Jelentősen csökken a Samsung profitja

0 599

A Samsung közel 60%-os profitvesztést prognosztizál a harmadik negyedéves eredményeire, ami nagyjából 4 milliárd dollárt jelent, mely jelentős visszaesés a tavalyi év azonos időszakában elért eredményéhez képest.

A csökkenés egyik okozója az Apple frissen elrajtolt legújabb generációs iPhone készüléke, mely immár a phablet kategóriára vágyó vásárlóknak nyújt egy alternatívát a Samsung mobilokkal szemben. A másik jelentős érv pedig a kínai okostelefonok folyamatos térnyerése, melyek hasonló specifikációkkal rendelkező készülékeiket sokkal kedvezőbb áron dobják piacra. Harmadrészt pedig a megnövekedett marketingköltségek is jelentősen befolyásolják a profit csökkenését.

A dél-koreai óriás működési nyereségének csaknem 70%-a a mobilkészülékek eladásából folyik be. A Samsung piaci részesedése 25%, mellyel a dobogó első helyén foglal helyet, őt követi az Apple mintegy 12%-kal, de a Huawei, Lenovo és az LG is egyre nagyobb szeletet követelnek maguknak.

Annak ellenére, hogy a mobil szegmens csalódást okoz a befektetőknek, a Samsung egyéb területei, mint például a félvezetők divizíója folyamatos növekedést mutat. Memóriarészlegük a világon minden versenytársat maga mögé utasít. A DRAM eladásokat 15 éve tartják első helyen, 2006-ban pedig elérték, hogy 14 egymást követő évben ők voltak a világ vezető memóriachip gyártója.

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, a cég mintegy 14,7 milliárd dollárért tervezi megépíteni legújabb és egyben legnagyobb beruházású chipgyárát, melyhez nagy reményeket fűz. Piaci elemzők szerint a Samsung 25 százalékkal növelheti majd a termelését.

A Samsung jelenleg az Apple iPhone 6 és Plus készülékeiben található A8-as processzor mintegy 30 százalékáért felel, a maradék 70%-ot pedig a TSMC állítja elő. A következő iPhone készülékekbe pedig nagy esély van rá, hogy ebből a szeletből nagyobbat tud majd szakítani köszönhetően a cég új A9-es chipjének, melyről nemrég rántotta le a leplet. Ez már 14nm-es gyártástechnológiával készülne, ami jóval energiatakarékosabb és gyorsabb processzorokat eredményezne, amire az Apple is felfigyelhet.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá