Akár 200 millió táblagépet tud egyszerre szálítani ez a konténerhajó

0 2,283

A hét elején indult első útjára a CSCL Globe nevet viselő jármű, melyet az állami tulajdonban lévő, sanghaji székhelyű China Shipping Group alá tartozó China Shipping Container Lines jegyzi. A konténerszállító építése 2013-ban kezdődött, s a kivitelezésre nem Kínában, hanem Dél-Koreában, az ottani Hyundai Heavy Industries segítségével került sor.

A világ legnagyobbjának számító CSCL Globe 400 méter hosszú és 60 méter széles, óránként 43 kilométer megtételére képes, azt – a repülőgépek világából vett hasonlattal élve – a hajóipar “A380″-asának is nevezik. A 19 100 TEU kapacitású konténerszállító a Maersk Line konténerhajó család 18 000 TEU-s tagjától vette át a világelsőséget, méreteit jól szemléleti, hogy egyszerre 200 millió táblagép szállítása válik lehetővé a fedélzetén. (A TEU egy 20 láb hosszú és általában nyolc láb magas egységkonténert jelöl, kb. 12 regisztertonnának, illetve 34 köbméternek felel meg.)

Méreteinek előnye, hogy a 10 000 TEU-s konténerszállítók használatához képest 20 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt és 30 ezer tonna széndioxid-kibocsátás spórolható meg. A China Shipping Container Lines négy másikat is rendelt az óriáshajóból, ezek később érkeznek a kelet-ázsiai országba.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá