti egyben.

Külső

A korábbiaktól eltérően a Gear S szinte tetőtől talpig megújult. Eltűntek a különböző gombok és csupán egy fő gomb található meg a készülék kijelzője alatt, viszont se egy kamera nyílás, se egy infra érzékelő – mely természetesen azt is jelenti, hogy ennél a modellnél el kell búcsúznunk a titkos ügynökös fotózásoktól és a televízió készülékünk órán történő navigálásától -, hanem egy teljesen letisztult, minimalista és egyben futurisztikus dizájnnal találkozhatunk. Az elegáns szót itt már bátran lehet alkalmazni a Gear S jellemzésére.

A Gear S az első olyan Samsung okosóra, mely ívelt kijelzővel rendelkezik, ezáltal a készülékház is kecsesen homorít, melynek köszönhetően az óra viselése az előző modellekhez képest sokkal kényelmesebb. Az egész igazából egy hatalmas 2 hüvelykes Super AMOLED kijelzőből áll, illetve a széleknél elegáns fémes perem fut végig.

A kijelzőre visszatérve a Samsung ennél a modellnél egy 360 x 480 pixeles panelt alkalmazott, melyből azt is megtudhatjuk egy rövid számolás után, hogy ez pontosan 300 pixel per hüvelyk képpontsűrűséget jelent, ami már megfelel a korábban elhíresült “retina” kijelzőnek, azaz a panelen egyáltalán nem látszanak a pixelek.

A készülék hátulján pedig immár egy új nyílás is helyett kapott, ahova a nanoSIM kártyánkat tudjuk elhelyezne, mellyel megnyílik az út a mobilhálózatok kapcsolódására. Itt találjuk még a pulzusmérő szenzorokat is, illetve a töltő bölcső kapcsolódási pontjait is.

Belső

Az okosóra burkolata alatt egy kétmagos és 1 Ghz-es órajelű processzor található, melyhez 512 MB rendszermemória társul, háttértárból pedig 4 GB jár. Az IP67 besorolású Gear S legnagyobb érdekessége azonban a Wi-Fi/3G képesség. A korábbi okosórákon található alkalmazások tartalmai csupán egy mobiltelefon vagy táblagép segítségével tudtak frissülni, azonban ez a modell már önálló mobilinternet kapcsolatra is képes, illetve otthoni Wi-Fi hálózatunkhoz is kapcsolódhatunk vele.

A SIM kártyának köszönhetően immár az okosórán keresztül is kezdeményezhetünk, vagy fogadhatunk hívásokat, de akár SMS-t is küldhetünk amennyiben úgy tartja kedvünk. A szöveges üzenetek megírása pedig nem hangutasítással történik, hanem egy QWERTY billentyűzet által, bár a karakterbevitel egy ekkora kijelzőn nem annyira élvezet, de bátran kijelentjük, hogy elsőre nekünk is nehézkes volt, viszont a második nap már egyre jobban belejöttünk és ráéreztünk az ízáre, hogy hol kell megnyomni és a félreütések száma is jelentősen csökkent.

A készülékhez számos hasznos funkció is tartozik, mint például a pulzusmérő, légnyomásmérő vagy az UV szenzor, aminek köszönhetően jelez az óra, ha túl erős napfénysugárzásnak vagyunk kitéve, illetve rövid szöveges elemzést is kapunk. Így pillanatok alatt megtudhatjuk, hogy mekkora a kockázata a védelem nélküli bőr napsugárzás okozta sérüléseknek. Emellett számos tanácsot is kapunk, mint például, hogy milyen faktorú naptejjel kenjük be magunkat, mielőtt a szabadba megyünk és hasonlók.

Szörfölj a weben a Gear S okosórával

A legérdekesebb rész számunkra azonban a webböngészés volt. Kíváncsiak voltunk, hogy egy ekkora kijelzőn vajon mennyire élvezetes a webböngészés. A jó hír pedig az, hogy ez tényleg lehetséges úgy, hogy immár nincs szükségünk a mobilkészülékünkre. A Gear S beépített WiFi vevőjének köszönhetően pillanatok alatt kapcsolódhatunk az otthoni hálózatunkra és már indulhat is a szörfölés a neten.

A számítógépek és mobiltelefonok meghódítása után a Samsung Gear S okosórára is megérkezett az Opera Mini webböngésző, amivel bármilyen weboldalt megtekinthetünk. A fejlesztők kifejezetten a Tizen-alapú okosórákra optimalizálták az új alkalmazást, mely elsőként kínál webezési lehetőséget a hordható eszközöknek.

A hagyományos böngészőkkel eltérően az Opera Mini sikere abban rejlik, hogy képes a weboldalakt tartalmát – mint például a képeket – letömöríteni (egy Proxy szerveren keresztül) és ezt a tömörített változatot elküldeni a böngészőnek. Ezzel a technikával egyes weboldalak mérete így átlagosan 90%-kal lesz kisebb. Ez számunkra pedig remek hír, mivel a Gear S számára készült Opera Mini így sokkal kevesebb adatforgalmat generál, plusz gyorsabban is jeleníti meg a weboldalakat.

A Tizen-alapú platformra készült Opera Mini természetesen az asztali változatból is számos újdonságot megkapott, mint például, hogy Smart Page funkcióval is rendelkezik, ami a közösségi oldalak bejegyzéseit, illetve a legfrissebb híreket jeleníti meg, de az asztali változatból ismert Speed Dial is helyet kapott, ahol a leggyakrabban látogatott weboldalakat jeleníti meg, de kedvenceinket is itt rögzíthetjük.

Összegzés

A Gear S tényleg teljesen megreformálta a piacot, hiszen végre nem úgy tekintünk rá, mint egy kiegészítőre, hanem mint egy önálló hívásra, webezésre és üzenetküldésre képes készülékre, ami amellett, hogy ilyen szép külsővel rendelkezik, rendkívül hasznos kis eszköz.

Az egyelten visszatartó erő a készülék megvásárlására az maga az ár lehet, hiszen egy ekkora tudású készülékhez természetesen egy drágább ár is társul. A Gear S okosóra ára jelenleg 110-120 ezer forint között mozog, amiből már egy középkategóriás mobilkészüléket lehet vásárolni, viszont ha azt nézzük, hogy nagyjából azokat a tulajdonságokat tudja, akkor már nem is annyira rossz az ár/érték aránya.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá