Kamerateszt: Galaxy Note 4 vs iPhone 6 Plus

1 3,979

A pixelháborúk lecsengése után az idei évben további fejlesztések érkeztek a mobilkészülékek optikáját illetően. Mind a Samsung mind az Apple elsőként alkalmazta legújabb üdvöskéiben az optikai képstabilizátorral (OIS) érkező szenzorokat, melynek köszönhetően sokkal élesebb képeket exponálhatunk még rosszabb fényviszonyok között is, illetve a videórögzítéskor is nagy segítségünkre szolgál a kézremegés kiküszöbölésére. Ez persze kétségkívül nagyon hasznos újdonságnak számít, de vajon a való életben ezek a szenzorok mennyire hatékonyan tudnak dolgozni egy ekkora apró lencse esetében és persze mennyire érezhető a különbség, illetve hogy lényegesen nagy-e ez a különbség.

Erre a kérdésre kereste a választ a PhoneArena csapata, akik előszedve a Samsung Galaxy Note 4-et és az Apple iPhone 6 Plus-t, útnak indultak, hogy mindezekre a kérdésekre választ kapjanak és persze, hogy kiderüljön, a két cég készüléke közül, melyik tud jobb teljesítményt produkálni. Ugye ennek a két készüléknek a szenzora már mind-mind ilyen plusszal lett ellátva, míg a Samsung ezt “Smart OIS”-nek nevezi, addig az Apple “Cinematic Video Stabilization”-nek, de mind a kettő ugyanazt takarja. A dolog persze csak akkor működik jól és akkor van összhangban az egész, ha ez szoftver fronton is kellő támogatást kap.

A képstabilizátor igazi ereje azonban a videórögzítésnél mutatkozik meg – persze ha a szoftver is optimalizálva van rá. Például egy sötét környezetben ezáltal a szoftver engedi a szenzornak, hogy lassabb záridő-értékre kapcsoljon, melynek köszönhetően több fényt kaphat az apró szenzor, ami persze világosabb felvételeket eredményez. Az optikai képstabilizátorral értelemszerűen jobb eredményt érünk el, mint a digitális képstabilizátorral (akár az optika-digitális zoom esetén), hiszen teljesen ki tudja szűrni a kézremegéseket és egyéb elmozdulásokat, viszont tény, hogy csak akkor használható, ha a megfelelő szoftveres támogatást is kap.

Nos, a fentebb található videóban kipróbálták a Samsung és Apple zászlóshajóját és megnézték, hogy melyik nyújt jobb eredményt. Az igazság az, hogy nagyjából ugyanolyan jól teljesítettek, a Note 4 inkább a kis és közepes erősségű remegéseket stabilizálta remekül, míg az iPhone 6 Plus a nagyobbakat, de a PhoneArena szerint a Galaxy Note 4 mintha egy hajszálnyival jobban teljesítene. Ezt a YouTube-csatornájukon a hozzászólásokba is alátámasztják a nézők. Ja, és persze azt se felejtsük el, hogy a Galaxy Note 4 már UltraHD (4K) felbontású videórögzítésre képes, míg az iPhone 6 Plus csak 1080p-be.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 hozzászólás

Szólj hozzá