Samsung Galaxy Note 4 teszt: az eddigi legjobb phablet

2 6,417

A Samsung Note család legújabb generációs készülékét a szerkesztőség tagjai már tűkön ülve várta, hiszen az elmúlt egy hónapban folyamatosan érkeztek a újabb és újabb hírek az üdvöskéről, melyek mindegyike csak egyre fokozta a kedélyeket. A Galaxy Note 4 kétségkívül a dél-koreai óriás egyik legjobban várt készüléke, mely olyan specifikációkkal kecsegtet, amik hallatták minden kütyümániás komoly izgalmi állapotba jön.

Szerencsére hozzánk is megérkezett a napokban a legújabb zászlóshajó, mely komoly vitákat generált a csapat tagjai között, hiszen mindenki elsőként szerette volna megkaparintani, hogy megcsodálhassa és megnyomkodhassa a csúcskészüléket. Persze mindnyájan alaposan szemügyre vettük, aztán összevetettük a véleményeket, hogy kinek hogyan tetszett a készülék.

A Galaxy Note 4 a Note családon belül a legjobb készüléké avanzsált, ami évekig a dél-koreai vállalat egyik legjobb készüléke lesz, ezt már most borítékolhatjuk. Mindig új tag érkezéskor a rajongó közönség fokozott vággyal várja már az új készüléket, de most mégis valami más volt a levegőben. Valahogy mintha mindenki érezte volna, hogy a Samsung most igazán odatette magát, és egy olyan készülékkel rukkolt elő a berlini IFA rendezvényen, melyre még a konkurencia kedvelői is kellő figyelmet fordítottak. Igaz, ami igaz, ez most tényleg brutál jó lett.

Érintésérzékeny kijelző ide vagy oda, a Note család alaptartozékaként szolgáló S Pen egyszerűen olyan érzéseket tud kiváltani a felhasználóktól, melytől egy idősebb apuka is pillanatok alatt képes gyerekké változik, akik minden új tárgyat aprólékosan elemezgetve fedez fel és sajátít el minden új információt róla. Az érintésérzékeny toll egyszerűen egy zseniális tartozéka a készüléknek, mely leginkább a PDA-s korszakot idézi fel bennünk, viszont valami egészen új irányból megközelítve.

Külső

Ha a Galaxy Note családot végignézzük, akkor minden egyes új modell érkezéskor mindig egyel nagyobb kijelzővel érkező variánst kaptak a rajongónk, azonban ez csupán a Galaxy Note 3-ig igaz. A Galaxy Note 4 megtartotta a korábbi generációs készüléknél használt 5,7 hüvelyket, azonban a korábbi Full HD (1920×1080 pixel) helyett immár egy Quad HD (2560×1440 pixel) felbontású Super AMOLED panel terpeszkedik a képernyőn, mely minden korábbinál élénkebb és élesebb képet biztosít.

Elemezzük még egy kicsit a kijelzőt és vegyünk egy másik eszközt az összehasonlítás végett. A 13 hüvelykes Retina MacBook Próban található panel felbontása 2560×1600 pixel. A Galaxy Note 4 pedig 5,7 hüvelyken jelenít meg 2560×1440 pixelt. Láthatjuk, hogy a 160 pixel szélességet levonva, a Note 4 több mint fele akkora méreten jeleníti meg ezt a felbontást.

Ennek köszönhetően egy extrém magas, mintegy 515 ppi-s képpontsűrűséget kapunk, ahol keresve se találnánk a kijelzőn pixelt. A kijelző 90% Adobe RGB színlefedettségű, a magas képpontsűrűségnek köszönhetően pedig 25%-kal jobb olvashatóságot nyújt Full HD felbontású társainál. Az újdonságok közé tartozik még az UV érzékelő is, melyet egyébként a világon elsőként nála helyeztek el.

A készülék egyébként rendkívül masszív lett és kézbe véve is biztos fogást biztosít a felhasználójának. Természetesen a Galaxy Note 4-et is számos töréstesztnek vetették már alá, sőt még a Samsung saját laborjában is kipróbálták a hajlítástesztet. Ezek alapján kiderült, hogy a jelenleg kapható készülékek között szinte a legerősebb lett a fémkeretnek és magnéziumháznak köszönhetően, aminek eredményeképp esze ágában sincs meghajolni a külső behatásokra.

Belső

Samsung legújabb zászlóshajójában a motorháztető alatt egy Snapdragon 805-ös processzor dolgozik, melyek négymagos és 2,7 Ghz-es órajelű egységek. A Galaxy Note 4-nek RAM-ból 3 GB-ból kell gazdálkodnia, mely bőven elég az alkalmazások kiszolgálására. Háttértárból 32 GB-tal rendelkezik, melyből nagyjából 24 használható fel alapértelmezetten. Ezt az értéket természetesen microSD kártyával feljebb tornázhatjuk.

A készülék hátoldalán egy 16 megapixeles optika foglal helyet, mely Smart OIS (optikai képstabilizátor) rendszerének köszönhetően kézből fotózva is élesebb és tisztább képet készíthetünk. Ez hasznos funkció az éjszakai fotózásnál, ahol a rossz fényviszonyok és kezünk remegése ellenére is elkerülhetjük az elmosódott képeket. A 3,7 megapixeles elülső kamera nagyobb látószögű lett és a F/1.9-es rekeszértéknek köszönhetően este is jobb szelfi fotók készülhetnek. Az exponálás történhet hangutasítással vagy a hátsó pulzusmérő megérintésével.

A képek mellett említésre méltó, hogy a készülék 4K-s videófelvételi lehetőséggel is kecsegtet. A videó minőségére kitérve, a 4K felbontású (3840 x 2160 pixel) videó 30 fps sebességű és 24 mbps tömörítésű, ami egy teljesen korrekt érték egy mobiltelefonba épített szenzornál. A 8 szoros digitális zoomot pedig videózás közben is használhatunk.

A Galaxy Note 4 kiemelkedő tulajdonságai közé tartozik a gyorstöltés funkció is, ami a készülék akkumulátorát 0-ról 50%-ra akár 30 perc alatt, míg 0-ról 100%-ra akár másfél óra alatt tölti fel. Ez 30%-kal gyorsabb, mint korábban. Az Ultra Power Saving üzemmód bekapcsolásával pedig a 15%-on lévő készülékünk akár 24 órás készenléti időre is képes.

A Note család különlegessége azonban kétségkívül az S Pen-ben rejlik. A Note család ékköveként számító S Pen igazi varázspálcaként szolgál hű felhasználójának. Elég csupán a kijelzőre írnunk valamit, amit az analizálást követően a program automatikusan karakterekké alakít. A gyerekeknek is igazi öröm lesz a használata, hiszen a rajzolás mellett egyéb extrákkal is kecsegtet, mint például az Akciójegyzet, Intelligens kijelölés, Képklip, Képernyőírás. A Galaxy Note 4 a korábbi 1024 helyett immár 2048 nyomáserősséget tud megkülönböztetni, ami igazán lenyűgöző.

A többablakos funkciónak köszönhetően a felhasználók számára több feladat párhuzamos elvégzését biztosítja az 5,7 hüvelykes kijelző. Az emberek maguk választhatják ki, hogyan nyissák meg alkalmazásokat, teljes, osztott, vagy felbukkanó képernyőben. Ráadásul egyetlen kézmozdulattal könnyedén megváltoztathatják az alkalmazások méretét és pozícióját is.

Verdikt

A Galaxy Note 4 méltó folytatása a Note családnak, ami a gyönyörű dizájn mellett számos újdonságokat is hoz a felhasználóknak. Az S Pen igazi multifunkciós eszközzé válik, amint kicsúsztatjuk a készülék aljából, a nagy képernyőnek köszönhetően pedig az eddigieknél szebb és nagyobb kijelzőn végezhetjük a feladatunkat. Aki egyszer is kézbe veszi a készüléket, az rögtön beleszeret. A Samsung ismét megmutatta számunkra, hogy igenis képes meglepni a rajongókat és olyan eszközt adnia kezükbe, mely hosszabb időn át hű társuk marad.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2 hozzászólás

  1. Kedves,mindig samsungom volt és nem döglött 1-2 éven belül,és legalább nem omlik össze a kamerája mint a sony-nak nem kapcsol le a képernyő mint az lg nem 4 ultrapixel mint a htc nem pár órát bír az akku mint a iphone …soroljam

Szólj hozzá