Kipróbáltuk a Samsung 28 hüvelykes UHD monitorát

5 2,770

Az elmúlt években egy újabb trend indult útnak a megjelenítők terén, aminek hatására mindenki ebbe az irányba kezdett el tervezni és fejleszteni. Ez pedig nem más, mint az UHD, vagy más néven Ultra High Definition, esetleg 4K néven is ismert felbontás, mely az utóbbi időben rohamosabb ütemben kezdett elterjedni szinte minden eszközön. A televíziók meghódítása után most az asztali monitorokon a sor, amiből persze a Samsung is kínál alternatívát a vásárlóinak.

Az Ultra High Definition felbontású kijelzők extrém magas, általában 3840 x 2160 pixel felbontással rendelkeznek. Ennek köszönhetően ezek a megjelenítők még élesebb, még részletgazdagabb képet eredményeznek, a tökéletes élmény elérése érdekében viszont természetesen szükséges, hogy a megjeleníteni kívánt tartalom is kellő felbontással rendelkezzen, különben értelmét veszti az egész.

A technológia véleményünk szerint még nagyon kezdeti stádiumban van, hiszen egyelőre még a 4K-s filmek száma is igen csekély, illetve a 4K-s videórögzítésre képes kamerák is csupán most bontogatják szárnyaikat, de ha a televíziókra gondolunk, hogy mennyi idő volt mire a HD és Full HD adások szélesebb körben is elterjedtek, akkor nagyjából ugyanennyit kell majd az ilyen felbontású műsorok sugárzására is várnunk.

A 4K-s televíziók nagyjából 300-400 ezer forinttól kezdődnek, de találkozhatunk bőven 2-3 millió forintos árcetlivel rendelkező modellel is. A monitorok esetében egy fokkal jobb a helyzet árazás tekintetében. A Samsung januárban leleplezett modellje viszont első körben azokat a felhasználókat próbálja megcélozni, akik vágynak a 4K-s panellel felvértezett monitorokra, viszont pénztárcájuk ennek határt szab.

Samsung UD590 monitor

A napokban végre nekünk is sikerült kézhez kapnunk egy ilyen monitort, aminek persze rögtön megörültünk. Legújabb tesztalanyunk a Samsung UD590-es UHD-s monitora, ami kétségkívül ár/érték arányban szinte az egyik legjobb a kategóriáján belül, persze némi kompromisszumot is kell ezért kötnünk.

Kijelző

A Samsung UD590-es modell egy olyan kedvezőbb árfekvésű 28 hüvelykes kijelzővel rendelkező UHD-s felbontású monitor, mely minden bizonnyal remek választás lehet a kezdő grafikus vagy videóvágással foglalkozó embereknek. A 16:9-es képaránnyal rendelkező kijelző tényleg a méretes kijelzők kategóriájába tartozik, így vásárlás előtt érdemes egy terepszemlét tartani az íróasztalunknál, mivel nekünk is épp, hogy befért a iratok és a hangszórók közé.

A Samsung az árat úgy tudta viszonylag lent tartani ennél a modellnél, hogy a monitor IPS helyett csupán egy LED TN panelt kapott, emiatt sajnos le kell mondanunk a magas kontrasztarányról, tehát az éjfekete színtől és persze a világosabb színek is magasabb fényerejűek. Aggodalomra persze semmi ok, hiszen cserébe kapunk pár extrát. Ilyen például az, hogy a kijelző 1 milliárd színárnyalat megjelenítésére képes, illetve akár 1 milliszekundumos válaszidőt is elérhetünk 60 Hz-es képfrissítés esetén.

A 160/170 fokos betekintési szöggel rendelkező monitor természetesen egyéb ínyencségekkel is kecsegtet. Az egyik leghasznosabb ilyen funkció a PIP, azaz a Picture In Picture, ami magyarul a kép a képbent jelenti. Ennek köszönhetően több képet, ablakot is megjeleníthetünk eredeti formájában, illetve helyesen fogalmazva eredeti felbontásában, anélkül, hogy a monitor felskálázná. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a 28 hüvelykes felületen akár négy darab Full HD-s videót is lejátszhatunk egyszerre, eredeti méretben. De ugyanez a helyzet például a weboldalak esetén is.

Full HD in 4K

Beállítási lehetőségek tárháza várja a felhasználókat, viszont a gyártó olyan kényelmi funkciókat is elhelyezett mint például a játékmód. Ennek az üzemmódnak köszönhetően akár egy gombnyomással tökéletes megjelenítésre optimalizálhatjuk a képernyőt, így a játékmenet még eseménydúsabbá válik. Persze, ha nem szeretnénk a program automatikájára hivatkozni, akkor bármikor utólag is korrigálhatjuk az értékeket.

Külső

Az UD590-es monitor hátulján a mai kornak megfelelő csatlakozók várják a felhasználókat. Itt két HDMI és egy DisplayPort bemenet találunk, egy jack-dugót és a hálózati csatlakozót. Érdemes megjegyezni, hogy HDMI 1.4-en keresztül csupán 30 Hz képfrissítést érhetünk el, míg a DisplayPorton keresztük akár ez az érték akár 60 Hz is lehet. A monitor konfigurálásához természetesen nem kell semmi, csupán csatlakoztatni kell a számítógépünkhöz és már élvezhetjük is a tartalmat a hatalmas kijelzőn.

A monitort egy két részből álló talp tartja az asztal felett, melynek összeszerelése roppant egyszerű, csupán az egyik panelt a monitor hátuljára kell ráhúzni, míg az ehhez kapcsolódó elemet, ami egyben a földön tartja majd, 2 csavar segítségével fixálni. Ezt persze érdemes csavarhúzóval jól meghúzni, hogy a későbbiekben masszívan tartsa majd. A talp rendkívül minimalista külsőre rendelkezik, viszont a szálcsiszolt fém külső ne tévesszen meg senkit, ez csupán a hatás érdekében lett így kialakítva, viszont anyagát tekintve ez is műanyag. A monitor hátra és előre egy minimálisan dönthető, viszont jobbra és balra már nem.

A bekapcsoló és egyben a menüben való navigálásra szolgáló gomb a készülék jobb alsó részén foglal helyet, a monitor hátoldalán. Ez egy műanyag 4 irányú joytick, illetve ha ezt megnyomjuk, akkor tudunk belépni a menübe, illetve az almenükbe.

Verdikt

A Samsung UD590-es monitor árát tekintve kétségkívül egy remek választás lehet bárkinek, aki vágyik a 4K-s élményre és ki is tudja használni a felbontás adta előnyöket. A Photoshop és egyéb videóvágó alkalmazások használata frenetikusan jó ezen a kijelzőn, hiszen bőséges terület áll a rendelkezésünkre. A legtöbb esetben viszont a Full HD-s felbontást fogjuk alkalmazni, hiszen a tényleges 3840 x 2160 pixel felbontásnak köszönhetően extrém kicsik lesznek az ikonok, illetve a szövegek is, aminek az eredménye csupán hunyorgás lesz a képernyő előtt, viszont egy 4K-s videót pixelre pontosan nézhetünk vissza, illetve vághatjuk meg.

A technika persze még most kezd el szélesebb körben is elterjedni és ha arra gondolunk, hogy a Galaxy Note 4 készülékben található 16 megapixel optika már 4K-s videórögzítésre is képes, akkor ez a kijelző remek lehet a mozgóképes anyagok visszatekintésére, hiszen a Note 4-ben található kijelző is csupán Quad HD felbontású (2560 x 1440). A Samsung UD590-es monitora viszont a kedvezőbb árfekvésű UHD monitorok egyik úttörője, ami nekünk is nagyon megtetszett.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

5 hozzászólás

  1. Lehet hogy én vagyok a vak, de az árát nem olvastam, nem láttam sehol a cikkben. Egyébként jó a hír.

  2. “A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a 28 hüvelykes felületen akár négy darab Full HD-s videót is lejátszhatunk egyszerre, eredeti méretben.”

    Szerintem csak 2db FHD-s videot nézhetünk egyszerre (1920×1080)*2=3840×2160

Szólj hozzá