Megérkezett az Android 5.0 Lollipop

0 3,951

Eljött a várva várt pillanat, és a mai nap folyamán a Google lerántotta a leplet a mobil operációs rendszere legújabb verziójáról! A korábbi találgatások beigazolódtak és az eddig Android L kódnéven emlegetett rendszer immár hivatalosan is megkapta a legújabb édességnevet, a Lollipopot.

Az Android Lollipop szlogenje a “Be Together, Not The Same“, azaz magyarra fordítva “Legyünk együtt, ne egyformák“. A cég már most megkezdte a promóciós videói terjesztését, melyben Android robotra hasonlító emberek, közösen egy hatalmas buliban vesznek részt. A Google szerint jó dolgok csak akkor történnek, ha mindenki meg van hívva, utalva ezzel az Android-felhasználók sokszínűségére.

Mikor a legelső Android verzió megszületett a vállalat elképzelése egy olyan egységes nyílt forrású operációs rendszer megalkotása volt, amit szerettek volna a lehető legtöbb eszközön viszontlátni. A mai napon bátran kijelenthetjük, hogy a cég elérte célját, hiszen a termékek legszélesebb skáláján megtalálható az Android operációs rendszer. A platform folyamatosan fejlődött és napjainkban már nemcsak mobilkészülékeken, hanem táblagépeken, sőt már okosórán is megtalálható.

A Google – ahogy korábban említettük -, szeretné, ha mindenki részt venne ebben a buliban. Ennek érdekében a legolcsóbb mobilkészülékektől kezdve a prémium szegmensben található okostelefonokon is visszaköszön a rendszer, kontinenstől, országtól, nemtől, vallástól, bőrszíntől függetlenül mindenki megismerheti az élményt. Több kezdeményezés is született már a rendszer népszerűsítése és elterjedése érdekében. Legutóbb Indiában debütált az Android One kedvezőbb árfekvésű készülék, hogy azok is bekapcsolódhassanak, akik még nincsenek online.

Csatlakozz a buliba: Itt az Android Lollipop

Ahogy a Google I/O konferencián már bemutatásra került, a Lollipop a legnagyobb Android frissítés, mely több mint 5000 új API-t hoz a fejlesztőknek. A Lollipop úgy lett fejlesztve, hogy a lehető legtöbb eszközre optimalizálva legyen. Az ökoszisztéma még jobban fejlődött: ha az egyik készülékeden befejezed a munkádat, akkor a másik készüléken ott folytathatod, ahol abbahagytad. A képernyőméret ezentúl nem okoz majd gondot, hiszen ugyanaz az ismerős felület vár majd a másik kijelzőn is. A Material Designnak köszönhetően az új elemek jobban, letisztultabban néznek ki a kijelzőn mint eddig bármi más.

Az Android Lollipop első körben a Motorola által fejlesztett 6 hüvelykes Quad HD kijelzős Nexus 6-on, illetve a Nexus 9 táblagépen jelenik meg először, mely november elején kerül a boltok polcaira, de már október 17-től előrendelhető. Később pedig érkezik majd a többi készülékre is.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá