Pulzusmérés: kezdőként is edzhetsz okosan!

0 2,056

Gyorsan vágnál bele a tornagyakorlatokba, vagy már egy ideje kitartóan sportolsz, mégsem látod eredményét? Az edzés hatékonyságát a legkönnyebben a pulzusszám mérésével tudod ellenőrizni. A Samsung Galaxy S5 csúcsmodelljében és a Gear okosórákban beépített pulzusmérő segíti az eredményes edzést, S Health alkalmazás pedig tárolja a korábban mért adatokat, így figyelemmel kísérheted a fejlődésedet is.


A pulzusszám (szívdobbanás egy adott idő alatt) az egyik legérzékenyebb mutatója a fizikai aktivitásodnak, hiszen a legkisebb mozdulatra is reagál. Általánosságban véve elmondható, hogy nyugalmi állapotban 70-80/perc között ideális, ám az edzések hatékonyságához bizonyos pulzusértékeket érdemes kiszámolnod. Ilyen például a maximális pulzus, amelyhez viszonyítva ki tudod számolni, mely az a tartomány, amelyben a legeredményesebb a torna.

A Samsung kifejezetten sportolásra fejlesztett Galaxy S5 telefonján található S Health alkalmazása és a Gear Fit okoskarkötője vagy Gear 2 okosórája segít abban, hogy ne kelljen a pulzusod keresgetésével bajlódnod. A készülékek gyors és releváns adatot adnak, így sokkal értékelhetőbb eredményt kaphatsz, mintha magad próbálnád a csuklódon, vagy a nyakadon kitapogatni a pulzust.

Ahhoz, hogy hatékonyan használhassuk a pulzusszámokat az elért eredmények mérésére, érdemes néhány pulzusértéket beállítani. Ilyen például a maximális pulzus. Ha futással (vagy más nagy intenzitású mozgással) tartod karban magad, legkönnyebben úgy számolhatod ki, hogy 205-ből kivonod az életkorod felét, nőként ehhez még plusz 5-öt kell adni, és plusz 5-öt, ha élsportoló vagy. Egy 30 éves nő maximális pulzusa 195. Ne aggódj, nem kell minden esetben szívrohamot kapni, ahhoz, hogy eredményes legyen az edzésed, hiszen a zsírégető tartomány a maximális pulzus 60-70 százalékánál ingadozik, így a fent említett példánál maradva akkor indul be zsírégetés, ha a pulzusszám 117 és 135 között van.

„A pulzust kezdőként, és fogyni vágyóként intervallum, azaz változó intenzitású és kardió edzéseknél érdemes mérni – mondja Kiss Virág, Arnold Classic bikini modell győztes fitneszversenyző. – Én magamnak is kiszámoltam mi az az ideális pulzusszám, amelynél edzés közben zsírégető tartományban tudok maradni. A pulzusmérő eszközömbe beállítom ezt a számot így, ha esetleg ez alá mennék, az eszköz jelez. Ilyenkor egy kicsit felpörgetem az edzést” – hangsúlyozza.

A Samsung Galaxy S5 készülék és a cserélhető szíjú Gear okosórák – akár egy saját személyi edző – segítenek abban, hogy az edzés közben folyamatosan tájékozódj a pulzusodról, s tényleg elégedetten nézhess a tükörbe.

5 ok, hogy miért használj pulzusmérőt:

1. Pontos értéket ad az edzésed erősségéről
2. Mérheted és számszerűsítheted fejlődésed
3. Rövidebb idő alatt tudsz eredményt elérni
4. Személyre szóló edzéstervet alakíthatsz ki
5. Motivál arra, hogy továbbfejlődj

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá