Kicsi a bors, de erős: leteszteltük a Samsung Galaxy S5 minit

0 4,502

Ahogy már megszokhattunk, a Samsung csúcskészülékéből is elkészült az idei “mini” változat, mely a nagyobb testvérével hasonlóan szintén megkapta például a pulzusmérőt, az ultratakarékos üzemmódot vagy akár az ujjlenyomat-olvasót. Sikerült nekünk is kézhez kapnunk, hogy górcső alá vegyük a Samsung legújabb mini harcosát.

A dél-koreai vállalat előszőr a Galaxy S III-nál érezte, hogy a piac bizony vágyik a kisebb méretű készülékekre, amit azzal a fejlesztéssel hoztak meg, hogy előrukkoltak a csúcskészülék kisebb változatával, a Galaxy S III minivel. A 3. generációs Galaxy S 4,8 hüvelykes kijelzője helyett így egy 4 hüvelykes kijelzőt kapott a mini változat, aminek a hölgy vásárlók rögtön meg is örültek, hiszen a kezükbe lássuk be tényleg hatalmas egy majdnem 5 hüvelykes készülék.

Ezzel a csapással a szerelmespárok szívébe is belopta magát a cég, hiszen a férfiak a Galaxy S III-as megvásárlása után rögtön meg is lephették kedvesüket a “mini” variánssal, a szolgáltatások és a funkciók házon belüli felhasználásának örömére. Annak ellenére, hogy a kisebb változat specifikációi szerényebbek voltak, ugyanúgy egy szerethető készükké váltak.

A mini sorozat ugyanolyan fejlődésen ment keresztül mint bármilyen más elektronikai termék és véleményünk szerint a széria harmadik tagja, a Galaxy S5 mini érett azzá a készülékké, mely nem sokban marad el nagyobb testvérétől és igazán nem is kell szégyenkeznie semmi miatt, hiszen sok esetben a konkurensek legfrissebb készülékei előtt jár.

Külső

A Galaxy S5 mini a nagy testvér jegyeit hordozza magában, ugyanazt a formát kapjuk kompakt kivitelben. A készülék szélei csupán a fémet imitálják, így ezzel még várnunk kell, jelenleg eddig csak a Galaxy Alpha fémházas csak. Azt viszont meg kell hagyni, hogy eddig ez a legszebb “mini” készülék, amivel találkoztunk.

A telefon hátulja annak ellenére, hogy műanyag, tapintásra viszont igen kellemes érzést biztosít és nem csúszik ki a kezünkből. A hátlapon találunk egy 8 megapixeles optikát, ami bár csupán fele a nagytesóénál, viszont nem mindig a méret a lényeg – akár az iPhone 6-nál, ahol szintén maradtak a 8 megapixeles lencsénél, viszont a szenzoron finomítottak. A képminőségben nem lehet okunk a panaszra. Ez alatt találjuk a LED villanót, illetve a pulzusmérőt, mely piros fény kibocsájtásával olvassa be az ujjunkról a pulzusunkat.

A készülék elől egy 4,5 hüvelykes, 720 x 1280 pixeles Super AMOLED megjelenítőt kapott. A pixelsűrűség 326 ppi-s, tehát tűélesen láthatjuk a tartalmakat. A karcolások ellen a Gorilla Glass 3 felelőlős, ami megvédi a készüléket a sérülésektől. IP67 védettségnek köszönhetően pedig a por és a víz ellen is biztosítva van.

Belső

A folyamatokért felelős hardver idén nem a Snapdragon, hanem a saját fejlesztésű Exynos 3470 lett. A processzor órajele 1,4 Ghz, magjainak száma pedig 4. RAM-ból 1,5 GB-ot kapunk, belső tárhelyből pedig 16 GB-ot. A készüléket maximum 64 GB-os microSD-vel bővíthetjük még tovább.

Az almások mindig azzal bántják az Androidosokat, hogy akadozik az egész redszer, amitől élvezhetetlen lesz az egyébként gyönyörű készülékházú telefon. Most megnyugtatunk mindenkit, a Galaxy S5 mini rezzenéstelenül végzi háttérben a folyamatokat, a rendszer sebessége tökéletes, minden érintésre egyből reagál, nem akadozik a lapozgatás, a programok elindítása. Még több alkalmazás egyidejű futtatása esetében sem.

Szoftver és funkciók

Az operációs rendszer az Android 4.4.2, melyhez a TouchWiz felület társul. A főmenü 4 x 5 ikonos felépítésű, oldalakból pedig maximum 7-et tudunk létrehozni, a lapozási animációk pedig további effektekkel díszíthető.

A funkciók között találjuk például az intelligens képernyőzárat, mely figyeli szemünk mozgását és addig nem engedi lezárni/elsötétíteni a kijelzőt, míg azt nézzük. A rámutatás funkcióval pedig elég csak a képernyő felé helyezni ujjbegyünket, amivel újabb opciókat varázsolhatunk elő, mint például egy album előnézetét ennek segítségével megtekinthetjük.

Az S csomagok közül kapunk S Keresőt, S Tervezőt, S Voice-t, ami még mindig nincs honosítva, S Health, ahol megtaláljuk a fitness funkciókat, mint például a lépésszámláló, pulzusszám, testsúly. A Gear 2-es okosóra segítségével pedig folyamatosan szinkronba tud lenni a Galaxy S5 mini, és az S Health alkalmazásban rögtön meg is tekinthetjük a legfrissebb adatokat. Mi magunk is megadhatunk adatokat, például az elfogyasztott ételek mennyiségét.

A Smart Remote alkalmazással és a készüléken található infra porttal egy univerzális távirányítót is kapunk, amivel tévékészülékünket irányíthatjuk. Ha esetleg nem találnánk az eredeti távirányítót, vagy vita alakul ki a családban, hogy melyik csatornát nézzük, akkor a Galaxy S5 mini készülékünkkel is lehetőségünk van csatornát váltani vagy a hangerőt szabályozni.

Az Energiatakarékosságnál két opció közül választhatunk: egy sima és egy ultra módot. A normál verzióval mi magunk szabhatjuk testre, hogy mely folyamatokat szeretnénk korlátozni, illetve bekapcsolhatjuk a fekete-fehér módot. Az ultratakarékos üzemmódban azonban a rendszer automatikusan szürkeárnyalatosba kapcsol és minden olyan folyamatot kikapcsol, amit szükségtelen energiazabálónak tekint.

A Ne zavarj üzemmódban pedig elzárhatjuk magunkat a külvilágtól, ekkor nem tudnak minket elérni majd, illetve az értesítéseket is kikapcsolhatjuk így. Persze beállíthatjuk azt, hogy vész esetén azért elérjenek minket. Ehhez a névjegyzékből hozzáadhatunk kontaktokat, illetve azt is beállíthatjuk, hogy az ugyanarról a számról történő hívás esetén kicsörögjön a készülék.

Verdikt

A Samsung idén is megmutatta, hogy a mini szériának igenis van létjogosultsága és aki a kisebb készülékeket preferálja, annak a Galaxy S5 mini egy tökékeles választás lehet. Ár érték arányban véleményünk szerint megállja a helyét, mert a nagyjából 120 ezer forintos árért sok olyan funkciót kapunk, ami a mai világban megállja a helyét és hosszú távon is hű társunk marad.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá