Kvantumszámítógépekhez szükséges szilíciumot állítottak elő az USA-ban

0 1,700

Minden eddiginél tisztább speciális szilíciumot sikerült előállítani amerikai tudósoknak. Az angolul “silicon-28″ névre hallgató anyag nélkülözhetetlen a kvantumszámítógépek fejlesztéséhez – írja a BBC.

A tudósok a most előállított szilícium-28 segítségével – amely negyvenszer tisztább mint az eddig használt anyagok – megoldhatják a kvantumszámítógépek fejlesztésének egyik nagy kihívását. A kvantumchipek a számítógépek egy olyan ultragyors generációját képviselik, amely kvantumbiteket tárolhat például szilíciumba ágyazott foszforatomokban. A hagyományos biteket helyettesítő kvantumbit képes egyszerre 0-t és 1-et is kódolni, ezzel pedig rendkívül összetett és gyors számításokat tesz lehetővé.

Azonban az ilyen kvantumchipek csakis szilícium-28 izotópok felhasználásával műkődnek, a hagyományos, többnyire szilícium-29 izotópokból álló anyagok nem megfelelőek.

Eddig a tudósok a kvantumszámítógéppel kapcsolatos kutatásokhoz világszerte egy olyan szilícium-28 mintát használtak, amelyet egy újrahasznosított plutóniumot dúsító szentpétervári üzemben állítottak elő 2004-ben.

Joshua Pomeroy, a mostani sikeres projekt egyik fizikusa szerint a tudósok között érzékelhető egyfajta idegesség afelől, hogy mihez kezdenek ha elfogyott az Oroszországból származó szilíciumminta. Épp ezért nagy siker, hogy a csapat az eddigieknél is tisztább anyagot állított elő olyan felszerelés segítségével, amely a világ sok laboratóriumában megtalálható.

Az új eljárással gyártható szilícium-28 nagyon tiszta, de nagyon kevés is. “Sokkal nehezebb nagy mennyiségben előállítani az anyagot” – magyarázta Pomeroy a BBC-nek. “Szerencsére ezen a kutatási területen nagyobb mennyiség teljesen szükségtelen” – tette hozzá a fizikus.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá