Titokban kísérletezik a Facebook az emberekkel

1 14,661

Most robbant a hír, miszerint a Facebook különös kísérletnek vetett alá 600 ezer angol felhasználót. Titokban módosították a hírfolyamukon megjelenő algoritmust, mert azt kutatták, hogy mások posztolási szokásai meghatározzák-e a sajátunkat. A válasz nagyon meglepő és tanulságos.

A Facebooknál dolgozó tudósok és kutatók több mint fél millió regisztrált taggal végezték el az eddigi legérdekesebb kísérletet. Két táborba osztották az embereket. Az egyiknek úgy módosították a hírfolyamát, hogy ott csak pozitív és boldog dolgok jelenjenek meg. A másiknál pedig ellenkezőleg, csak negatív és szomorú bejegyzések voltak láthatóak. Arra keresték a választ, hogy ez milyen hatássa van rájuk.

Aki arra tippelt, hogy nem számít, hiszen mi mind egyéniségek vagyunk, az bizony tévedett. A szakemberek megfigyelték ugyanis, (igaz, csak egy hetet vizsgáltak) hogy a kísérletben részt vettek is olyan töltetű posztokat kezdenek írni, mint az ismerőseik. Ezáltal bebizonyították: a Facebook képes átadni egymás érzelmeit és befolyásolni mások hangulatát.

Bár elsőre felháborító lehet, hogy a Facebook dolgozói kényük-kedvük szerint kísérleti alanyokká változtathatnak bárkit, sajnos minden joguk megvan rá. Bár szinte senki nem olvassa el a felhasználási feltételeket, de ott benne van, hogy bizony ilyet is végezhetnek. Azonban a kutatás vezetői többször hangsúlyozták, hogy egy gép végezte a posztok besorolását, s nem ők olvasták a bejegyzéseket. A Te ismerőseid inkább szomorú vagy vidám dolgokat tesznek közzé a Facebookon?

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 hozzászólás

  1. Az én ismerőseim egyaránt tesznek fel szomorú és vidám dolgokat. Az viszont igaz, hogy befolyásolhatják a másik fél hangulatát pozitív vagy negatív irányban.

Szólj hozzá