Leteszteltük a Gear 2-őt, a Samsung fenevad okosóráját

0 4,690

A Samsungról közismert, hogy szereti mindenből kivenni a részét, legyen az bármilyen technikai vívmány, szeretné, ha neki is lenne egy saját verziója az adott eszközből. Ha nem is mindig elsőként berobbanva a piacra, de saját produktumával lelkes és márkahű követőinek kíván egy olyan eszközt adni, amit szívesen használnának nap mint nap.

Az utóbbi időben miután minden gyártó úgymond kimaxolta a mobilkészülékét – hiszen a pixel- és specifikációháborúk már lecsillapodtak – elkezdték keresni a következő lehetőségek sorát, amiben van még bőven fejleszteni való és megkönnyíthetik mindennapjainkat. Az okosóra ötlete nem egy új keletű dolog, hiszen a Sony egyszer már próbálta lenyűgözni a világot saját termékével, de az csupán egy előszele volt annak, ami még ránk vár az elkövetkezendő években.

A dél-koreai vállalat természetesen villantani szeretett volna az “okosóra” területén is. Az első generációs Gear leleplezésével mindenki tudta, hogy ez még csak a kezdett és a cég a jövőben egyre jobb és jobb készülékeket kíván gyártósorra állítani. A Samsung Galaxy Geart szerettük, de azért voltak a terméknek gyermekbetegségei (gyenge üzemidő, kissé feszes szíj az optika miatt), aminek következtében nem is lett annyira elterjedt.

A 2014-es barcelonai Mobile World Congress alkalmával a Samsung lerántotta a leplet legújabb fejlesztéséről, a Gear 2-ről – a Gear 2 Neo és a Fit mellett -, ami az első generációs készülék ráncfelvarrott változata. Az első órával ellentétben a Gear 2 operációs rendszere immár az Android helyett a Samsung által fejlesztett (Linux alapokon nyugvó) Tizen lett. Az új rendszer applikálásának következtében olyan továbbfejlesztett funkciók érkeztek, mint például a Samsung S Health szoftver, illetve a beépített zenelejátszó.

Külső

A Gear 2 – mint azt korábban említettük – külsőre nagy hasonlóságot mutat az Galaxy Gearrel. A legszembetűnőbb változás, hogy helyet kapott a készülékházon egy “Home” gomb, mellyel a készüléket tudjuk ki- illetve bekapcsolni, de kétszeri megnyomásához akár különböző funkciókat is társíthatunk.

Az újdonságok közé tartozik, hogy immár (végre) nem az óraszíjba van applikálva az optika, hanem a 2 megapixeles optika átköltözött az acélházba. Gondoljuk csak bele, hányan koccolták le véletlenül a lencsét, mikor szimplán letették a kezüket az emberek az asztalra. A kamera mellett rögtön balra egy IrLED érzékelő is található, amivel a televíziónkat, set top boxunkat, illetve klímaberendezésünket tudjuk távolról irányítani.

Az óra oldalán találjuk a hangszórót, amin keresztül lehetőségünk van akár zenét is hallgatni, bár csekély hangerejének következtében ez inkább egy Bluetooth fejhallgatón keresztül ajánlatosabb, így ez leginkább a telefonhívás lebonyolítása alkalmából jöhet jól, illetve az óra másik oldalán kapott helyett a mikrofon. A készülék alján találjuk a pulzusmérő szenzort, illetve ań töltő érintkezőket, amire a töltőbölcsőt kell majd csatlakoztatni.

Az óra egyébként kecsesebb és könnyebb is lett: a korábbi 56,6 x 36,8 x 11,1 mm-ből 1-2 millimétert lefaragtak, így a Gear 2 58,4 x 36,9 x 10 mm lett. Nem csak a méretből, de a súlyból is leadott majdnem 6 grammot: 73,8 g-ról 68 g-ra fogyott, ami természetesen kényelmesebb viseletet biztosít.

Az anyaghasználatra nem lehet panasz, az acél ház igazi eleganciát sugall. A Gear 2 Neo azonban műanyag házat kapott, ami könnyebb súlyt is jelent (mínusz 13 gramm), illetve sportoláshoz ajánlatosabb. A Gear 2 IP67 besorolású, ami azt jelenti, hogy teljes mértékben védve van a portól és 1 méternél nem mélyebb víz alá merítés esetén vízálló.

Belső

A Samsung Gear 2 egy 320 x 320 pixeles Super AMOLED panellel büszkélkedhet, mely minden szögből tökéletes betekintést nyújt a felhasználója számára. A kijelző éles, a színvilág szívet megdobogtató. Belül egy 1 Ghz-es órajelű, kétmagos processzor dübörög, amihez 512 MB RAM és 4 GB tárhely társul. Láthatjuk, a Samsung aztán nem spórolt a hardverekkel, de tény, hogy nincs is akadás a rendszerben.

A Gear 2 egyik legnagyobb újítását az üzemidő terén hozták a fejlesztők. Bár az akkumulátor kapacitása 315 mAh-ról 300 mAh-re csökkent, ez nem jelenti azt, hogy az új készülék még rövidebb ideig bírja egy szuflával. A Tizen rendszernek köszönhetően a korábbi 1 napos üzemidőt sikerült 2-3 napra feltornázni, és ez nem csak papíron annyi, a teszt alatt is elég volt csak 1x feltölteni, 3 napig simán kibírta.

Kezelés

Az érintőkijelzőnek köszönhetően minden egyes művelet a kijelzőn történik, gombból bár csak 1 van a készüléken, de a be- és kikapcsoláson kívül ezt nem nagyon kell nyomogatni. A középen található gombot ha hosszan tartjuk nyomva, akkor lehetőségünk van a néma/rezgő/hang üzemmódok között váltogatni, illetve találunk egy “utcai” menüpontot is, aminek aktiválása után a kijelző fényereje maximálisra állítódik 5 perc erejéig.

A kijelzőn jobbra és balra lapozgatással tudunk váltogatni az oldalak között. Az előző oldalra egyszerűen fentről lefelé történő pöccintéssel térhetünk vissza. A legutóbbi alkalmazások listájának megnyitásához két ujjunkkal kell hosszan megérinteni a kijelzőt, a Gear 2 állapotának és az akkumulátor töltöttségi szintjének megtekintéséhez pedig kétszer kell megérintenünk a képernyőt.

Az órát a Samsung Gear Manager alkalmazás segítségével is testre szabhatjuk, tehát hogy mi legyen a hátterünk, de itt tudunk alkalmazásokat is telepíteni az órára vagy magát, hogy milyen “óra” stílust szeretnénk használni.

A Gear 2 bár képes önálló készülékként is megállni a helyét, de igazából az órát egy kiegészítőnek készítették, ami értesít minket a beérkező hívásokról, üzenetekről, emailekről és egyéb értesítésekről, így ha mindegy egyes funkciót ki szeretnénk használni, akkor szükségünk lesz egy Samsung Galaxy okostelefonra vagy táblagépre.

A kompatibilis készülékek a következők: Samsung Galaxy S5 / Galaxy Grand 2 / Galaxy Note 3 / Galaxy Note 3 Neo / Galaxy Note 2 / Galaxy S4 / Galaxy S3 / Galaxy S4 Zoom / Galaxy S4 Active / Galaxy S4 mini / Galaxy Mega 6.3 / Galaxy Mega 5.8 / Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) / Galaxy NotePRO (12.2) / Galaxy TabPRO (12.2/10.1/8.4)

Kamera

A Gear 2-ben található 2 megapixeles optikával lehetőségünk nyílik fotók, illetve videók készítésére is – akár a kémfilmekben.

A fényképek azonban nem csak négyzet alakúak lehetnek, a kijelzővel ellentétben. Összesen három képarány közül választhatunk: 16:9-es (1920 x 1080 pixel), 1:1-es (1080 x 1080 pixel), illetve 4:3-as (1280 x 960 pixel). Videók estén pedig két lehetőségünk van: 16:9-es (1280 x 720 pixel) vagy 1:1-es (640 x 640 pixel).

Az óra érdekessége, hogy akár hangutasítással is exponálhatunk. A “Smile”, “Cheese”, “Capture” vagy a “Shot” szó kimondása után a kamera rögzíti a képet. Videók esetén pedig a “Record video” vezényszóval. Így kéz nélkül is lehetőségünk van képet vagy videót készíteni.

Fontos azonban megjegyezni, a Gear legfeljebb 50 fényképet és 9 videót tud menteni. Videorögzítés esetén viszont csak 15 másodperces felvételeket rögzíthetünk. Ha esetleg elérnénk a korlátot, akkor sincs gond, mert amint szinkronizáljuk Samsung okostelefonunkkal vagy táblagépünkkel, akkor törli a legutóbbi képeket. Egy kép körülbelül 5 másodperc alatt, egy videó meg nagyjából 40 másodperc alatt kerül át a telefonra.

Bár minden hangot le tudunk tiltani rezgő, illetve néma üzemmódban, egy kivétel azonban marad, ez pedig a fényképezés. Személyiségi jogok védelme miatt úgy van beállítva az óra, hogy minden egyes exponálásnál hangot adjon ki.

Alkalmazások

A beépített alkalmazások között találjuk a hangjegyzet, időjárás, időzítő, lépésszámláló, stopper, pulzusszámláló, watchon távvezérlő, zenelejásztó, illetve a testmozgás alkalmazást. Számológép app nincs, viszont ennek orvoslására számos külső fejlesztő alkalmazása megtalálható a Storeban.

Az alkalmazásokat a Gear Manageren keresztül tudunk telepíteni az órára. A kínálatban leginkább különböző stílusú órasémákat találunk, kezdve a digitálistól egészen a hagyományos óramutatós megoldásokon át a futurisztikus verziókig.

A kínálatban egyébként megtalálható a CNN alkalmazása is, így akár a hírek elolvasását a Gear 2 óránkon keresztül is megtehetjük. Ennek csupán annyi feltétele van, hogy a Samsung Galaxy okostelefonunkon is rajta legyen az applikáció, mert ezen keresztül frissíti, illetve továbbítja az óra számára az információt.

A játékok között a Pac-Man-től kezdve egészen a Star Warsos lézerkardig néhány produktum is megtalálható. Utóbbi egyébként azért érdekes, mert a karunk hadonászására adja ki a lézerkard hangot.

Fitness

Az óra egyben egy fitness tracker is, ami képes folyamatosan követni tevékenységünket, legyen az futás, gyaloglás, kerékpározás vagy akár túrázás. Mielőtt útnak indulnák, először egy pulzusmérést kell végeznünk, majd tevékenységünk alatt folyamatos ezt méri is.

A lépésszámláló meglepő pontos eredmény hozott. A kíváncsiság kedvéért kipróbáltuk, hogy 100 lépés megtétele után milyen számot fog kidobni, és eredményként csupán egy lépéssel többet írt ki a kijelzőn. Az órában nem található beépített GPS, így ezeket az adatokat az okostelefonon keresztül kéri le.

Zene

A Gear a bépített 4 GB tárhelynek köszönhetően lehetőséget biztosít, hogy kedvenc számainkat az órán tároljuk, így például futásunk alatt elég csupán az órát magunkkal vinnünk, illetve egy Bluetoothos fülhallgatót.

WatchON távvezérlő

Az alkalmazás segítségével használhatjuk a Geart távirányítóként is infravörös érzékelővel rendelkező készülékekhez, mint például TV-k, set-top boxokat vagy akár a klímánkat is irányíthatjuk.

A támogatott televíziók listája meglepően sok, szinten minden gyártó tévé készülékét kontrollálhatjuk. A konfiguráláshoz csupán 2 beállításon kell keresztülmenni és már irányíthatjuk is.

A másik hasznos tulajdonság, hogy a set-top box irányítására is lehetőségünk van. Napjainkban a legtöbb háztartásban van egy ilyen készülék, így habár ha tudjuk irányítani magát a televíziós készüléket, sajnos a csatornaváltás a set-top boxon keresztül megy. Az ország beállítása után rögtön fel is ajánlja magyarországi szolgáltatókat. Kipróbáltuk, prímán működik!

Összegzés

Maga a Samsung Gear 2 készülék egy roppant hasznos és szerethető eszköz, a külső fejlesztők alkalmazásaival még tovább lehet “okosítani”, ami az idő haladtával még több lehetőséget ad majd a felhasználók kezébe.

Az óra bár tény, hogy működik magában is, viszont egy Samsung Galaxy okostelefonnal vagy táblagéppel válik igazán teljes értékűvé, így aki nem rendelkezik ilyen készülékkel, annak le kell mondania az értesítésekről, a telefonhívások órán történő lebonyolításáról, vagy akár az emailek olvasásáról.

Nekünk kifejezetten tetszett a Gear 2 okosóra és szerintünk jó ez az irány, amerre elindult a Samsung. Biztosak vagyunk abban is, hogy a jövőben számos olyan okosórával fogunk még találkozni, amitől dobunk majd egy hátast. A lehetőségek tárháza nyitott, minden a gyártókon múlik, hogy milyen ínyencségekkel vértezik majd fel a készülékeiket.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá