Leteszteltük a Samsung Galaxy Tab S 10.5-öt

0 4,696

Bátran kijelenthetjük, hogy jelentős változás történt az utóbbi időben a táblagépek piacán, ami teljesen megreformálta a felhasználók tartalomfogyasztási szokásait. A notebookok és a mobilkészülékek közé pozicionált eszközöknek igaz kellett egy bő 3-4 év mire minden teljesen kiforrott és az emberek is kezdték szép lassan befogadni és kipróbálni, hogy milyen új lehetőségeket adnak számukra.

Steve Jobs mikor 2010 elején lerántotta a leplet legújabb fejlesztéséről, az Apple cég által gyártott táblagépről, még szerintem ő maga sem tudta, hogy mekkora utat fog bejárni ez a kategória és milyen sikereket ér majd el az évek során. Az első iPad debütálása után attól volt hangos a külföldi és a hazai sajtó egyaránt, hogy egy olyan termékkel sikerült előállniuk, ami már akkor bukásnak volt ítélve és a kutya se fogja megvenni. Az emberek egyszerűen nem tudták hová elhelyezni, hiszen ha a mobilkészülékük már nem volt elegendő a munkavégzésükhöz, akkor a notebook készülékükön folytatták teendőiket.

A nagyobb képernyővel kecsegtető táblagépek akkoriban tényleg csupán a kényelmesebb webezésre, filmek és videók nézésére, digitális könyvek olvasására volt leginkább használható. Az első tulajdonosok már akkor imádták, de a többiek még mindig ódzkodtak a megvásárlásától. Később a konkurens gyártók is hadba szálltak és beindult a táblagépek forradalma. A kínálatban később a képernyőméretek széles skálája közül is lehetett választani, így akik esetleg túl nagynak érezték a 9,7 hüvelykes képernyőt, azok a kisebb variánsok közül is válogathattak.

Az Apple mellett a Samsung volt az a cég, aki igazi vetélytársként indult harcba. Több különböző méretű és hardverű készülékkel csalogatta vásárlóit több-kevesebb sikerrel. A táblagépek idővel erősebbek lettek, illetve megjelent a több ablakos mód, amivel már szinte teljesen ki lehetett váltani a notebookokat, hiszen olyan dolgokat is elvégezhettünk a tableten, amiket korábban nem. Nem is olyan régen több gyártó, köztük a Sony és a Samsung is bejelentette, hogy a táblagépek nyomására leállítják a notebook részlegüket, mert egyszerűen annyira átvették már a hatalmat ezek a készülékek, hogy nem profitálnak a laptop eladásokból.

Az ok teljesen érhető is, hiszen számos érv szól a táblagépek mellett. Egyrészt ezek a készülékek jóval kedvezőbb árfekvésűek, ami szerintem a legfontosabb tényező a vásárlásnál, emellett könnyebb magunkkal vinnünk és persze a súlyuk is könnyebb. A harmadik jelentős érv pedig az üzemidő. Míg a legtöbb notebook maximum 2-3 órás készenléti időt képes produkálni – eltekintve a csúcstartó 9-10 órás MacBookoktól és az Asus üdvöskéitől – a tabletek legtöbbjét egy bő 7-9 óráig tudjuk használni. A különböző billentyűzetes kiegészítőkről nem is beszélve, amivel már tényleg komplett notebooká avanzsálhat.

Samsung Galaxy Tab S 10.5

A napokban sikerült megkaparintanunk a Samsung Galaxy Tab S 10.5 táblagépet, amiről megosztanánk veletek is a véleményünket.

De mindenekelőtt ugorjunk vissza az időbe, vagyis 2014 júniusába, amikor is a Samsung a nagyközönség előtt is bemutatta legújabb fejlesztését, a Galaxy Tab S családot, amiből rögtön 2 variánssal rukkolt elő: egy 8,4 és egy 10,5 hüvelykes képernyővel rendelkező modellel. Mindkét készülék Super AMOLED technológiás panellel van felvértezve, ami tényleg szemet gyönyörködtető színvilágot biztosít. És ez nem csupán marketingszöveg, tényleg korunk egyik legjobb kijelzőjével felszerelt táblagépnek titulálják a külföldi szaklapok és a szakavatottak, sőt van, aki szerint még az iPad-ét is lepipálja.

Külső

Ahogy korábban említettük, hozzánk a 10,5 hüvelykes Galaxy Tab S került. Ennek egyébként kiváltképp örültünk, hiszen mi még mindig úgy gondoljuk, hogy a 10 hüvelyk környéki tabletek az ideális táblagépek minden tevékenységünk kiszolgálására. Mondjuk is miért gondoljuk így.

Nézzük az általánosságot és tegyük fel van egy 5 hüvelykes telefonunk, illetve egy 15 hüvelykes notebook készülékünk, akkor ha a kettő mellé szeretnénk egy harmadik készüléket is vásárolni, akkor a legideálisabb egy 10 hüvelykes tablet lenne, ami kijelzőméretileg pont az előbb említett két eszköz közé esik.Így telefonálásra, SMS-ezesére, chatelésre, stb ott a mobilunk, míg a táblagépen kényelmesen tudunk szörfölni a weben és videót nézegetni, ám ha komolyabb munkára van szükségünk, amire már kevés a táblagép (például egy Photoshop vagy videószerkesztés), arra pedig ott a notebookunk.

A Galaxy Tab S amellett, hogy ekkora képernyővel rendelkezik, meglepően vékony és könnyű készülék. A táblagép mindössze 465 gramm (a 8,4 hüvelykes 294 gramm) és csupán 6,6 mm vékony. A dizájn hozza a Samsungtól elvárt prémium kategóriát, a készüléket nagyon jó kézbe venni, a szélei nem vágják az ember kezét. A hátlap annak ellenére, hogy polikarbonát, mégis gumiszerű érzést kelt, aminek köszönhetően biztos fogást biztosít és akár combunkra helyezve sem csúszkál el.

A tablet jobb oldalán találjuk a micro-USB csatlakozót, illetve a microSD káryta bemenetet, plusz a jobb oldali hangszórót. A bal oldalt foglal helyet a másik hangszóró, illetve ide kell a fülhallgatónk jack-dugóját is bedugnunk. A készülék tetején található a bekapcsoló- és a hangerőszabályzó gomb, sőt középen egy infra szenzor is figyel. A készüléket körbefogó fém keret a fehér Galaxy Tab S esetén bronz színű.

A táblagép hátlapján középen a felső részen foglal helyet a kamera, illetve a LED villanó. A legszembetűnőbb dolog azonban a hátlap két oldalán található kör alakú benyomható panel, amire elsőre azt hihetnénk, hogy valami funkciógombok, azonban nem, ezek a készülékhez csatlakoztatható tokok hozzákapcsolására szolgálnak.

Kijelző

A Galaxy Tab S ahogy korábban említettük Super AMOLED panellel érkezik, ami 2560×1600 pixel felbontású. A Super AMOLED technológiának köszönhetően a kijelző olyan színeket reprodukál, melyek szinte 100 százalékosan megfelelnek a természetes színeknek, így a tartalmak valódi színeit élvezhetjük a megjelenítőn. Egyesek szerint a táblagépek piacon a Galaxy Tab S büszkélkedhet a legjobb kijelzővel.

Belső

A motorháztető alatt egy Exynos 5 Octa-Core processzor dolgozik, mely egy négymagos 1.9 Ghz + egy négymagos 1.3 Ghz órajelű egységet takar. RAM-ból a tabletnek 3 GB-ból kell gazdálkodnia, ami minden alkalmazás igényét kielégíti. A Galaxy Tab S háttértára 16 GB, ám ez microSD kártyával tovább bővíthető egészen 128 GB-ig.

Ezek persze a szimpla száraz adatok, amit mindenki jól tud, hogy csupán iránymutatóak. Ennek ellenére a Galaxy Tab S tényleg rezzenéstelenül végzi a háttérben a folyamatokat és szinte minden alkalmazás pöcre indul. Komolyabb grafikai elemekkel megspékelt játékok sem izzasztják meg a vasat, így még a vérbeli gamer felhasználóknak is igen kecsegtető készülék lehet. Egy Real Racinget vagy egy komolyabb Modern Combatot ekkora kijelzőn játszani isteni.

A táblagépek 8 megapixeles optikával érkeznek az előlapon pedig 2,1 megapixeles lencse biztosítja a tökéletes szelfik készítését – persze aki nem szégyenlős egy ekkora készülékkel fotóznia magát. A LED villanónak köszönhetően pedig rossz fényviszonyok között is kellően világos fényképeket exponálhatunk.

A képekkel összeségében nem voltak gondok, kellő kontrasztarányú és színtelítettségű fotókat lőhetünk a hátlapi kamerával. Funkciókból is kapunk bőven: kép- és videóstabilizálás, sorozatfelvétel, arcészlelés, időzítő és ezenkívül számos szűrőt is alkalmazhatunk. Az optika Full HD (1920×1080 pixel) felbontású videók rögzítésére alkalmas, mely nem csak a hátlapi, hanem az előlapi kamerára is érvényes.

Szoftver, extrák

A Samsung Galaxy Tab S az Android 4.4.2-es verzióját futtatja a Galaxy S5-ből ismert TouchWiz felülettel megspékelve. A rendszerhez a Samsung szeret apró hasznos alkalmazásokat is becsomagolni, ilyenek például a Papergarden, Professional pack, Multi-user mode, Sidesync 3.0, S-Note, S Translator, stb, de ezenkívül még ingyenesen beszerezhetünk pár hasznos appot.

A Galaxy Tab S biztonsági szempontból is megfelel a kritériumoknak, hiszen ez a készülék is már ujjlenyomat-olvasóval érkezik. Az ujjlenyomat szenzor a készülék Home gombján van. Érdekesség, hogy a Multi felhasználó módban a család több tagjainak az ujjlenyomatát lehet regisztrálni, így a különböző felhasználói profilokhoz az adott személy ujjlenyomatát társíthatjuk.

A SideSync 3.0 telepítésével A Galaxy Tab S kijelzőjén könnyedén megjeleníthetjük okostelefonunk tartalmait, adatokat tölthetünk át vagy szöveget illeszthetünk be. Sőt még hívásokat is fogadhatunk és indíthatsz a Tab S-en keresztül. A hívás továbbítás jelenleg csupán a Galaxy S5 készülékkel működik, ám a lista folyamatosan frissül majd a későbbiekben.

A Galaxy Tab S egyik legpraktikusabb funkciója, a Multi ablak, aminek segítségével könnyedén végezhetünk több feladatot a kijelzőn. Feljegyzéseket készíthetünk, miközben videót nézünk vagy szörfözünk a neten. Az LTE modellen pedig akár hívásokat is indíthatunk és fogadhatunk, miközben a háttérben egyéb tevékenység folytatására is lehetőség van. Az ablakok megosztásához pedig csupán suhintanunk kell egyet a képernyőn a jobb oldalról balra, ekkor pedig előugrik az alkalmazások listája.

A dél-koreai óriás természetesen a család kisebb tagjaira is gondolt, melynek eredményeképp született meg a Gyerek mód. Ez az üzemmódban szórakoztató, biztonságos tartalmat kínál a gyerekek számára. Néhány egyszerű lépéssel engedélyezhetjük vagy korlátozhatjuk az eszközön tárolt alkalmazásokat és médiatartalom hozzáférést.

Ez az üzemmód egyébként zseniális. Egy teljesen új felületet hoz létre a gyerkőcök számára, melyben egyrészt az ikonok is teljesen újra lettek rajzolva, de még maga az alkalmazás is. Például Gyerek módban a fényképező teljesen új felületet kap. Külön extrákat is effektezhetnek a képekre, mint például napszemüveg, sapka és egyéb kiegészítők.

A hangrögzítő szintén egy szenzációs dobás: a lurkók a mikrofon segítségével felvehetik amit mondanak vagy énekelnek és ezután kezdődik csak a móka. A visszajátszásnál külön sebességgel és hangszínnel hallgathatjuk vissza, mint például robot, hélium, stb. Ezenkívül még egy fantasztikus rajztábla is rendelkezésünkre áll.

Összegzés

Azt bátran kijelenthetjük, hogy a tabletek piaca napjainkban már nagyon zsúfolt, hatalmas a kínálat, ám a Galaxy Tab S-nek sikerül kitűnnie a tömegből! Véleményünk szerint ehhez egy remek ár/érték arány társul. A Galaxy Tab S minden bizonnyal sokáig hű társunk lesz.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá