Kipróbáltuk a Samsung 27 hüvelykes Smart TV-jét

0 2,928

Ha valaki televízió vásárlásán gondolkodik, annak szinte biztos, hogy a listáján a Samsung neve is fel fog tűnni, ami nem is véletlen, hiszen a dél-koreai cég a LED TV-k rohamosabb terjedésénél szinte az első helyen szerepelt az eladási statisztikákban és pillanatok alatt a vásárlók egyik kedvenc márkájává avanzsált. Az ok persze érthető, hiszen a készülékekben használt kristálytiszta panel kellő kontrasztaránnyal és fényerővel rendelkezik, melyhez a cég számos kényelmi funkciót is ad, mellyel igazi élményé válik a tartalomfogyasztás.

Idővel megjelentek a Smart TV-k is, ami annyit takar, hogy a televíziónkat már a világhálóra is csatlakoztatni tudjuk és a set-top boxok összekapcsolása sem jelent problémát. Ezeknél a készülékeknél sokkal inkább előtérbe helyezik az online jelenlétet és lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy egy adott platformhoz tartozó további alkalmazásokat telepítsenek és futtassanak.

A napokban a Samsung 27 hüvelykes Smart TV-jét teszteltünk, mely tökéletes választás lehet azok számára, akik hely szűkében csupán egy ekkora készüléket tudnak elhelyezni a lakásukban vagy akik az íróasztalra helyezve akár a számítógép monitoraként is szeretnék használni. A LT27D390SW típusjelzésű és 1920 x 1080 pixel felbontású megjelenítőn a Full HD filmeket is teljes felbontásban tekinthetjük meg és e mellett a Series 3-as készülék számos kényelmi funkcióval kecsegtet, ami még fantasztikusabbá és élménydúsabbá teszi a mozizást.

A félreértések elkerülése végett ebből a modellből számos variáció létezik (TV, TV + Monitor, Monitor), viszont mi most kifejezetten a TV verziót fogjuk bemutatni, amit rögtön a D-Sub csatlakozó hiányából is megállapíthatunk. Ebből természetesen az következik, hogy amennyiben monitorként is szeretnénk használni, azt kizárólag a HDMI csatlakozó segítségével tehetjük meg, illetve a HMDI – VGA átalakítók használatával.

Külső

Ahogy az évek teltek, a gyártók egyre vékonyabb és vékonyabb kávájú megjelenítőket dobtak piacra, tehát a készülék széle és maga a kijelző közötti rést sikerült fokozatosan redukálni. Ez egyfajta optika csalódást is kiváltott, hiszen ha két hasonló képátlójú készüléket helyezünk egymás mellé, melynél az egyiknek vastagabb a kávája, akkor első ránézésre a vékonyabb modellre mondanánk azt, hogy az rendelkezik nagyon képátlóval.

Ez persze egy nem rossz irány, hisz ennek köszönhetően a vásárlók is “nagyobbnak” érzik a kisebb megjelenítővel felvértezett variánsokat. Ez a jelenlegi tesztalanyukra is teljesen igaz, hiszen miután kivettük a dobozból a 27 hüvelykes képátlójú készüléket, rögtön nagyobbnak éreztük. És ez persze nem csupán külsőre hat így, hanem amikor egy filmet is lejátszunk rajta, úgy érezzük, mintha a levegőben csak magát a tartalmat látnánk.

A LT27D390SW típusjelzésű Smart TV külsőre nagyon elegánsan mutat mind az asztalon, mind egy TV állványra helyezve. A készülék egy fekete négyzet alakú talp rögzíti a földön, amit egy zöldes, átlátszó elem tart a levegőben. Ez nem feltűnő, viszont nagyon elegánsan díszeleg a háttérben. A kijelzőt meglepően könnyű dönteni, nem akad, ám a talpazatot érdemes ilyenkor azért megfogni a másik kezünkkel, mert hátra fele döntésnél képes kicsit kibillenni.

A készülék hátlapján a mai kornak megfelelő kimeneteket sorakoznak, tehát kapunk Digitális Audio kimenetet (Optikai), 2 HDMI-t (melyből az egyik kifejezetten STB, tehát a set-top-boxoknak szolgál), Ethernet (LAN), 2 USB, Komponens be (Y/Pb/Pr), Kompozit be (AV), CI nyílás.

Kijelző, extrák

A kijelzőre nem lehet panaszunk, az 1920 x 1080 pixel felbontású Full HD panel prímán teljesíti a szolgálatot. A színek élénkek, amit persze a képbeállítással tovább fokozhatunk (Dynamic, Natural, Movie), és az LED Clear Motion technológiával is további finomhangolást érhetünk el. A hangbeállítások között találjuk a DTS TruSurround és a DTS TruDialog bekapcsolásával pedig moziszerű hangzásvilágot varázsolhatunk a nappalinkba. A funkció bekapcsolásával tényleg jelentős mértékű változást érhetünk el a hangzásban.

A Smart TV-k erőssége persze a Smart Hub-on belül keresendő. Itt lehetőségünk van a Samsung Account fiókunkkal bejelentkezni, mellyel rengeteg új lehetőség nyílik meg a felhasználók számára. Ennek segítségével alkalmazásokat is letölthetünk a készülékre, melyek amellett, hogy képesek automatikusan, a háttérben frissíteni magukat, még értesítések küldésére is képesek, akárcsak a mobilkészülékünk.

Az Samsung Smart TV-nket a Screen Mirroring segítségével pedig a mobilkészülék képernyőjét varázsolhatjuk egy pillanat alatt a TV-re. Ehhez csupán a Samsung okostelefonunkon kell megnyitnunk az értesítési panelt, ahol a Screen Mirroring ikont, majd TV feliratot kiválasztva már csatlakoztathatjuk is a két eszközt. Mindössze ennyit kell tenniünk ahhoz, hogy alkalmazásainkat, játékokat és a többi tartalmat a televízió képernyőjén élvezhessük.

A Football móddal pedig a képernyőt kilenc részre oszthatja, aminek köszönhetően ráközelíthetünk kedvenc sportolónkra vagy a mérkőzés egyes pillanataira. A videó felvevő funkcióval pedig megörökíthetjük a mérkőzés legjobb pillanatait és az élő adás közben meg is tekinthetjük azokat.

A PIP (kép-a-képben) technológiájával pedig lehetőségünk van két képernyőt is elhelyezni a kijelzőn, tehát míg a számítógép monitoraként használjuk, addig bármikor egy kisebb ablakba mehet akár a kedvenc sorozatunk, így munka közben TV-t is tudunk nézni.

 

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá