Leteszteltük a Samsung gyönyörű, fémkeretes csúcstelefonját

4 10,482

A Samsung idén meglépte azt, amire milliók vártak: egy olyan okostelefonnal rukkolt elő, amit egy gyémánt csiszolású fémváz fog körül. A szerkesztőség legnagyobb örömére hozzánk is eljutott a gyönyörűség, amire rögtön rávetve magunkat górcső alá is vettünk.

Eddig sok kritika érte a dél-koreai vállalatot a felső kategóriás mobilkészülékei anyaghasználata miatt. Nem volt mindenki megelégedve a műanyag házzal, mely sok esetben fél év után elkezdett elszíneződni, a műanyag keret pedig lepattogni, ami persze egyáltalán nem keltette azt a luxusérzetet és prémium kategóriát. A felháborodás egyrészt érhető is volt, mert a felhasználók egy anyagfelépítésben is minőségi készüléket várnának el a pénzükért, ami több évig is hű szolgálatot tesz.

A gyártó felismerve a helyzetet idén egy olyan okostelefonnal állt elő, amilyen eddig még nem volt megtalálható a repertoárban. A nyáron bemutatott Galaxy Alpha véleményen szerint eddig a legmasszívabb készüléke a vállalatnak és a prémium szegmensben is előkelő helyet kap majd, amire a konkurencia is felfigyel. A Samsung első fémvázas készüléke kézbe véve nagyon kellemes és szilárd fogást biztosít, tényleg nagyon jó kézben tartani és a szélek nem vágják az ember kezét. Nem recseg, nem ropog, eszméletlen jó lett, tényleg.

Külső

A mattos fémváz, mely a széleinél precízen le csiszolva hézagmentesen fut körbe a készülék körül. Első ránézésre az iPhone 5 jutott eszembe, amelynél ugyanígy lecsiszolták a széleket és a készülék felső és alsó részén lévő két fehér csík is rá emlékeztet. Első kézbevételnél a felhasználó szinte rögtön a vázat kezdi el szemlélni, annyira gyönyörű. A telefon két oldalán pedig enyhén besüllyed a váz, hogy a hangerőgombok és a bekapcsológomb (amik szintén fémből vannak) egy síkba legyenek a vázzal. Erre csak a cikk írásakor jöttem rá, mert elsőre úgy gondoltam, ez a dizájn része, azonban sík felületre helyezve valóban megáll a készülék az oldalán.

Az ultravékony hátlapnak köszönhetően nem kopog a telefon és bár anyagát tekintve ez maradt polikarbonát, gumis érzést kelt és rendkívül jól megtapad az ember kezében. A hátlapon található még egy fémes Samsung felirat, illetve lepattintani a bal felső oldalon tudjuk. Ehhez viszont lehet, hogy esetenként egy puha kés segítsége kell, mert körmünkkel nem biztos, hogy be tudunk a réshez nyúlni, mert annyira szorosan illeszkedik a készülékhez.

A Samsung Galaxy Alpha a középutat választotta kijelzőméret terén, nem kívánt belépni az 5 colos okoskészülékék sorába. A telefon egy 4,7 hüvelykes Super AMOLED panelt kapott, ami nem Full HD, hanem csupán HD (1280 x 720) felbontású, viszont 312 PPI pixelsűrűségű, ily módon nem kell félni attól, hogy túlságosan is észrevehetőek a pixelek.

A betekintési szög és kontrasztarány észveszejtő. A fekete szín a képernyőn olyan fekete, hogy maximális fényerőn egy teljesen fekete szín megjelenítésénél nem tudtam különbséget tenni a bekapcsolt kijelző és a kikapcsolt kijelző között. Egy gyors kijelzőtesztet is csináltam, ahol a színárnyalatot, kontrasztot lehetett tesztelni, és azt kell mondanom, hogy tökéletesen megfelelt minden kritériumnak. Valósághűen adja vissza a színeket a kijelző. Erről már első bekapcsoláskor is megbizonyosodhatunk, mikor a Samsung alapértelmezett hátterét megpillantjuk.

A Galaxy S5-tel ellentétben a Galaxy Alpha nem kapta meg az IP67-es besorolást, tehát nem por- és vízálló. Bár tényleg nagyon egyben van a készülék és azt gondolhatnánk, hogy minden külső hatásnak ellenáll, a fürdetést és búvárkodás egyelőre kerüljük.

Belső

A vadonatúj fémvázas telefon nem csak külsőre impozáns, de belül is olyan hardverelemeket kapott, ami miatt egyáltalán nem kell szégyenkeznie. A készülékbe a jelenleg elérhető legkorszerűbb dolgokat pakolták bele. Ujjlenyomat-olvasót és pulzusmérőt természetesen most is kapunk.

Az operációs rendszert egy 8 magos Exynos 5 Octa 5430 hajtja meg, melyből négy 1,8 GHz-en (Cortex-A15) és négy 1,3 GHz-en (Cortex-A7) ketyeg. Ezek közül az utóbbi az energiatakarékosabb, aminek köszönhetően kíméli az erőforrásokat, így nem meríti annyira az akkumulátort. Az energiaigényesebb feladatokhoz pedig csatlakozik a Cortex család nagyobb testvére, hogy együtt küzdjenek meg a folyamatokkal és gördülékenyebbé, produktivitás növelőbbé tegyék tevékenységünket.

A Galaxy Alpha RAM-ból 2 GB-ot kapott, belső tárhelyből viszont 32 GB-ot, amiből alapesetben nagyjából 25 GB használható fel. Most jön viszont a feketeleves: sajnos a telefonból kimaradt a microSD kártya bővítési lehetőség, így csupán a 25 GB-ból vagyunk kénytelenek gazdálkodni. Persze a felhőben lévő tárolás elterjedésének következtében szerintünk bőven elég ez a tárhely a zenéinknek, képeinknek, videóinknak és dokumentumainknak.

A telefon energiaellátásáért egy 1860 mAh-s akkumulátor felelős, ami elsőre csekélynek tűnhet, viszont a teszt alatt ez az adat nem adott okot az aggodalomra, mert egy napig bőven kibírta, úgy hogy nem változtattunk a napi ritmusunkon. Interneteztünk, emaileztünk, telefonáltunk, hallgattunk egy kis zenét és pár fotót is lőttünk napközben, majd este a töltőre helyeztük és reggel újult erővel várt minket a drágaság.

Kamera

A Galaxy Alphánál valamiért nem a Galaxy S5-ben is használt 16 megapixeles optikát tették, hanem a készülék egy 12 megapixeles CMOS szenzort kapott, ami persze minőségre nem múlja annyira alul nagyobb optikával ellátott testvéreit. A szelfiek készítéséhez elől pedig egy 2.1 megapixeles lencse csücsül.

Kamerabeállításokból a felhasználó minden jóval el van látva. HDR, arcfelismerés, szép arc funkció vagy akár a virtuális séta mód. A képstabilizálásnak köszönhetően az eszköz automatikusan észleli a rossz fényviszonyokat és ennek megfelelően állítja be a fényképezőt, aminek eredményeképp fényesebb és tisztább képeket készíthetünk vaku nélkül.

Az egyik érdekes funkció például a szelektív fókusz, amivel kiemelhetjük az objektumokat a háttérhez képest. Ekkor a szoftver érzékeli a legközelebbi tárgyat, ahová fókuszáltunk, majd maszkolja és elmossa még jobban a hátteret. A funkció a gyakorlatban felemásan szuperált, volt amikor szépen, észrevehetetlenül csinálta meg mindezt, de volt, amikor nagyon látszódott az elmosás.

A videórögzítés egyik fontos újdonsága, hogy akár Ultra HD (3840 x 2160) filmeket is készíthetünk. A 4K videózás közben viszont pár funkció nem érhető el, mint például a videoeffektek, a két kamera üzemmód vagy a videórögzítés közbeni fényképezés. Fontos megjegyezni, hogy a 4K-s videórögzítés 4 percre van korlátozva, azaz egy felvétel maximális hossza 4 perc lehet. Míg Full HD-ban 60 fps-sel rögzíthetünk, addig Ultra HD-n ez 30 fps.

Szoftver, extrák

Az készülék a 4.4.4-es Android rendszerrel érkezik a legújabb TouchWiz társaságában. Az ugye nem is kérdés, hogy a 8 mag jelenlétében a rendszer olyan szépen hasít, mint annak a rendje. Az alkalmazások megnyitásánál a másodperc töredéke alatt már a kínálatok között találjuk magunkat.

Az újdonságok közé tartozik a My Magazine, ahol alapértelmezetten a művészet, üzlet, sport, fotó és napi hírekről értesülhetünk. Ezt személyre is szabhatjuk, hogy milyen témájú hírek érdekelnek minket, így azután csak az olyan híreket fogja a felhasználónak kidobni. Ha szeretnénk akár közösségi fiókokat is hozzárendelhetünk, mint például Twitter, YouTube, Tumblr, Flickr, stb. A Facebook viszont kimaradt a repertoárból.

Említésre méltó még az intelligens képernyőzár, mely folyamatosan követve szemünk aktivitását, addig nem engedi elsötétíteni a képernyőt, amíg felhasználója a tartalmat nézi rajta. A rámutatás funkcióval pedig elég csak a képernyő felé helyezni ujjbegyünket, amivel újabb opciókat varázsolhatunk elő, mint például egy album előnézetét ennek segítségével megtekinthetjük.

Az Energiatakarékosságnál két opció közül választhatunk: egy sima és egy ultra módot. A normál verzióval mi magunk szabhatjuk testre, hogy mely folyamatokat szeretnénk korlátozni, illetve bekapcsolhatjuk a fekete-fehér módot. Az ultratakarékos üzemmódban azonban a rendszer automatikusan szürkeárnyalatosba kapcsol és minden olyan folyamatot kikapcsol, amit szükségtelen energiazabálónak tekint.

A Blokkolás üzemmódban pedig elzárhatjuk magunkat a külvilágtól, ekkor nem tudnak minket elérni majd, illetve az értesítéseket is kikapcsolhatjuk így. Persze beállíthatjuk azt, hogy vész esetén azért elérjenek minket. Ehhez a névjegyzékből hozzáadhatunk kontaktokat, illetve azt is beállíthatjuk, hogy az ugyanarról a számról történő hívás esetén kicsörögjön a készülék.

A Galaxy Alpha is megkapta az ujjlenyomat-olvasót, így a képernyő feloldását akár ujjbegyünk segítségével is véghezvihetjük. Az NFC integrációnak köszönhetően pedig az ujjlenyomatunk azonosításával is jóváhagyhatjuk a tranzakciót egy fizetésnél.

Összegzés

A Samsung Galaxy Alpha véleményem szerint egy nagyon elegáns megjelenésű és teljesítményét tekintve a csúcskészülékek szegmensében helyet foglaló okostelefon. A fémváznak köszönhetően kellően masszív és nagyon jó kézbe venni. Két kompromisszumot lehet csak megemlíteni: a kijelző felbontását, illetve a microSD bővíthetőség hiányát. A Galaxy Alpha 200 ezer forintos áron került forgalomba, míg a Galaxy S5 jelenleg 10 ezer forinttal olcsóbban megvásárolható és cserébe 5 hüvelykes FullHD kijelzőt, 16 megapixeles kamerát, por- és vízállóságot, microSD bővíthetőséget kapunk, viszont fémváz helyett műanyagot.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Értékelés
Dizájn - 85 %
Minőség - 80 %
Tudás - 80 %
Ár/érték arány - 70 %

4 hozzászólás

  1. Máris szedem össze magam,és rohanok 2 darabot vásárolni: egyet hétköznapra, egyet ünnepnapra.

  2. Nem győzött meg! :) A wp telefonom fele árért ugyan ezt , de inkább többet tud. Az aku idő több mint a duplája, a kamerája, és az azzal készült képek minősége, utolérhetetlen a Samsung számára. Felhasználhatósága pedig nem csak a hétköznapi embernek, hanem akár vállalti, akár üzleti felhasználásra is kiváló! Az operációs rendszerről nem nyitnék vitát, de megjegyzem, szép pillanat volt az életemben, amikor megszabadultam az androidos telefonomtól. (az sem alsó kategóriás volt) Elfogadom, hogy csúcs telefon, de ennyiért egy kicsit túlzásnak tartom.

Szólj hozzá