Elképesztő összegért épít chipgyárat a Samsung

0 1,297

A dél-koreai óriás egy hatalmas fába vágta fejszéjét: mintegy 14,7 milliárd dollárért tervezi megépíteni legújabb és egyben legnagyobb beruházású chipgyárát. Hogy mit fognak termelni, arról pontosabb információt még nem közölt a Samsung, de iparági források szerint DRAM memória áramköröket készítenek majd.

Az új gyár elhelyezkedésileg Dél-Koreában épül majd fel, 75 kilométerre a fővárostól, Pyeongtaekben, ahol mintegy 150 ezer embernek kínál majd munkalehetőséget, ami település lakosságának egyharmadát teszi ki. Az új félvezetőgyár hatalmas lesz és egyben minden idők legdrágább költségvetésűje is. A Samsung Electronics ezidáig még soha nem költött ekkora összeget egyetlen gyára felépítésére sem. Minden bizonnyal nagy reményeket fűz hozzá, így egyrészt érhető a jelentős kiadású beruházása.

A Samsung kétségkívül az egyik legnagyobb piaci szereplő mobilos fronton, ám az okostelefonok területén egyre több szereplő jelenik meg, melynek következtében az üzletágának a növekedése kezd lassulni. A folyamatosan verseny pedig a cég profitjának csökkenését eredményezi. Ebben a helyzetben a Samsung egy olyan ág megerősítését vette célba, melyben a cég évek óta építkezik.

A tavalyi évben a DRAM áramkörök piacán a cég 36,2%-os részesedéssel rendelkezett, ami bár a két évvel ezelőtti 41 százalékhoz képes csökkenés, viszont ha az új gyár kifejezetten a DRAM gyártásra koncentrál majd, akkor piaci elemzők szerint a Samsung 25 százalékkal növelheti termelését. Ezért fektet tehát a cég ennyi pénzt a félvezetőiparba. Az új gyár felépítése viszont csak 2 év múlva készül el, esetleg kitolódhat 2018 elejére is.

Egy másik felvetés pedig a processzorgyártásra tér ki. A Samsung jelenleg az Apple iPhone 6 és Plus készülékeiben található A8-as processzor mintegy 30 százalékáért felel, a maradék 70%-ot pedig a TSMC állítja elő. A hírek szerint viszont a következő generiációs chip, az A9 egy új, 14nm-es gyártástechnológiával készülne, mely 35%-kal energiatakarékosabb és 20%-kal gyorsabb processzorokat eredményezne a korábbi generációhoz képest. Kim Ki-nam, a Samsung félvezető üzletágának vezetője elmondása szerint jelenleg ők az elsők ebben a technológiában és az Apple-lel való üzletkötés után ezzel jelentősen fellendülnének a bevételeik.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá