Vigyázzatok Androidosok: ez a vírus tényleg nem viccel

0 2,878

Komoly problémával kell szembenézni az Androidos társadalomnak. Az ESET cég szakemberei felfedeztek egy olyan vírust, mely valóban nem csak üres fenyegetéseket közöl, hanem tényleg károkat okoz a telefonban. Nem elég, hogy a mobilon tárolt adatokat elrejti a tulajdonos elől, de ha kifizetjük az elkért “váltságdíjat”, akkor sem biztos, hogy visszakapjuk a hőn áhított fájlokat.

Az elmúlt években többször bukkant elő olyan vírus Androidos operációs rendszeren, mely megfenyegette az okostelefon tulajdonosokat. A recept általában ugyanaz volt: fizess egy titkosított számlára, mert ha esetleg nem teszed, akkor búcsút mondhatsz minden adatodnak. Azonban míg ezek csak üres blöffök voltak, addig a most talált Simplelocker vírus tényleg zárol mindent a készüléken.

A baj akkor kezdődik, ha a Simplelocker felkerül az SD kártyára, ugyanis azonnal megkezdi az adatok eltulajdonítását. Ráadásul üzenettel bombázza a tulajdonost, hogy azonnal fizessen. Amint elkezd futni a malware, a jpeg, jpg, png, bmp, gif, pdf, doc, docx, txt, avi, mkv, 3gp, mp4 kiterjesztésű anyagokat AES kódolással titkosítja.

Az orosz zsarolólevél ukrán valutában kéri a nagyjából 5 ezer forintnyi összeget, melyet a nehezen lekövethető MoneyX szolgáltatással kell kifizetni. Néhány vakteszt azonban azt mutatja, hogy ha fizetünk, akkor sem biztos, hogy visszakapjuk a féltett adatainkat. Tehát vigyázzatok, nehogy rátok kerüljön egyszer a sor.

Te mit gondolsz a hírrel kapcsolatban?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá