Jól letaperoltuk: Samsung LS24C770TS monitor teszt

0 2,302

Az elmúlt hónapokban bizony kifejezetten sok monitor megfordult szerkesztőségünkben. Mivel a kollégák jelentős része laptopról dolgozik, ezért inkább a grafikusunknak adtuk oda a Samsung LS24C770TS monitorát tesztelni. Amikor megtudta, hogy ez bizony érintőképernyős, egyből kisgyerekké változott, s nevetve kapta fel a hét kilogrammos dobozt, hogy elvigye dédelgetni a benne lévő szerkezetet. Miután véget ért az egy hetes teszt, visszacsomagolás közben csak annyit mondott: néhány kompromisszumot kell kötni, de egyébként rohadt jó a kicsike. Továbbiakban Misi gondolatait vetettük virtuális papírra.

Minden Samsung terméknek így kéne kinéznie

A mai napig nem tudom felfogni, hogy míg egyes Samsung termékek dizájnja az űrkorszakot idézik és nagyon menők, addig mások olyanok, mintha valaki egy nagyon durva buli után, másnaposan az első, elszomorítóan ötlettelen tervét skiccelte volna fel, amit végül változtatás nélkül elfogadtak. Ha vannak tökéletes tervezők, akkor miért nem csak őket foglalkoztatják? Esetleg így altatják a konkurenciát? Azt hiszem soha nem fog kiderülni.

Mindenesetre a Samsung LS24C770TS monitorán már kicsomagolás után egyből látszott, hogy az előbbit képviseli. Futurisztikus megjelenés, masszív test test jellemzi, ráadásul ennél az eszköznél játszottak a kialakítással. A monitor alja tömzsi, – vélhetően a súlypont miatt – felfelé haladva pedig egyre vékonyodik a kijelző hátulja. Nagyon szép munka, nem is lehet eldönteni, hogy ez csupán egy monitor vagy egy komplett számítógép, aminek nincsen külön a gépháza.

Majdnem elájultam azonban, amikor megláttam, hogy külön tápegysége van a monitornak. Persze ez önmagában nem akkora probléma, hiszen nem kis szufla kell ahhoz, hogy minden pöpecül menjen, de XXI. századot írunk. Miért kellett ilyen laptoptöltős megoldást alkalmazni, amikor simán lehetett volna mondjuk a dugasz végébe tenni. Itt azért tényleg elfogyott a kreativitás. Azonban ez tényleg már csak a szőrözés, de úgy vagyok vele: ha valami ilyen profi, akkor a legapróbb részletek is legyenek azok. Egyszerűen egy olyan márka, mint a Samsung, nem engedheti meg magának, hogy a legapróbb dolgokat is félvállról vegye.

Dönthető is meg nem is

A termék összeszerelése nettó két percet vett igénybe, még egy fóka is össze tudja rakni a monitort. Azonban mint kiderült, HDMI kábelt nem csomagoltak hozzá, így vagy vesz az ember pár ezer forintért egyet, vagy kidobhatja az ötödikről az egész csomagot, mert csak a helyet foglalja. Ugyanis ezen a bemeneten kívül mást nem applikáltak bele a LS24C770TS-be, csak HDMI-t lehet használni. Persze, ha az ember a boltból vásárolja meg, akkor alapból jár hozzá kábel, a nekünk küldött tesztpéldány dobozából vélhetőleg valamelyik újságíró kolléga megfújta, de egy határozott mozdulattal kihúztam a szerkesztőségi Xbox-ból a sajátunkat, s máris el tudtam kezdeni tesztelni.

Bár a leírásban szerepelt, hogy a 24″-es, 16:9 arányú monitort 5 és 55 fokban lehet dönteni, én elkezdtem előrefelé is feszegetni, mint az idióta aki nem látja a bejáratnál, hogy tolni és nem húzni kell az ajtót a bejutáshoz. Aztán persze rájöttem, hogy ez nem fog menni, ráadásul logikailag sincsen semmi értelme, hiszen azért tudom bedönteni a képernyőt, hogy mikor rajzolok, sokkal kényelmesebb legyen. Ennek ellenére a 178° / 178° látószög lehetővé tehette volna az előre felé való döntést is. Igaz, nem nagyon tudok sok életszituációt elképzelni, ahol erre lenne szükség.

smonotor3

Az 1920×1080-as felbontástól manapság azért már nem igazán kell elájulni, ráadásul a 5 ms-os válaszidő kicsit kevésnek tűnik, igaz, aki játékra veszi meg a monitort az is meg is érdemli. Összesen 16,7 millió színt támogat, ami a monitorok között sztenderdnek számít. A legnagyobb kérdés azonban az, hogy a grafikusoknak szánt készüléket vajon az ezen a szakterületen dolgozók tényleg tudják-e használni.

Tapicskold 10 ujjal

A Samsung LS24C770TS monitor kifejezetten azért érdekes, mert érintésérzékeny felületet kapott. Ráadásul abból az egyik legjobbat. Lehetőség van a multitaskingra, tehát mind a 10 ujjunkat érzékeli egyszerre, ha arra van szükség. Ez főleg grafikai és építészeti programokban tud hasznos lenni, amikor bizonyos pontokat egyszerre szeretnénk megjelölni, hogy utána ne kelljen újra számolni és méricskélni.

Ennek a funkciónak a beállítása hihetetlenül egyszerű, össze kell csupán kötni a gépet és a monitort a bemeneteknél, fel kell telepíteni a CD-n lévő szoftvert (mely OSX-en is tökéletesen fut) és azonnal lehet használni. Az érintőképernyős monitor 10 évvel ezelőtt még nagyon hig-tech-nek számított, csak a nagyvállalatok használták a hihetetlenül magas ára miatt. Mára azonban, amikor a gombok nélküli okostelefonok és a táblagépek korát érjük, nem akkora szenzáció. Aki ezek közül használt valamit, az nem fog maga alá csinálni a gyönyörűségtől, mert semmi újdonság nincs benne.

Azonban a grafikusoknál már más a helyzet. Persze számtalan hasonló monitor van a piacon, a Samsung terméke kiemelkedik ezek közül. Nagyon sok készüléknél a legnagyobb probléma az, hogy akad, így a vonalak és a rajzok egyszerűen rosszul jelennek meg, mert a még hozzákapott ceruzával sem lehet normálisan dolgozni.

Bár a Samsung érintőeszközt nem ad hozzá, szinte bármivel használható, ami jó a táblagépekhez. Azonnal reagál, pontosan úgy, ahogyan az én szeretném. A teszt végére annyira hozzászoktam, hogy nem is igazán akartam visszaadni. Annyira megkönnyíti a munkát, hogy szinte ez egy kötelező vétel a borsos ára ellenére is.

montor5

Összegzés

A Samsung LS24C770TS monitor egy nagyszerű termék. Bár a Samsung otthoni felhasználóknak pozicionálta, véleményen szerint nem a család fogja tudni kihasználni a lehetőségeit, hanem  profi szakemberek, akik tervekkel és rajzokkal és grafikákkal foglalkoznak. Persze van néhány kompromisszum, ami be kell vállalni – mint például az hogy néha minimális érintéstől megdől – a tökéletes élményért, de ez nem akkora probléma. Az ára nagyjából 190 ezer forint környékén mozog, de néhány hivatalos forgalmazónál már 160 ezer forintos áron hozzá lehet jutni, ami még mindig hihetetlenül magas összeg, de akinek munkaeszköz lenne, annak tökéletes befektetés.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Értékelés
Dizájn - 92 %
Minőség - 80 %
Szavatosság - 75 %
Kezelhetőség - 90 %
Ár/érték arány - 60 %
Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

Hasonló bejegyzések

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá