Sokkal nagyobb hangsúlyt kellene kapnia a digitális oktatásnak

0 710

Nagyobb hangsúlyt fektetne a digitális oktatásra a Nemzeti Digitális Konzultáció keretében az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), ugyanis az internet ismerete és a digitális tudás alapvető záloga Magyarország gazdasági versenyképességének – mondta Laufer Tamás, a szövetség elnöke pénteken, Budapesten sajtótájékoztatón.

Hozzátette: az internet ismerete és a digitális eszközök helyes és széleskörű használata alapelvárás a munkavállalókkal szemben, hozzájárul a munkahelyek számának növeléséhez, a gazdasági eredmények javulásához. Az adóhatóságok digitális platformon kommunikálnak a vállalatokkal, a diákok iskolai felvételeinek 99 százaléka szintén elektronikus úton történik – mutatott rá.

Az IVSZ elnöke elmondta: a nemzeti konzultáció előkészítését megelőző egyeztetésen vázolták azt a négy alappillért, amelyet az általuk képviselt cégek a legfontosabbaknak ítéltek meg.

A digitális oktatás mellett szerepel a lakosság egészét megillető internet hozzáférés, Laufer Tamás szerint ugyanis az internet alapvető infrastruktúra és szolgáltatás, aminek kiépítése és használata alanyi jogon megilleti a társadalmat.

A jövő évi konzultáción kiemelt téma lesz a digitális gazdaság és a digitális állam kialakítása is, a közigazgatás átláthatóbbá tétele, illetve az, hogy minden közszolgáltatás elérhető legyen az interneten, a közadatok pedig akadálymentesen hozzáférhetőek legyenek.

Soltész Attila, a konzultáció egyeztetésében résztvevő másik szakmai partner, az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér) elnöke úgy véli, a nemzeti digitális konzultáció lehetőséget ad arra, hogy az infokommunikációs társadalom kialakítása központi ügy legyen.

Deutsch Tamás, néppárti európai parlamenti képviselő a nemzeti konzultáció előkészítéséről szóló péntek délelőtti egyeztetést követően a sajtótájékoztatón elmondta, nincs a kormánynak újabb elképzelése az internetadóra vonatkozóan, az internetadó halott és soha nem fog feltámadni.

Hozzáfűzte: a nemzeti digitális konzultáció 2015. március és április közepe közötti időszakban digitális platformon zajlik majd, magánszemélyek és vállalatok egyaránt kitölthetik a konzultáció honlapjára (internetkon.hu) feltöltött kérdőívet, a képviselő továbbá azt javasolta a kormánynak, hogy a 14. életévet betöltött fiatalkorúak is válaszolhassanak.

A kérdéseket előzetesen szakmai és társadalmi szervezetekkel, valamint minél szélesebb körrel egyeztetik, hogy azok megválaszolásával többet tudjanak meg az internetet használó emberek igényeiről és elvárásairól, valamint arról, hogy mire van szükség valójában a digitális fejlesztéseket illetően – fejtette ki a képviselő.

Deutsch Tamás újságírói kérdésre elmondta: az állam 2018-ig vállalta, hogy minden magyar háztartás számára biztosítja az internethozzáférés lehetőségét, azonban ahhoz, hogy ne csak a lehetőség, hanem a lakosságnak tényleges internet hozzáférése legyen és használja is azt, további támogatások szükségesek.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá