Samsung NX mini – A szelfikirály cserélhető objektíves

0 2,700

A Samsung jóvoltából a napokban sikerült megkaparintanunk és alaposan szemügyre vennünk a Samsung NX-es széria legkisebb tagját, az NX mini fényképezőgépét. A masina roppant kompakt, masszív felépítéső és könnyen zsebre vágható, viszont tudását illetően is egy remek készülék, hiszen az cserélhető opjektíves mivoltának köszönhetően akár komolyabb obikat is felcsatolhatunk rá.

A ILC (Interchangeable Lens Camera), azaz a cserélhető objektíves fényképezőgépek elterjedése az utóbbi időben teljesen felborította a fényképezőgépek piacát. Anno a Bridge gépek is ezt az utat próbálták meglovagolni több-kevesebb sikerrel, viszont a ILC és a MILC fotóapparátusok kétségtelenül jobb alternatívát adnak azoknak, akiknek kevés a kompakt gép, viszont vágyakoznak a DSLR gépek egyik előnyére, a változtatható lencsék adhat lehetőségekre. A jövő kétségtelenül ebben kategóriában van és lassan az árak is kezdenek lemenni.

Hogy milyen előnyei vannak a ILC és MILC gépeknek? Könnyű és kis méretük révén kényelmesebb magunkkal cipelnünk, szinte bármikor bedobhatjuk a táskába, mert viszonylag kevés helyet foglalnak el, de a képminőségről se kell lemondanunk. A cserélhető objektívnek köszönhetően pedig olyan gyönyörű kis mélységélességű, elmosott hátterű képeket exponálhatunk, mint a nagyobb testvérű tükörreflexes gépekkel. A legtöbb gép megegyezik a DSLR-eknél használt APS-C szenzormérettel, de akad full frames verzió is. Ugye, hogy nincs ok az aggodalomra?

Samsung NX mini

A Samsung az NX-széria elindítása után egy olyan készülék megtervezését vette célba, mely külsőre megegyezik a kompakt gépek méreteivel. Így született meg az NX mini, mely tényleg egy nagyon édes és szerethető készülék, a fotózás iránt érdeklődő leányzók egyik kedvence is lehet. A készülék egy 20,5 megapixeles BSI CMOS szenzorral van felvértezve és az NX-M bajonettnek köszönhetően a Samsung kínálatában található NX-M objektívek hadát csatolhatjuk fel a vázra kezdve az olcsóbb variánsoktól egészen a drágább és professzionális felhasználásra szánt modellekig. Kicsi a bors, de erős – tartja a mondás.

Külső

Az NX mini tényleg a nagyon kompakt készülékek sorát gazdagítja, talán a legkisebb modell is a kategóriáján belül. A készülék 110 mm széles, 62 mm magas és mindössze 22 mm vastag, mely egyértelműen az ultra vékony készülékek egyik kiemelkedő tagja. Ezekhez a méretekhez 158 grammos súly társul, mely viszonyításképp 10 grammal könnyebb mint a Galaxy Note 3-as készülék.

A fényképező külseje nagyon meggyőző, és a retro, analóg gépek stílusát idézi, mely leginkább a Leica modellekre emlékeztetnek minket. A készüléket egy bőrhatású anyaggal vonták be, ami ránézésre tényleg úgy néz ki, mintha bőr borítaná, azonban mikor megérintjük a felületet, akkor rögtön érezhető, hogy ez bizony nem az. A fényképező magnézium vázat kapott, aminek köszönhetően kézbe véve nagyon masszív eszközzel találkozhat a felhasználó.

Az NX mini felső részén foglal helyet kétállású exponáló gomb, a bekapcsoló gomb, a Direkt Link gomb, a mikrofon (mely mono hang rögzítésére képes), illetve a külső vaku csatlakozó fedél, amelyet felhajtva az NX csatlakozós villanókat csatolhatjuk fel a vázra. A fényképező egyébként rendelkezik beépített vakuval, ezt az objektív oldalán találjuk a készülék felső részén.

A fotóapparátus hátlapján egy 3 hüvelykes (75,2 mm) és 320 × 480 pixel felbontású 180 fokban kihajtható érintőképernyő terpeszkedik. A kijelző érdekessége, hogy a készülék automatikusan bekapcsol, amint felhatjuk a képernyőt, így a szelfik készítésének az idejéből sikerült a készítőknek lefaragni. A megjelenítő érintésérzékeny mivoltából adódóan minden műveletet a menüben az ujjunk segítségével kell elvégezni.

Az NX mini hátulján találjuk még a felső részen a hangszórót, illetve a csuklószív számára itt a fül. Ez alatt helyezkedik el a videófelvétel gomb és a MODE gomb. A kör alakú tárcsán pedig a DISP gombot (mely a kijelzésre vonatkozó információk módosítására szolgál), az AF gombot, az OK gombot találjuk és az időzítőt. Legalul pedig helyet kapott még a törlés és a visszajátszás gomb. Módválasztó tárcsát most nem kapunk, így ezeket a MODE gomb megnyomásával hívhatjuk elő.

A fényképező oldalán egy felhajtható panel alatt bújik meg az akkumulátor nyílás, a memóriakártya nyílás, az USB és távkioldó csatlakozó, a HDMI-csatlakozó. A készülék alján pedig az állványcsatlakozó menetet találjuk, aminek köszönhetően a készüléket tripodra és egyéb állványok is helyezhetjük.

Objektívek

Az NX mini dobozában alapértelmezett a gyártók egy 9 mm-es F3.5 rekeszértékű “pancake” objektívet csomagoltak, mely valóban teljes mértékben a nagylátószögű obik sorát gazdagítja, és részben a szelfik miatt is kapott ekkora látószögű objektívet a fényképező, viszont sajnos nincs lehetőség nagyításra és persze képstabilizátort sem kapunk.

A készülékhez emellett elérhető az egy fokkal jobb alternatívaként szolgáló 9-27 mm-es F3.5-5.6 rekeszértékű objektív, mely már optikai képstabilizátorral van felvértezve. Persze a kínálatban találhatunk még további NX bajonettes lencsét, viszont ezek ára a legtöbb esetben nem a pénztárcabarát kategóriába tartoznak. Igazából egy alapértelmezett 18-55-ös objektívnek jobban örültünk volna, amivel már szélesebb felhasználási területet le lehetett volna fedni.

Szoftver, extrák

Ahogy korábban említettük, módválasztó tárcsa se a készülék tetején, sem a hátoldalon nem kapott helyett, így aki nem szeretne a szoftver automatikáját használni, az manuálisan is beállíthatja az egyes értékeket.

A MODE gomb megnyomása után összesen 7 lehetőség közül választhatunk. Az Automata üzemmódban a fényképezőgép automatikusan beállítja a rekeszértéket és a záridőt, illetve az egyéb dolgokat.

Az Intelligens módban számos előre beállított opció és érdekesség közül szemezgethetünk: szép arc, legjobb arc, sorozatfelvétel, gyermek fényképezése (ha gyermeked felébred és sír, az NX mini azonnal értesítést küld okostelefonra), tájkép, makró, étel, bulik és rendezvény, akció kimerevítése, árnyalatgazdagság, panoráma, vízesés, sziluett, alkony, éjszakai, tűzijáték és fénysávok.

A Program üzemmódban lehetőség van a fényerő megtartása mellett a rekeszértékét és a záridőt módosítani. Ennek a kettőnek az értéke szinkronban van, tehát ha módosítjuk az egyiket, akkor a másik hozzá igazodik, megtartva a fényerősséget.

A Rekesz-előválasztó módban értelemszerűen csak a rekeszértéken tudunk módosítani, illetve ezt állíthatjuk be fix értékre és ehhez igazodik a záridő, Záridő-előválasztás esetén pedig ugyanez a helyzet, csak ott meg a rekeszérték igazodik hozzá. Kézi üzemmódban pedig minden értéket manuálisan állíthatunk be. A WiFi gombra nyomva pedig a hálózatot igénylő opciók bukkannak fel.

Az NX mini különlegessége egyértelműen a kihajtható kijelző. Ha ki van kapcsolva a fényképező és felhajtjuk a képernyőt, akkor automatikusan bekapcsol és rögtön önarckép üzemmódba kapcsol. A 9 mm-es obi előnye igazából tényleg ekkor mutatkozik meg, hiszen a nagylátószögnek köszönhetően mellkastól felfele az egész fejünk belefér a képbe, de akár még barátaink is rajta lehetnek a képen.

Az önarckép módban további extrák közül választhatunk. Az arcfelismerés beállításaiban megadhatjuk a mosolyfelismerést vagy a pislogás felvételt. Az előbbinél a kép automatikus elkészül, ha a készülék mosolygást érzékel, míg utóbbinál a fényképezőgép érzékeli a pislogó szemeket és 2 másodperc elteltével készíti el a fényképet. Az NX mini tehát még könnyebbé teszi a tökéletes “selfie-k” készítését, nincs szükségünk gombokra, csak egy mosolyra vagy egy kacsintásra.

A Samsung Photo Beam funkciójával egy egyszerű érintéssel megoszthatjuk a fényképeinket. Csupán egy NFC képes okostelefonra van szükségünk, amit össze kell érintenünk az NX minivel és a képeinket azonnal meg is oszthatjuk.

Az NFC technológia segítségével a Samsung AutoShare funkciónak köszönhetően azonnal továbbküldhetjük a fotóinkat az okostelefonunkra, vagy táblagépünkre. Amikor fényképet készítünk az NX minivel, a kép automatikusan mentésre kerül az okostelefonra.

A Remote Viewfinder segítségével pedig a fotóapparátus a távolból is irányítható az okostelefonról. Ezzel lehetőség nyílik a távoli exponáláshoz, így távkioldóként használva okostelefonunkat. Akár meg is változtathatjuk a fényképezőgép beállításait, mint például a rekeszérték és záridő, mindezt az okoskészülékünk segítségével.

A videóra még kitérve az NX minivel Full HD (1920 x 1080p) 30 kép/mp-es videókat rögzíthetünk. A felvétel elindításához pedig csupán a készülék hátoldalán található videórögzítés gombok kell megnyomni.

Összegzés

A Samsung NX mini egy tényleg szerethető és roppant kompakt fényképező, amit bárhova magunkkal vihetünk méretéből adódóan. Egy nyaralás során például remek társ lehet, hiszen a különböző objektíveknek köszönhetően, amiket felcsatolhatunk a vázra, akár szép elmosódott hátterű képeket exponálhatunk.

A készülék Magyarországon jelenleg 70 ezer forintos áron már kapható, ami a vezeték nélküli technológiának és a kihajtható kijelzőnek köszönhetően ár/érték arányban szerintünk az elfogadható kategóriába tartozik. A fényképezőt leginkább azoknak ajánljuk, akik mindenképp kompakt méretben gondolkodnak, ám minőségben jobb képeket szeretnének készíteni.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá