Telenor: a Skype és a Viber miatt átalakult a szolgáltatási piac

2 16,834

A korábbi hagyományos, hangalapú kommunikációt lassan teljesen kiszorítja az adatszolgáltatás – mondta el a norvég Telenor csoport elnök-vezérigazgatója szerdán Budapesten.

Jon Fredrik Baksaas az amerikai-magyar kereskedelmi kamara (AmCham) rendezvényén tartott előadást. Arra a kérdésre, hogy mekkora gondot jelent a Telenornak és az iparág többi vállalatának az olyan, ingyenes hangalapú kommunikációt lehetővé tevő hálózatok elterjedése, mint a Skype vagy a Viber, a vezérigazgató kifejtette: átalakulóban van a korábbi üzleti modell. A hangalapú kommunikációt lassan teljesen kiszorítja az adatszolgáltatás, az adatkommunikáció. “Skandináviában a cégeknek már díjtalan a telefonálás és az SMS-küldés” – mondta.

Hangsúlyozta, hogy jó minőségű hálózatot kell kiépíteni, erre kell irányulnia a fejlesztéseknek. Ezzel párhuzamosan megkülönböztetett figyelmet kell szentelni a biztonságos adatáramlásnak, a személyes adatok védelmének – jegyezte meg.

Egy másik kérdésre válaszolva Baksaas elismerte: vannak konfliktusok a kormányokkal azokkal az országokban, ahol a Telenor jelen van. A cég ragaszkodik elveihez, ahhoz például, hogy minden embernek lehetővé kell tenni az internetelérést, a nyílt, biztonságos kommunikációt. A kormányoknak természetesen joguk van figyelemmel kísérni, hogy mi folyik a hálón, de Norvégiában ennek szigorú szabályai vannak: a rendőrség és a titkosszolgálatok csak bírói döntés alapján nyerhetnek betekintést a hálózatokba.

Elmondta, Pakisztánban például a kormány biztonsági okokból kérte a Telenort, hogy átmeneti időre kapcsolja le a mobiltelefon-átjátszóállomásokat, hogy megakadályozzák, hogy nagyon sok ember gyűljön össze rövid idő alatt. “Ez nem tetszik nekünk, de meg kell tennünk, a törvényi előírások miatt” – mondta a Telenor vezérigazgatója.

Jon Fredrik Baksaas előadásában elhangzott: a Telenor Norvégián kívül 12 országban van jelen, Dánia és Svédország, valamint négy kelet-közép-európai ország – köztük Magyarország – mellett hat dél- és délkelet-ázsiai országban, idén szeptembertől Mianmarban (a volt Burmában) is. A vállalatnak világszerte összesen 176 millió ügyfele van, és bevételeinek immár csaknem 80 százaléka folyik be külföldről.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 hozzászólás

 1. Ezt a pofátlanságot!
  Mert, hogy közben a tarifacsomag apró betűs részében meg ez van:

  “A tarifacsomag igénybe vétele esetén internet alapú hanghívások nem kezdeményezhetők” :(

  forrás: http://www.telenor.hu/uzleti/business-all-in
  (“természetesen” kb. kétszer kell a “Tovább”-ot nyomni, és utána a lap legalján.. elqurvult a Telenor is)

 2. Nincs ebben semmi pofátlanság Tibikém, csak a semmiből nem lehet se 3G se 4G hálózatot fenntartani, pláne nem fejleszteni. Az olyan cégeknek mint a skype és a Viber, kőkeményen tejelniük kellene a szolgaltatoknak a halozat terhelese miatt. Ide értendő lenne a facebook, google, youtube és a többiek. Ehelyett a milliardos reklám bevetelek pár ember zsebebe vándorol, pedig ha fizetnének mindenki elegedettebb lenne. Én a magam részemről úgy tiltanam le ezeket, hogy öröm volna nézni, hacsak be nem pengeti az éves reklám bevételeinek x %-át.

Szólj hozzá