Vigyázz! A világ egyik legidegesítőbb játékának klónjai vírusokat rejtenek

0 722

Az iparág talán legjelentősebb biztonsági szakértő csoportja, a McAfee, gyorsjelentésében azt állítja, hogy a világ egyik legidegesítőbb játéka címére is pályázható Flappy Bird klónjai bizony malware-okat tartalmazhatnak. A kirobbanó siker és a fejlesztő általi letörlés állhat annak hátterében, hogy ennyi fertőzött programot dobnak a piacra.

A Flappy Bird őrület pár hónapja kezdődött világszerte. Egy hihetetlenül egyszerű alapötletre épülő, mégis piszkosul nehéz addiktív játékról beszélünk. A Super Mario Brothers képi világát lenyúló játékot, Dong Nguyen, vietnami fejlesztő csupán három napig készítette, de a siker után napi 50 ezer dollár bevételt termelt. Azonban Dong Nguyen fogta magát és letörölte mindenhonnan az alkotást, így teret nyertek a klónok.

A hasonló játékokkal alapjában véve nem lenne gond, azonban mivel nyílt forráskódú az Android, a legtöbb Flappy Bird klón kártékony részeket hordoz magában, ami a telepítés után aktiválódik. Csupán minden ötödik letöltött játék tiszta, azaz 80%-os a fertőzési arány a McAfee szerint.

Az egyik leggyakoribb probléma, hogy engedély nélküli hívások indulnak el a telefonról. Brian Kenyon a McAfee vezető technikai stratégája azt mondta, hogy ezek a tárcsázások prémium számok felé irányulnak, de nem ritka az emelt díjas SMS elküldése sem. Tehát a korábbi évek kártékony divatja jött vissza. Ráadásul egyes esetekben a tartózkodási helyet is elküldi, ami hitelkártya csalásoknál szükséges.

Ha mindenképpen a Flappy Bird-del szernétek játszani, s nincs meg az eredeti, nagyon figyeljetek az értékelésekre és arra, hogy milyen szöveges kommentárt fűztek hozzá a másolt programokhoz. Neked mennyi a rekordod Flappy Bird-ben?

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá