A 4K-s mobilokban van a jövő a Qualcomm szerint

0 1,240

A legtöbben úgy gondolják, hogy a Utra HD, azaz a 4K felbontás még felesleges és túl sok az okostelefonok kijelzőjének, hiszen 4-5 hüvelyken egy ekkora panel extrém magas felbontást eredményez, amit a legtöbb ember még nem tud kihasználni. A legtöbben bőven megelégszenek a 1080p felbontással, amivel már YouTube-on is maximális felbontásban tudják a videókat visszanézni és a weboldalak megjelenítése is kedvezőbb.

A felhasználók nagy részének még a Quad HD is túlzás lehet, nem érzik még szükségét, ám a Qualcomm szerint igenis van létjogosultsága a még ennél is nagyobb, 4K felbontású panelek mobiltelefonokban való alkalmazásának, ami már nagyon közel van ahhoz, hogy szélesebb körben is elterjedhessen és ezzel egy extravagáns tulajdonságot adva a csúcskészülékeknek. Amikor a Sharp előrukkolt, hogy készen állnak a 4K-s kijelzővel felvértezett mobilkészülékek hadára, rögtön tudtuk, hogy a konkurensek nem ugranak majd rögtön, hogy ők is nekilássanak ennek.

 

A Qualcomm nem elégszik meg a “Retina Display” szöveggel, miszerint 300 ppi felett az emberi szem már nem képes különbséget tenni. Elmondásuk szerint 25 cm távolságból igenis meg tudunk különböztetni két 300 ppi-s érték feletti megjelenítőt. Konkrétan egészen 573 ppi-ig.

Más szavakkal, a kijelzők felbontásának növekedésével nem vagyunk képések “látni” a különbséget, hogy egy kép élesebb vagy részletgazdagabb lenne, viszont “érezzük”, hogy jobban néz ki. Továbbmenve egy UHD felbontás tényleg nagyon brutál tud lenni egy 5 hüvelykes kijelzőn, ami 881 ppi-s képpontsűrűséget eredményez, viszont egy 10 hüvelykes táblagépen ez az érték már csak 440 ppi, ami jóval kellemesebb. Tény, hogy ebben az esetben nem érjük el az az értéket, amik a Quad HD-s felbontású okostelefonoknál produkálható.

4K

A 4K-s panelek hasznossága azonban inkább a kamera fronton keresendő. A Galaxy Note 4 szenzora ugye már képes 4K videórögzítésre, viszont ha a felvételeket vissza szeretnénk nézni, akkor csak a Quad HD-s felbontású kijelzőn tudjuk, ám ha következő generációs Galaxy Note már 4K-s panelt kapna, akkor a videót már ugyanakkor felbontásban tudnánk megtekinteni. Emellett a televíziók és monitorok is lassan megkapják ezt ezt a felbontást, sőt a tévécsatornák is idővel elkezdik majd a 4K felbontású tartalmak sugárzását.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá